Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

marți, 22 decembrie 2009

Ghinion!

Update: Geithner: No 'Second Wave' To Crisis
One sure way we know a second wave to the crisis is likely coming is the preemptive denial of it by those who never saw it coming.
S-a revizuit PIB-u' seoa:
GDP was revised down from the advance estimated of 3.5% to the preliminary estimate of 2.8%, and now to 2.2%. Sursa
Deocamdată n-a fost publicat Case-Shiller Composite 20 index pentru luna octombrie, dar... who cares?

Annual Home Prices Continue to Depreciate

blah... Fed started using First American CoreLogic's LoanPerformance House Price Index last year for the Flow of Funds report.

Separaţi imaginar anii 2010 şi 2011 în graficul de mai jos.

Ştiu, mint ca porcu'.

Serious U.S. mortgage delinquencies up 20 percent

Ştiu, sunt panicard.

UK property black hole threatens banks' lending
Britain is at risk of a mass sell-off of distressed properties that would send values into a double dip and impair the lending ability of banks.
... according to Bank of England...
Ştiu, sunt naiv.

Wilbur Ross Sees ‘Huge’ Commercial Real Estate Crash
“The American consumer will no longer be able to serve as the motor for the world economy,” said Soros.
Poate s-o uita careva în gura... celebrului... că de-al de Karl Denninger îşi suprasolicită neuronii de pomană... psihopaţi... dă-i dracu':
Ştiu, deja o dau în barbologie.

Can-can...

Too Big to Fail Banks: Investment Banks:

The Mortgage Lending Leaders:

Mă menţin cu ... vitamina B:
Cresterea Baltic Dry Index indica o viitoare crestere a pretului materiilor prime - Khris (Mai 2009)
Acum e ocupat cu... leul de Crăciun şi n-o să ne spună ce indică... scăderea.

Mâine o să citesc şi articolul ăsta... E.U. IMF Debt Revolt, Greece, Iceland, Latvia May lead the Way ... pare... kinky...

duminică, 20 decembrie 2009

Prostia n-are leac (Episod pilot)

Update reformulat: Titlul spune multe despre resemnarea mea faţă de personajele enumerate. Am eliminat pozele pentru că:
1. din start n-am avut motivaţia să le plantez într-un an de criză cu zeci de fazani păgubiţi... liberi.
2. Punkt e merid cu o viitoare şomeră de la BCR şi am considerat că textul "bagă nişte milă, şefu'" merită înţelegere.
3. Folosesc link-urile blogului şi acele poze mă deranjau... sincer.
Recunosc că sunt ameninţat de punkt. Pe mine nu mă poate exclude din ordinul arhitecţilor aşa că a schimbat textul.
"A manipulat pana cand nu a mai avut nici un rost. A cenzurat si a banat chicotind pe PM cu "baetii". A mintit, s-a laudat, a umilit si s-a distrat. I-a pagubit pe unii mai slabi de minte, pe altii doar i-a insultat. A incercat si cu ordinul arhitectilor (sau ceva de genul), a incercat si la politie. Individul nu a avut nici o mila si nici o masura. Acum, cand toate incercarile anterioare au esuat rand pe rand, incearca si varianta lingusirii pe fata si auto-umilirii.

Unde sunt bubulii? Crizacii? Saormarii? Blogerii? Saracutii? Masonii? Aristotelprostel? Unde sunt semnaturile belicoase? Unde sunt edit-urile cu rosu? Unde sunt preturile de 3000e pe MP?

Dpmdv, chiar si numai pentru cat l-a torpilat pe Render merita ce i se intampla. Eu nu am sesizat nici o urma de... reconciliere atunci cand avea impresia ca are in mana painea si cutitul. Acum, cand aria pe care inca o modereaza are mai putin trafic decat blogurile de care radea odinioara, acum, cand are numai de pierdut, vrea liniste. Pai sa i-o dam... din doua in doua luni. ;-)

Vorba ta: noi radem doar de... citate. :-))" Zâna Albă
Timpul le rezolvă pe toate... însă eu sunt distructiv. :)

În ciuda alergiei mele faţă de minciună şi şmechereli ‘eftine, am retardat câteva luni de zile publicarea acestui “episod pilot”… să nu zică lumea că-s “răsbunător”, deşi-mi place să lovesc… victimele care dau în gropi.

Treburile murdare nu-mi reveneau mie, dar bănuiesc că tovarăşul capitalist punkt şi-a arătat rapid disponibilitatea... de a se autodezvălui pe blogul „Manipularea Imobiliară”, blog dispărut în ceaţă pe fondul unei aşa-zise cuminţiri a lui... gugutata, recte mizeria manipulatoare de la Softpedia, punkt.

Punkt/Gugutata:
Softpedia este un SRL si adminsitratorii iau ce decizii doresc dinsii. Toti moderatorii au joburi, firme si alte activitati ce se leaga cu domeniile in care modereaza. As_xxl este constructor si face case si in Bucuresti. Evergreen este si dinsul constructor… adihaller, mschummy si altii.
S-a înţeles dragi fazani? Şmecherii ăştia vă fac lejer prin simpla cenzurare a primului rezultat oferit de google la cuvinte cheie gen: „vriau casa”, „cand se re’a cresterea”, „pot loa credit pentru prima casa”, „ild la garson’era”, „chiri aş sau prop’ietar”... adică forumul softpedia.

Dinupatriciu/Turbo-trabant:
dude, sunt io trabantu. ce dracu faci? a trebuit sa fac userul asta ca am vazut ce ai patit. zi , vorbeste in puii mei.
Legumele gen mobilus, vladamoh, radu 333… şi mulţi alţi şterşi… mintal, ar fi depus şi jurăminte că turbo nu-i manipulatorul dinu de pe softpedia. Ei bine… era. Totuşi, m-am înşelat şi eu… nu era manipulator, ci doar PROSTUŢ GRĂMĂJOARĂ. Iată o dezvăluire intimă:
Turbo-trabant: coborarea a fost prea mare pe fondul panicii generalizate nu o sa citesti in romania asta dar te rog sa ma crezi ca in germania au sarit cu 10-15% pe motiv de dobanzi mici. in uk au crescut de la -25% la -15-20%. daca scriu asa ceva pe forum , imi iau ban instant si ma ia lumea de nebun, atat de mare e fanatismul .
nu e un fenomen specific romanicii si asta era scenariul kazahstanez : o revenire in forta plusata de inghetarea ofertei pe nou. o recesiune imobiliara in V cum e la moda sa se spuna.
sunt max 20.000 de apte noi si vechi la vanzare acum in bucale. mult prea putine la oaras de 2 milioane de cretini care stau intr-un milion de case (2%) si alte noi nu se vor face prea curand ( bancile nu mai finanteaza constructii de blocuri si nici investitorii nu mai au curajul sa revina in romanica poate peste 2 ani).
acum imi este chiar frica ca o sa depasim varful lui 2008. nu as vrea dar pe fondul unei panici inversate+oferta de rahat , avem sanse.

Punkt: dude, in romanica e un "parlit" de 1000 euro/mp. in vest e 4000/mp in orice capitala/ oras mare. do the math pe 5-10 ani , are sanse sa ajunga macar budapesta la 1500 /mp:)
stiu ca o sa imi spui ca romanica e saraca si asa e, dar cumparatorii straini sunt deja prezenti pe piata din ro din nou in cautare de "chilipiruri". astia o sa ia grosul la astea noi ( ce s-a construit deja) si o sa stea cu curul pe ele ani de zile ca nu vor sa vanda.
raman la parerea mea ca se vor stabiliza la 85-90% fata de maximul anului trecut.

Punkt (către turbo... convingându-l că absolventul de mincu şi licenţiat la spiru... nu e el... deşi el... e):
Pe blog i'am dat apa la moara si le'am facut jocul....numa' erori desi ei nu stiu asta. Trebuie totusi sa recunosc ca exista o coincidenta uimitoare de nume intre pofilul linked si numele meu dar nu eu sunt ala de acolo.
... e coincidenţă de look, profesie, hobby, nume şi pseudonim...

În episodul pilot este loc şi pentru cele două vedete de pe balonul imobiliar, cezar şi olandezu:

Cezar/Jipa
Si eu si olandezul ti-am raspuns de o suta de mii de ori ca aici functioneaza raportul cerere oferta, si anume mai pe romaneste iti cer cat vreau, imi dai daca poti, daca nu pa si la revedere. Complet neechitabil si chiar imoral, si asta e.
V-am mai spus eu o vorba,baieti. 99 la suta din voi n-ar avea bani de cumparat nici la 1000 eur/mp.
Cu alte cuvinte, DA, romanii sunt saraci si eterne victime ale istoriei. In acelasi timp, fratilor, n-am PIC de mila pentru voi. Sursa

Domnul cezar jipa a oferit sfaturi de cumpărare timp de 2 ani... neîncetat, timp în care s-a chinuit SĂ VÂNDĂ. Cert este că până la finalul lui 2008 n-a reuşit, nerămânându-i decât să spere la o chirie beată şi o revenire a preţurilor în 2025. Ghinion! De ce să-ţi fie milă de noi? Da’ la tine nu te gândeşti? :)

Update: Conform ultimei declaraţii depuse la sediul blogului de faţă, dl. Jipa susţine că a vândut cloaca din Rahova la doar 3 luni după postarea anunţului, rămânându-i pe cap, în loc de podoabă capilară, 2 garson'ere în Valea Furcii, ambele închiriate. Dpmdv prima parte a declaraţiei pare plauzibilă, a doua poate fi înjumătăţită... din răutăcizm.

Olandezu

Ca si concluzie (pt. Costel) , un 90000 E pt. un ap. de 2 camere e chilipir si v-as sfatui sa il luati imediat (daca aveti banii evident).
Precum s-a vazut in diferse postari , pretul n-are cum sa scada, apartamentele (noi) se scumpesc din cauze de materiale, dobanzi la banca etc, iar BNR s-ar putea sa inaspreasca creditul. Sursa
Ăsta e Ionuţ Bordei... o „valuoare” imobiliară inegalabilă. Din punctul lui de vedere... locuinţele se scumpesc în ciuda... cumpărătorilor...

... va avea urmări...

vineri, 4 decembrie 2009

Preluare prăbuşitoare

Update: Hai... c-am mai dres-o... :)

Adevaratii stapani ai Romaniei

''Apocalipsa'' dupa expertul Piperea: Daca nu se iau masuri urgente, economia explodeaza in februarie

Când vor ieși la iveală scheletele din dulapurile băncilor?

... Preluare de pe site-ul d-lui Urban Iulian...

Memoria nu prea mă-nşeală şi recunosc în "interviul" d-lui Urban o serie din fixaţiile dumnealui care, deşi sunt perfect argumentabile, ar putea deranja nasurile fine direcţionate ascendent. Chiar şi în ipoteza în care dl. Urban s-a autointervievat, până la o lectură mai atentă a textului... scenariul stă în picioare... cum ar zice preferatul poporului... nici nu ştiţi ce pierdeţi...

(totuşi... am curăţat textul de portocalisme... exagerările sunt evidente... interviul e luat pe messenger... dar încropeala asta se leagă... nu mă interesează teoria conspiraţiei, ci desfăşurătorul economic al anului 2010 :))

Piata imobiliara romaneasca, se va prabusi in 2010; Afla cine sunt cei care trag sforile din umbra, pentru a cumpara pe nimic activele majore ale Romaniei , in 2010; Cum au fost inrobiti romanii!

In vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri.

UI : Cum priveste banca si grupul financiar din care faceti parte, ce se intampla in Romania, in plan economic si politic ?
Bancher: Banca noastra si-a redus extrem de mult expunerea in Romania, a inchis robinetul creditarii, si am trimis catre headquarter-ul grupului, cat de multa moneda euro am putut; (cel putin doua maimute bancare asa au facut)

UI : Adica concret in ce consta acest rezultat pe care il asteptati? Sperati in revenirea economica a tarii ? Veti relua creditarea ?
Bancher: Naivitatea este o slabiciune de caracter a romanilor; Ma intrebi daca speram in revenirea economica a tarii? Pai noi speculam si vom castiga enorm de multi bani, tocmai in momentul in care, economia nationala romaneasca, va atinge fundul cel mai de jos al graficului. Himerele legate de cresterile economice din 2010, sunt lansate concertat de analisti, pentru ca aceasta este parte a strategiei noastre, pentru a ne maximiza profitul pe care il vom face, cand balonul speculativ imobiliar si al cursului valutar, ne va indica faptul ca suntem pe trendul castigului maxim. Ma intrebi daca vom relua creditarea? Creditarea in Romania, s-a facut cu cap; Este adevarat, ca si guvernarea din 2007-2008 ne-a ajutat enorm, atunci cand, ne-am consolidat si ne-am asigurat prin intermediul creditului de consum, dependenta totala a populatiei active, a fortei de munca romanesti;

UI : In se sens v-ati asigurat dependenta lor totala ?
Bancher : Simplu; Populatia Romaniei si romanul in general, are un singur bun de pret, care ne intereseaza pe noi bancherii: activele imobiliare. Mai exista si forta de munca a individului, insa aceasta, dupa ce l-ai prins in mreje, este utila de speculat, pentru ca acel individ va munci perpetuu pentru noi. Trebuia sa ajungem cumva la aceste active imobiliare ale romanilor; Normele BNR si legile, nu ne permiteau sa putem acorda in masa, credite ipotecare, plus ca aceste credite ipotecare, nu erau 100% avantajoase pentru noi; Asa ca am profitat de lentoarea in decizie a BNR, si am investit masiv in publicitate pe segmentul creditului de consum. Stiam inca de la bun inceput, faptul ca, cei carora le acordam credite de consum, nu vor avea resurse sa le restituie, astfel, incat, coroborat cu faptul ca, stiam din 2008, ca aceasta criza financiara va lovi si Romania, am calculat totul extrem de bine; Nu trebuia sa fii geniu bancar, ca sa iti dai seama ca intr-o tara precum a voastra, pur si simplu, efectele crizei urmau sa fie devastatoare pentru ca: [1] nu mai produceati nimic; [2] pietele emergente sunt dominate de multinationale, legate de grupurile financiare si bancare pe care noi le reprezentam; [3] urma sa aveti in 2009 un an electoral in care, pe fondul disputelor politice, era de anticipat ca va veti sapa singuri groapa.

UI : Ce masuri asteptati sa ia politicienii ? Spuneti ca ati manipulat partidele ca sa va atingeti scopul economic ?
Bancher: Orice guvern se va forma, este legat ombilical si total la mana noastra, intrucat, are nevoie de banii nostri, pentru a plati salariile, pensiile, etc. Voi v-ati ales cu spectacolul din presa, noi ne alegem cu banii si castigurile. Practic Romania este a noastra, iar dependenta voastra de noi va deveni totala.

UI : Nu imi vine sa cred; este evident ca suntem naivi si starnim furtuni in paharul cu apa; Hai sa revenim putin la acea legatura intre casele romanilor si creditul de consum.
Bancher: Iti spuneam ca in 2008, am dat masiv credite de consum; am dat bugetarilor, am dat angajatilor din sectorul privat; Atractia era mare intrucat, nu trebuiau sa prezinte garantii, insa noi stiam ca in 2009, ne vom atinge scopul. Si, in 2009, intr-adevar, pe fondul crizei economice, au explodat restantierii. Asta inseamna ca oamenii nu si-au platit ratele catre banci, iar noi am trecut la executare silita; Aici am avut iar nevoie sa ne concertam eforturile, astfel incat, sa nu existe grupuri financiare romanesti, companii sau persoane private, care sa ne strice planurile, intrucat riscam sa ne trezim ca vin sa cumpere activele imobiliare scoase la vanzare (astia vand cu generozitate); Asa ca a trebuit sa lovim si mediul de afaceri privat, pentru ca oamenii de afaceri, sa se lupte pentru supravietuire, si sa nu aiba lichiditati pentru a cumpara nimic.

UI : Ati eliminat concurenta autohtona, blocand creditarea pentru firme si blocand piata executarilor silite ?
Bancher: Corect. Si nu a fost greu. Pe o piata interna gatuita de blocajul financiar, firmele romanesti au fost sufocate de lipsa lichiditatilor, iar guvernul din 2009 a fost lasat fara nici o posibilitate de a asigura resursele financiare; a trebuit sa ne agitam putin pentru a impiedica acest guvern din 2009 sa puna in aplicare masurile economice (boc era gata gata sa aplice masurile economice, dar bancherul s-a dus la el si s-a agitat putin pentru a-l impedica), si sa abatem atentia asupra luptei din campania electorala. Dupa ce ne-am asigurat ca pur si simplu nu va exista riscul sa apara intrusi care sa cumpere activele imobiliare, case, terenuri, scoase la vanzare de executorii nostri bancari, am inceput sa trimitem pe banda rulanta dosarele celor care au luat credite de consum, catre executori. Nimeni nu a sesizat faptul ca, nu ne interesa de fapt sa le vindem casele, ci sa manipulam piata imobiliara, sa o tragem in jos, asigurandu-ne in acelasi timp, ca la momentul potrivit, cand curba prabusirii imobiliare va atinge cel mai de jos nivel, grupurile financiare din tarile noastre de origine, sa cumpere masiv si la preturi de nimic aceste active (schimbare de scenariu? sau creditatii din nevoi personale detin active MAJORE?); Te asigur Iulian ca in 2010, un apartament cu trei camere care in 2008 era evaluat la 150000 euro, va fi scos la vanzare, la executare silita, la preturi de sub 30000 de euro si nu va veni nimeni sa cumpere, pentru ca in 2010 toti vor fi preocupati sa tina bani deoparte pentru ziua de maine (care bani, Iulian? Nu s-a asigurat bancheru' ca i-a falit pe toti?); Va fi momentul perfect sa cumparam totul pe nimic. Romanii vor deveni chiriasi in propriile case, pentru ca acesta a si fost obiectivul nostru primordial, si anume achizitiile la preturi infime. Pentru asta era obligatoriu sa ducem piata imobiliara la un maxim, pentru ca pe fondul prabusirii acesteia, noi sa culegem caimacul (caimacul, totul? Toate cloacele-s caimac?). Si la plan se adauga si presiunea pe moneda voastra nationala.

UI: Ce presiune ? Vad acum ca leul se intareste, desi, intr-o tara care nu produce nimic, aflata in criza politica, lovita de criza financiara, nu imi explic care poate fi suportul de intarire a leului.
Bancher: Pai este vorba de aceiasi reteta, care se invata la orice curs de MBA (MBA? Te referi la reteta de gogosi?). Asa cum piata imobiliara a fost dusa de noi la maximuri ireale, pentru ca trebuia sa va dam credite la valori foarte mari, ca sa aveti pe urmatorii 30-40 de platit rate uriase catre noi, pentru a deveni in acest interval de timp, atat proprietarii caselor voastre, dar si asigurandu-ne ca veti munci voi si familiile voastre pentru noi, pentru a plati aceste rate ireale, tot asa, bula speculativa a monedei nationale, trebuie manipulata, insa in sens invers. In cazul speculatiilor pe moneda nationala, trebuie sa ducem leul la un nivel minim, cat mai mic posibil, lasandu-l apoi sa explodeze, sa urce la valori mari, valori reale, undeva catre peste 5 ron pentru un euro. Adica vom face euro atat de scump incat, sa nu va puteti permite sa cumparati activele imobiliare scoase la executare silita, nici cand ele vor avea valori in euro, relativ mici, dar si pentru ca, micimea salariilor romanilor, salarii platite in lei, sa faca din rata catre banca, un cosmar al vietii de zi cu zi. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei. Stirea de la TV suna asa: moneda nationala se apreciaza pe fondul interesului investitorilor straini pentru leu. Ma amuza extrem de mult, analistii financiari romani care isi dau cu pararea intr-un fel care pur si simplu ne face jocul si planul mai facil. Sunt siderat ca acesti analisti romani, nu se intreaba macar asa in treacat, cum i-a lovit pe baietii din Londra interesul fata de leu, taman acum cand bondurile romanesti sunt percepute printre cele mai riscante din lume. Conform Bloomberg, cotatiile CDS-urilor (niste asigurari impotriva riscului de neplata) pentru obligatiunile romanesti erau la inceputul saptamanii de 2,8%, doar Ucraina cu aproape 14% (!), Pakistan (6,9%), Letonia (5,7%), Dubai (4,6%), Islanda (4%) si Lituania (3,3%) stand mai prost. Kazahstan, Estonia, Bulgaria, Grecia (cu deficit bugetar de 12% din PIB si datorie externa de peste 100% din PIB), Turcia sunt percepute ca zone financiare mai sigure. Ei bine, nimeni la voi nu se intreaba cum este posibil ca , investitorii straini s-au indragostit brusc de leu inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dragoste care ii cuprinsese daca iti aduci aminte si inainte de alegerile parlamentare din 2008, dupa care cursul a cazut in cap la 4 lei/euro pana la sfarsitul anului. Sa spunem ca este vorba acum doar de precuparea BNR pentru confortul financiar temporar al votantului autohton? De o mica specula a bancilor romanesti incurajate prin pasivitate de BNR, care sa coboare cursul pentru a profita apoi de cresterea de rigoare? Poate fi valabila fiecare din aceste explicatii, chiar si amandoua simultan. (Sursa Cristian Dogaru zis şi bancheru')
Investitorii straini au impins deja euro spre 4,21 lei in sedinta de ieri, cursul coborand astfel cu 1,8% fata de sfarsitul saptamanii trecute. La cursul BNR, euro a coborat la 4,2171 lei, cel mai scazut nivel de la inceputul lui august. In primul rand, leul pare ieftin.

UI: Asadar totul este componenta a unui plan; cand va fi detonat?
Bancher: In ciuda galopului inregistrat de alte active din aceeasi clasa de risc in ultimele zece luni, leul nu are cum sa participe la aceasta revenire , fiind evident pentru orice incepator, ca este totul o bula speculativa; "investitorii urmaresc cu ingrijorare mai intai derularea acordului cu Fondul Monetar International, iar mai apoi turbulentele de pe scena politica", spune Koon Chow, analist la Barclays Capital. El considera ca euro ar putea sa coboare spre 4,1 lei. Balon de sapun, care este un element al sarjei finale de cumparare a Romaniei la OUTLET. Pentru ca defapt, prin incingerea campaniei electorale, noi avem acoperirea perfecta ca nimeni nu mai are timp sa ne strice planurile.

UI: Ce veti face cu acte active, cu casele romanilor ?
Bancher: Pai este esential sa controlam aceste active, intrucat, ele sunt o moneda de tranzactionare pe pietele internationale (Aoooooleu... acuma vad, unde vor sa ne trimita cloacele?); Uitati-va la Dubai acolo unde expunerile bancilor noastre, se lovesc de nevoia de a acoperi pierderile (pierderi? care pierderi... ca planul era perfect?); Pierderile se acopera prin cresterea ritmului de exploatare a muncii celor care au credite la banci; Ei trebuie constransi sa lucreze mai mult, si sa plateasca rate mai mari catre noi; Avand in mana bunul cel mai de pret al unui om, locuinta, acesta va munci pentru noi; Recreem astfel sistemul sclavagist perfect. (zis si flawless)

marți, 1 decembrie 2009

Obsecviozităţi electorale

Aflat la cumpăna dintre două ere, simt "necesitatea" de a-mi devoala misiunea de comisar politic cu doar o săptămână înainte de transformările radicale din 6 Decembrie 2009.

Dacă n-am fi locuit într-una dintre cele mai jegoase ferme ale animalelor "on-ărf" sau dacă s-ar fi patentat vreun dispozitiv de hipnoză cu buton roş' sau dacă regimul ceauşist ne-ar fi afectat creierele şi nu stomacurile, pe 6 Decembrie ar fi trebuit să optăm între un prostănac şi o panaramă.

Din fericire... nu-i cazu' nostru... pardon... în sens restrâns.

Acum puterea e la noi, destinele lor se află în mâinile noastre, pe 6 Decembrie ne putem exprima prin vot... noi proiectăm traiectoria viitorului nostru naţional... şi alte "escremente".

Aveţi de ales între două mafii militaro-securistoide cu interese est-vest "cros-linched" de exploatare a prostanilor români.

1. Aripa tânără - mafia nouă... a serviciilor securiste întinerite şi supraaglomerate... aripă reformatoare sprijinită de mizeriile bancare de la... brucsel... aripă menită magiunirii (omogenizării/manelizării) "societăţii"... sau ce naiba o rezulta din procesul de... stoarcere.

2. Aripa clasică - structura de bază a societăţii neocomunisto-securiste, "valorile este noi" indiferent de rasă sau specie, "voi să n-are grijie" pentru că vom majora ajutorul la agent termic.

Totuşi, nu-mi pot refuza un zâmbet la trecerea în "nefiinţă" (politrucă) a pidosnicului matroz cu tot cu bagajul lui de gherle:
România nu va fi afectată de criza financiară din SUA... Nu sunt de acord cu cei care propovăduiesc apocalipsa economică în România... România este o ţară muribundă... Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criza economică, pentru că nu se poate acest lucru... Dizolvarea Parlamentului ne va scoate din criză... Ce a fost mai greu a trecut. Acum începem, uşor, uşor, să ne ridicăm din nou... Afară plouă! Traian Băsescu

... mergi de te... udă...

Update: Manifestari "spontane" pentru sustinerea lui Basescu

Update2: Tovarăşul Băsescu şi-a pus la punct sistemul securist... a fraudat alegerile şi va continua să facă ceea ce ştie el mai bine... va fortifica sistemul securistoid sacrificând domeniile inutile ale societăţii... de care oricum populaţia cocalarizată se poate lipsi. Pardon, în ţara asta nu-i de stat.

marți, 10 noiembrie 2009

Dragoş Dragoteanu

Cine este?
„Sunt un vânzător pur-sânge.”
...
A început prin a vinde porci în târgul de animale, pe vremea când avea doar zece ani.
...
A continuat să facă bani din vânzări şi în timpul facultăţii, când aducea marfă din China şi din Polonia pentru a o vinde în „consignaţii”. Sursa
Om de calitate. Lăcomia e... hobby din copilărie. Prima dată... l-am cunoscut... ieri. Se dădea la The Money Channel... în stambă.

Ce se pricepe să face?
În 1994 a înfiinţat firma Euroest, intuind potenţialul unei pieţe aflate în zorii evoluţiei. La vremea aceea, nu avea la dispoziţie mai mult de 20.000 de dolari, îşi aminteşte. Cu mai bine de jumătate din această sumă a cumpărat o casă de 12.000 de euro, pe care a renovat-o şi a revândut-o la un preţ dublu.
Astăzi, firma pe care o conduce se numără printre jucătorii de top de pe piaţa autohtonă.
...Deşi a avut până acum „mai multe” oferte de asociere, la vremea respectivă a refuzat. Acum se gândeşte tot mai mult la această opţiune. Pentru a bate palma însă, ar trebui să primească o ofertă de cel puţin 15 milioane de euro pentru jumătate din acţiunile companiei. Sursa
Dacă instinctul meu de fată mare nu mă-nşeală, Euroest deţine crucile înfipte pe toate tarlalele din ... judeţul Ilfov. La o analiză de valoarea subiectului... ieftină... avem de-a face cu un bişniţar din categoria very low level, trecut prin toate etapele de creaţie ale unui "om de afaceri"... român.

Că care concepte are?
"Pentru orice marfa de rahat exista si un rahat de cumparator."
"Mi se rupe de politica."
Presedintele (director genial, patron de meneger?) Euroest a dezvaluit si care sunt cele trei sporturi pe care le practica: alergat, tenis si sex. Sursa
Criza îţi va demonstra că la orice rahat servit... primeşti unul bonus. :)
Tuturor ni se rupe de politică, chiar şi politicienilor, dar matale eşti "om de afaceri", care cum ar veni... te vinzi şi ai ceva la mezat tot timpul. Ce-i drept, bişniţă cu porci se poate face şi la nivelul tău... de astăzi.
Etic ar fi ca şi soţia matale să practice aceleaşi sporturi. La cât eşti de şarmant bănui că joci şi tenis... cu ea.

Opinie despre sine însăţi?
Exista o gramada de retardati in Romania care au o groaza de bani si se cred bogati, dar daca vorbesti cinci minute cu ei iti vine sa vomiti", a mai spus omul de afaceri. Sursa
Asta cam aşa-i.

Afecţiunea la război împotriva la imobiliare?
In ciuda opiniei generale, afacerile imobiliare se desfasoara destul de bine si in perioada de criza, fiind, de fapt, unele dintre putinele domenii care nu se opresc din cauza unor probleme financiare globale sau razboaie, de exemplu. Sursa
De ce problemele financiare gloabale nu afecteşte piaţa?
Scaderea de pe piata este cauzata de banci, care ofera dobanzi mult prea mari la depozite, investitorii majori preferand sa astepte momente mai bune, in timp ce primesc bani de la banca.
Pana cand dobanzile nu vor scadea la 2 - 3% in euro, piata va ramane in blocaj, potrivit presedintelui Euroest. Sursa
Emisiunea veveriţei lui Vântu a numărat mai multe hibe, Dragoteanu fiind cea mai însemnată.
Cu atâţia bizoni "suprinşi" de evoluţia pieţei, poate nu mai miră pe nimeni înmulţirea emisiunilor de dezgheţare a pieţei şi a "analiştilor de calitate". Cu toate acestea... ieri am rămas puţin... pe gânduri.

Update: Dragos Dragoteanu: “Alegeri pentru fraieri”

Reacţie user "fraierit" de ... onor sub'ect:
Sa avem cu iertare, dar eu cred ca daca cineva are de publicat ceva pe Imopedia eu zic ca ar fi de mare folos oamenilor sa se vorbeasca si de probitatea morala a autorilor. In primul rand eu sunt unul dintre “fraierii” de care vorbeste onor autor care a fost inselat de catre acesta la o tranzactie de afaceri cu servicii pe care a tocmit-o si nu a pus-o si la plata. Iar daca cineva are dubii in privinta halului de vocabular plin de injuraturi si de cuvinte suburbane pe care onor autor articol il detine il sfatuiesc sa petreaca ceva timp in firma la EuroEst – cum am facut si eu – si va fi socat pe viata. Dragii mei nu mai lasati oameni cu probitate morala indoielnica si vocabular de maidan sa se reproduca doar pt ca sunt directori de firme. Lumea de inalta calitate intelectuala stie ce poate si cum poate sa fie zilnic autorul. Va descalificati ca si site. E pacat. Calitatea intelectuala inalta a voastra nu trebuie sa fie niciodata asociata cu astfel de oameni. Sunteti prea buni ca sa nu promovati adevarata valoare pe care sa o sustineti. NU incerc sa fiu rau, ci doar corect. Va multumesc anticipat pt retragerea articolului. Promovati adevarata valoare si veti fi de mii de ori mai respectati.Buna ziua!
Vios:

Ma bucur ca dl.Dragoteanu si-a infiintat un blog.Sper sa afle cat mai curand toti oamenii care au lucrat la firma dumnealui (acum in deriva),pentru a afla si cei care nu stiu deja ,cat de javra sunteti ca patron si ce mod de exprimare ca la usa cortului aveti.Si ca toti oamenii educati, civilizati si cu oarece bun simt v-au parasit de mult.
Probabil ca nu prea mai aveti ce face,daca aveti timp sa stati pe Net si sa-si dea cu parerea pe blog.Ma rog,e si asta o forma de publicitate,recunosc.
Va spun insa ca nu o sa realizati mare lucru cu acest blog,poate sa va faceti si mai mult de ras.Din fericire va cunoaste deja multa lume,si pe dvs si metodele dvs de “specialist”.Vremea dvs a trecut,ca si vremea tuturor speculatorilor si jepcarilor.A celor care au ca singur Dumnezeu banul.Din fericire,lucrurile incep sa se aseze si la noi in tara,si criza este un inceput bun de maturizare a pietei.
Inteleg sa isi dea cu parerea oameni care au o pregatire economica complexa,o experienta vasta la mai multe niveluri,o intelegere profunda a mecanismelor economiei de piata,bun simt,respect pentru oameni chiar daca sunt concurenti sau nu ne aduc castiguri.
Aveti insa circumstante atenuante:cei care va cunosc indeaproape stiu ca aveti niste probleme psihice reale.Daca v-ati ingriji mai mult de sanatatea dvs,v-ati face si dvs un bine,si familiei,si colaboratorilor pe care ii chinuiti sub pretextul ca ii faceti “oameni”.
Dumnezeu sa va calauzeasca!(daca ii dati voie bineinteles).
Sursa

joi, 5 noiembrie 2009

Zoso vinde cloacă! ... de un an...

Update: Nu vă vindeţi cloacele! (Clue: fear :))
Făcui niscaiva curăţenie pe blog şi mi-am zis să văd şi eu de ce naiba ţin link-ul "zoso imobiliar" în "Surse credibile...", când am dat de zoso-n nuditatea intelectuală... întruchipată.

De ce nu se ieftinesc locuinţele mai mult?

Pfui, ce dilemă... existenţială, ia dă-mă pe spate:
Răspunsul scurt. Pentru că nu au unde să se mai ieftinească.

Răspunsul lung. Oamenii nu mai vor să ieftinească. Au ajuns la concluzia că ieftinesc degeaba şi că oricum nu le va cumpăra nimeni. Şi-atunci, ce rost mai are să le ieftinească? E un joc. Cumpărătorul tine banii la portofel, pentru ca are impresia că o să ieftinească şi mai mult, iar vânzătorul nu vinde cu pretul scăzut deja şi nu scade mai mult decât dacă e disperat. Motivul şi mai puternic pentru care nu scad preţurile este că valoarea de acum, oricare ar fi ea, cam e valoarea apartamentului. Şi pentru gigelul care a strâns toată viaţa să îşi ia apartament să scada 20.000€ nu e foarte uşor. Să scadă şi mai mult înseamnă să îşi bată joc de nişte bani pe care nu i-a făcut foarte uşor. E şi o chestie psihologică. Casa nu îi cere de foame, iar 100 lei impozit nu e sfârşitul lumii. Probabil că mai multe apartamente vor ieşi la vânzare în iulie, când asigurarea pe locuinţă va fi obligatorie. Şi nu va fi ieftină.
Da... marote de-i vin mediocrului în minte când i se ridică sângele la cap.

OK, number unu-doi o fi avut un moment de restrişte... cerebrală... să citim comentariile:

Magda întreabă:
...de ce consideri ca valoarea de acum este cea reala? Pe ce baza?
Zoso răspunde:
nu am nici o baza. e o ipoteza.
După care se destăinuie en-detail:
voiam un pret mare in 2008. anul asta m-am calmat si vreau cu 40% mai putin. ce zici, e o scadere sanatoasa? in 2002, cand l-am cumparat, aveam 350 lei salariu. acum, in 2009, castigurile insumeaza 8.000 lei. ce zici, e un raport bun?
Pai, cum să-ţi spun aşa... mai indirect? Tu eşti un potenţial... cumpărător, dar vezi că ţi se clatină locul 1 şi rişti un impact... în venituri.
pretul cerut de mine e cel din 2005. nu cumpara nimeni. perfect. inchiriez cu 300€ pe luna apartament mobilat cu doua camere. in 3 ani il zugravesc, mai schimb mobila. peste 5-10 ani, cand o sa am niste bani pusi deoparte si piata se va stabiliza, apartamentul va putea fi vandut la pretul “real”.
Îl închiriezi, da' chiriile scad.
Preţul real trebuie căutat în intervalul 2005-2009 sau 1990-2004?

Blogosfera probabil e plină de astfel de "ofertanţi" ceea ce ar mai putea explica grămezile de optimişti peste care dai accidental... la tot pasul.

În acelaşi registru se înscrie şi bloggerul dono, care "oferta" cu exact un an în urmă o cloacă nouă la 140.000 Euro. "Astăzi" spune stop la 85.000 Euro. El mai jos de atât nu merge... o închiriază. Probabil fredonează refrenul ăsta de pe la 100.000 Euro... încoace.

Straşnic! Închiriaţi-le!

Ce importanţă au... 140.000 Euro, 85.000 Euro sau 10.000 Euro, când poţi să iei 300 Euro... acum? La anu'... revine economia... se întorc... minerii. :)

Ce-i în mână nu-i minciună... ce-i în guşa, şi-n căpuşă.

duminică, 1 noiembrie 2009

Stoneleigh - deflaţie

În urma reacţiilor la post-urile anterioare "cu grafice şi citate în engleză", constatate accidental, dar şi consecinţă a interpretărilor optimiste ale unor economişti licenţiaţi... autohtoni, consider că o simplă traducere a unui interviu luat unui om cu cap face cam cât 99% din "analizele economice"... de limbă română.
Precizez că e o traducere şi... adaptare cu mici... ieşiri personale (unele în decor, nestăpânind vocabularul contabilicesc în limba română). Interviul complet poate fi accesat pe AutomaticEarth, iar pe The OilDrum: Europe vă puteţi face o idee de ce România e luată ca din oală... cu fulgi cu tot. Argumentez pe baza numărului comentariilor de calitate şi diferenţa în abordare. Niciunul dintre comentatori nu se referă la diferenţa obligatorie între preţul unui Logan şi cel al unei garsoniere din Bucureşti.
Mi-am permis să mai sar unele paragrafe ca să puteţi parcurge articolul într-o singură zi.
Euan Mearns: Stoneleigh, economia mondială pare să sufere din cauza a două probleme structurale: preţurile mari la energie, precum şi un nivel al datoriei care a destabilizat sistemele bancare şi financiare globale. Puteti explica pentru cititorii noştri din România, manipulaţi de AristotelCostel, amploarea şi structura acestei datorii şi în ce măsură o depreciere a activelor şi mărirea masei monetare (Quantitative Easing – depârghiere – versiunea Baltazar) au rezolvat aceasta problemă?

Stoneleigh: În primul rând, aş spune că preţurile la energie ar trebui să scadă substanţial pe măsură ce câştigurile speculative se evaporă, iar cererea scade odată cu reluarea credit-canci-ului (criza creditului). Raliul fraierilor care a generat pleiada de “muguri verzi”, în opinia mea... s-a terminat. Rezultatul ar trebui să fie o inversare a unor trenduri - ar trebui să vedem scăderi ale burselor de valori şi ale preţurilor la mărfuri, o revenire semnificativă a dolarului american şi o contracţie mare a creditului. Magnitudinea inversării ar trebui să fie substanţială, la fel cum ar trebui să fie şi efectele sale asupra cererii de energie. Cererea nu este ceea ce are nevoie cineva (Zilişteanu a descoperit o cerere de 1 milion de locuinţe în Bucureşti, din care probabil 200 de mii doar în Dorobanţi), ci ceea ce o persoană doreşte şi este capabilă şi gata să plătească, iar într-o criza severă a creditării, puterea de cumpărare scade.
În al doilea rând, în acest moment, vulnerabilitatea noastră la consecinţele îndatorării este extrem de mare. Amploarea datoriilor este cutremurător de mare. Hiperexpansiunea globală a creditului se petrece de zeci de ani şi a ajuns la această oră semnificativ mai mare decât “accidente” notabile din trecut, cum ar fi South Sea Bubble din 1720 şi Tulip Bubble din anii 1630. De altfel, excesele care au condus la Marea Depresie, privite comparativ, par ridicole.
Bulele creditării se dezvoltă până când datoria pe care o generează nu mai poate fi susţinută. Am depăşit deja acest punct şi ne aflăm de doi ani într-o fază de contracţie care este pe cale să se accelereze. Deoarece consecinţele unei bule a creditării sunt proporţionale cu dimensiunile exceselor care au precedat-o, ar trebui să intrăm, la nivel mondial, în cea mai mare contracţie economică, timp de cel puţin câteva sute de ani. (fugi de aici!).
În locul vostru nu mi-aş tăia venele imediat. Stoneleigh se referă la sistemul economic actual în care canibalismul financiar e încurajat de toţi pămătufii. Uitaţi-vă la primul grafic şi identificaţi care sunt domeniile protejate: sistemul bancar, imobiliarele şi industria auto. "Hasta la vista!"
Preţurile caselor vor ajunge semnificativ sub valorile medii istorice, rezultat clasic al unei... manii (mult sub evoluţia proiecţiei indicelui Case-Schiller). În opinia mea, preţurile locuinţelor vor cădea cel puţin 90% în medie. Pentru cei care deţin o proprietate în marjă, acest lucru va fi un dezastru.

Să recunosc totuşi că interviul lui Stoneleigh a fost acordat în luna Octombrie, publicat pe 30 Octombrie, iar "prognosticul" meu ("dunga" întreruptă movă) e disponibil pe blog din 11 Iulie.
Pentru a demonstra că această criză este într-adevăr globală, uitaţi-vă, de exemplu, la bulele imobiliare europene, care sunt mai mari decât cea din SUA.

Deşi i-am promis lui Zilişteanu că-i fac o nouă dedicaţie, m-am răzgândit. Renderman a explicat deja altora care-i treaba cu ţeapa imobiliară din România. În plus, e posibil ca "analistul" să nu dorească să... priceapă.


Nu vă uitaţi în gura lui Ţiriac. În fond, la bază e... ţurcangiu de câmp şi-şi va vinde cloacele-n pierdere. (Ăsta a identificat un necesar de 2 milioane de locuinţe. Da' la cei 11 milioane de români din mediul rural nu se gândeşte nimeni? Poate au nevoie şi ei de vile cu etaj, piscine, WC-uri în casă?)
Spre deosebire de inflaţie, care împarte tortul bogăţiei reale în felii tot mai mici, expansiunea creditului duce la înmulţirea creanţelor asupra aceleiaşi felii de tort (... de ciocolată). Odată ce expansiunea creditului atinge limita maximă şi începe contracţia, aceste creanţe în exces încep să fie stinse.
Din păcate, efectul de pârghie (leverage, la Caritas era de 8 ori... "investiţia") a ajuns pe câmpii... astfel că există, probabil, peste o sută de creanţe pentru fiecare felie de tort. Astfel, este de aşteptat ca creanţele (nu e cacofonie... după gusturile mele) în exces să fie stinse rapid şi haotic ceea ce va duce la un colaps rapid al ofertei de bani şi credit raportată la bunuri şi servicii disponibile, care este definiţia deflaţiei.
Amploarea problemei a fost temporar ascunsă de raliul bursier şi de “îndoparea” cu mii de miliarde de dolari din banii contribuabilului a unei găuri negre gigant de distrugere a creditului. Acest lucru nu a avut niciun efect în sensul repornirii creditării, dar reapariţia temporară a încrederii (complet iraţională) a restaurat într-o oarecare măsură lichiditatea. Pe măsură ce încrederea se evaporă, la finalul raliului bursier, lichiditatea va disparea.
Băncile deţin un număr extrem de mare de “active” (pa(r)sive) nelichide supraevaluate. Din păcate, o pierdere a încrederii pe scară largă reprezintă exact tipul de circumstanţă de natură să conducă la un o vânzare a acestora pe fondul instaurării panicii. Structura componentei credit default swap (CDS) de pe piaţa instrumentelor derivate face acest lucru tot mai probabil.
Piaţa CDS-urilor a permis plasarea de pariuri mari pe anumite prăbuşiri de preţuri, de către entităţi care nu sunt nevoite să deţină activele în cauză. Astfel, se creează un stimulent pervers pentru anumite părţi de a provoca altora falimentul pentru profit. Multe entităţi cu pariuri câştigătoare nu vor fi în măsură să colecteze, astfel încât acestea ar putea provoca haos financiar. Piaţa CDS este acum evaluată la circa 62 mii de miliarde de dolari, şi o topire a acestora este foarte probabilă, în opinia mea. “Activele” nelichide bancare vor fi reevaluate, probabil, la câţiva “peni” la un dolar ceea ce ar echivala cu o distrugere foarte rapidă a valorilor prezumate în timpul balonării. (Esenţa deflaţiei) Euan Mearns: Pentru o lungă perioadă de timp am susţinut şi am crezut că sunt atât de multe interese pentru protejarea sistemul nostru actual, că guvernele naţionale, FMI-ul şi alte instituţii financiare vor menţine o piaţă inundată de lichiditate în scopul înlăturării ameninţării deflaţiei. De fapt, se pare că o perioadă prelungită de inflaţie este singura modalitate de a diminua datoriile noastre. Am perceput la Conferinţa Internaţională ASPO din Denver că aceasta a fost opinia majoritară. Sunteţi de acord că inflaţia este rezultatul cel mai probabil în apropierea intermediară a politicii monetare actuale? Stoneleigh: Categoric nu. Sunt de acord că aceasta este opinia de consens, dar o văd ca fiind fundamental greşită. Monetizarea datoriei care se întâmplă nu a făcut nimic pentru a creşte oferta de bani şi a creditului în raport cu mărfurile şi serviciile disponibile, care este definiţia inflaţiei. Contracţia creditului diminuează monetizarea datoriei, lăsându-ne într-o stare de contracţie netă, chiar dacă tocmai am experimentat un raliu puternic timp de câteva luni, care ar fi trebuit să fie condiţia cea mai favorabilă pentru reluarea creditării dacă acest lucru ar fi fost, de fapt, posibil. Aş spune că pur şi simplu nu este posibil şi că deflaţia este inevitabilă.
Bulele creditării sfârşesc întotdeauna în acest fel. Ele sunt, în esenţă, scheme Ponzi, dependente de un proces perpetuum de cumpărare din partea noilor intraţi... în schema priamidală de joc. Finanţa globală a adus o căruţă de... noi intraţi urmare a liberalizării de la începutul anilor ’80, dar acum nu mai există noi surse de bogăţie la care să se racordeze.
Dereglementarea a permis imprudenţa de a risipi aproape tot, inclusiv depozite bancare şi fonduri de pensii. Finanţa globală a creat un Enron gigant, care deşi pare robust este aproape în totalitate fals. Astfel de structuri implodează... într-o dimineaţă.
În opinia mea, deleverage-ul (răscumpărarea datoriilor) deflaţionist va continua până când datoria rămasă, o mică partea din aceasta, va fi colateralizată acceptabil între cei câţiva creditori rămaşi. Până în acel moment, nu poate exista o întoarcere sustenabilă a încrederii necesare pentru a reconstrui pieţele de credit.
Deflaţia este fundamental psihologică. În lipsa încrederii vom vedea creşterea economisirii banilor, care vor deveni tot mai puţini în absenţa creditului, credit care cuprinde în prezent marea majoritate a masei monetare efective. Combinaţia de numerar insuficient şi o viteză foarte mică a banilor (lipsa creditării) va fi toxică.
Banii reprezintă lubrifiantul motorului economic şi fără destul lubrifiant acest motor se va gripa aşa cum s-a întâmplat în anii ’30, când fermierii aruncau laptele pe care nu-l puteau vinde... în şanţuri, în timp ce alţii sufereau de inaniţie. Era o abundenţă în orice cu excepţia banilor, iar în absenţa banilor cumpărătorii şi vânzătorii nu pot fi conectaţi... decât la internet.
Potenţialii cumpărători nu vor avea nicio putere de cumpărare deoarece îşi vor fi pierdut accesul la credit, iar capacitatea acestora de a obţine un venit va fi afectată de şomajul în creştere. Cei care încă vor mai avea locuri de muncă vor descoperi că nu au nicio putere de negociere şi nu există, prin urmare, nici un sprijin pentru menţinerea salariului.
Vânzătorii şi producătorii nu vor avea piaţă şi îşi vor pierde mijloacele pentru cumpărarea de bunuri sau materii prime necesare în procesul de producţie.
În cazul în care condiţiile rămân îngheţate pentru o perioadă lungă de timp, vor ieşi din afaceri. Cu cât va fi mai profund colapsul, cu atât va fi mai dificilă o eventuală revenire.
Aş spune că nu este nevoie să ne temem de inflaţie, până când ajungem la depresiune - până când se epuizează impulsul deleverage-ului. Ne putem aştepta să petrecem un timp îndelungat în capcana lichidităţii, unde ratele reale ale dobânzilor vor fi mult mai mari decât ratele nominale, lăsând bancherii centrali să “întindă coarda”.
Euan Mearns: Dar pieţele bursiere sunt în plină expansiune, din nou, mai multe economii emergente sunt în curs de ieşire din recesiune, rata şomajului s-a stabilizat, există „muguri verzi” peste tot (Uite! Sunt şi pe jos ). Desigur, strategia actuală a creşterii masei monetare funcţionează?

Stoneleigh: Mugurii verzi sunt cangrenaţi. Unele dintre cele mai mari raliuri bursiere înregistrate s-au derulat în timpul Marii Depresiuni, depresiile fiind asociate cu o volatilitate foarte mare. Uitaţi-vă, de exemplu, la marele raliu al fraierilor din 1930. Există întotdeauna raliuri de toate dimensiunile în orice piaţă bear (în scădere), aşa cum există inversări de toate dimensiunile în pieţele bull (presărate cu bizoni). Nicio piaţă nu se deplasează într-o singură direcţie.
Oamenii au tendinţa să extrapoleze trendurile recente, dar acest lucru înseamnă "să-i dai blană cu privirea fixată în oglinda retrovizoare". Acesta este unul dintre motivele pentru care modificările de trend sunt atât de rar anticipate. Un alt aspect ar fi că percepţia predominantă a pieţelor este fundamental greşită. Nu există nici o informaţie perfectă, concurenţă perfectă, maximizare raţională sau pieţe eficiente.
Pieţele sunt iraţionale, conduse de optimism şi pesimism, sau lăcomie şi frică, în mare măsură, într-un vid de informaţie. Investitorii vânează momentul sărind cu turma, şi în consecinţă, cererea pentru active financiare creşte atunci când preţurile sunt în creştere şi scade atunci când preţurile se prăbuşesc.
Am traversat doar o perioadă de câteva luni în care lăcomia şi satisfacţia au fost în creştere, dar acest trend este aproape de întoarcere, în opinia mea. Privind pieţele drept construcţii ale comportamentului de turmă, acestea pot fi predicţionate probabilistic, permiţând prevederea schimbării trendurilor. Pentru toţi cei interesaţi în studierea acestui fenomen, recomand lucrarea Bob Prechter’s socionomics.
De exemplu, pe măsură ce pesimismul se adânceşte, conducând la contracţie economică, ar fi de aşteptat apariţia mai multor manifestări de furie şi neîncredere colectivă.
Trăind într-o perioadă foarte lungă de optimism maniac şi de prezumare a creşterii, noi (ei) cei din lumea dezvoltată nu suntem obişnuiţi cu expresii ale părţii întunecate a naturii umane. Aceasta va constitui un şoc considerabil.
Redau mai jos indicatorul calculat de Karl Denninger:(Eventualele scăpări pot fi ameliorate... la cerere!)

Update: Uitai să devoalez 3 prostii despre tanti Stoneleigh:

We at The Automatic Earth are not fund managers. We do not manage anyone else's money and we do not issue investment advice. We do not stand to profit in any way from what people do with what they have. We simply couldn't sleep at night if we didn't warn people. Financial insiders can look after themselves, but the little guy needs a heads up. We want ordinary people who've worked hard all their lives for what they have to be able to hang on to as much of it as possible, rather than see it all disappear into a giant blackhole of credit destruction.
...
I am not an economist, I am a big picture person with a formal background in science and law. I am perfectly well aware of real politik, but physical forces comes further down the line.

Şi o dedicaţie specială lu' flavian, care-i tot sezonul de-a-ndărătelea faţă de trend (acum vede şi el o iminentă corecţie a burselor... ceea ce mă îngrijorează... sincer :)):

If we had a deflationary consensus at the moment I would distrust it, as the herd is always on the wrong side of the bet at major inflection points. Consensus takes time to establish, meaning that the more established it is, the later one is in the trend and the nearer to a trend reversal.
At the present time we have an incorrect inflationary consensus, which is causing people to dump cash in favour of hard assets and disregard the consequences of indebtedness at a critical juncture. Deflation is NOT a hoax. It is a very real threat that very few recognize. Timely warnings are by definition contrarian, and therefore never sound credible at the point where they would actually be useful.

Update 2: Debt deflation

Update 3: Fericirea nu inseamna acumulare

marți, 20 octombrie 2009

Grosimea obrazului în imobiliare


...Eh ... "de-a lungul anilor" am avut "vreo"... singură divergenţă majoră cu manole, da' de suflet.

Replica asta... mi-a adus aminte:
A spokesman for the National Association of Realtors, Lucien Salvant, said, "Any time there is a lot of money around, there is going to be people attracted to it with evil intent."
Să consemnăm şi reacţia lui Karl Denninger:
Really? You mean like Realtors, right? (sorry, couldn't resist!)
IMO:...mulţi îi văd principalii manipulatori ai pieţei imobiliare.
Manole: ...domeniul imobiliar a creat oportunitaţi de câştiguri pentru multa lume, pur şi simplu oamenii au ales aceste meserii pentru a caştiga o pâine, nu pentru a-i jecmani pe ceilalţi.
...a fost vorba de o lacomie generalizată, răspândită în mod egal şi nediscriminatoriu între agenţi, clienţi, brokeri, evaluatori, bancheri, vânzători. Toţi au intrat cu lacomie în schema Ponzi fără să ia în seama riscurile. Nu e nimeni mai vinovat sau mai nevinovat ca alţii, totul a fost un joc al pieţei şi al lacomiei. Sursa

Ştiu şi eu, poate că egalitarismul ăsta e cam demodat, iar lăcomia uniform distribuită între client şi vânzător s-a petrecut strict accidental dintr-o... coincidenţă.

Să-i dăm agentului imobiliar ce-i al ... lui, manipularea, la nivel central, şi prosteala-n faţă, la nivelul tălparului.

Victima imobiliară îi deranja pe tovarăşii bancheri şi pe stimaţii impostori evaluatori abia după asumarea (termen perimat) unei decizii... uşuratice... de achiziţie (acum, orice ar fi) pe fondul manipulării ordinare venite... de la cine?

Eu habar n-am cine s-a ocupat de manipulare.

Precizare. Pentru a risipi instantaneu şi "restul speranţelor deşarte", îi :)implor:) pe domnii imobiliari să-şi amintească ... câte unele sau altele... despre fericitele sistemului prerevoluţionar, cum ar fi vânzătoarele de la alimentară, fiecare-n parte câte o burică autonomă a Căii Lactee. Care a părăsit corabia la timp acum are... cine ştie ce consorţiu, care nu... e-n faţă la... tonetă.

Postulat. Orice sistem imperfect dă o şansă... paraziţilor.

Atenţie români!! Americanii îşi revin

... MARE ATENŢIE!!!

Update: Homes: About to get much cheaper
If you thought home prices were bottoming out, you may be wrong. They're expected to head a lot lower.
Home values are predicted to drop in 342 out of 381 markets during the next year, according to a new forecast of real estate prices.
Overall, the national median home price is predicted to drop 11.3% by June 30, 2010, according to Fiserv, a financial information and analysis firm. For the following year, the firm anticipates some stabilization with prices rising 3.6%.
...

The latest forecast is at odds with the past few months of the S&P/Case-Shiller Home Price index. That report has given hope that most housing markets may have already stabilized because the composite index of 20 cities rose in May, June and July. Nationally, it found that home prices have gained 3.6%.
Brad Hunter, chief economist for Metrostudy, which provides housing market information to the industry, however, expects a change in fortunes, however.
"I'm afraid Case-Shiller may be just a temporary reprieve," he said.
In the past, Fiserv anticipated the rapid decline in home-sale prices over the past few years -- though it underestimated the scope.
Mark Zandi, chief economist with Moody's Economy.com, agreed with Fiserv's current assessments. "I think more price declines are coming because the foreclosure crisis is not over," he said.
Să nu ne mai ascundem după... deget...ul mijlociu, în imobiliare sunt prea mulţi MÂRLANI.

Update 2: Lucian Croitoru:
Romania este victima unor valuri de tip flux-reflux. In timpul fluxului (intrarilor de capital), PIB-ul creste puternic, creditul creste mai repede, rate ametitoare, rata de schimb se apreciaza, rezervele BNR se acumuleaza iar preturile activelor cresc foarte mult.

In timpul refluxului, cursul de schimb se depreciaza, PIB-ul cade masiv, contul curent se ajusteaza in directia dorita foarte mult.
Ce a uitat să spună "diplomaticu' năstruşnic", viitorul "fostă propunere", ar fi că în timpul refluxului preţurile "activelor"... cresc mai puţin, iar eu urma să-l corectez, precizând că, de fapt, se prăbuşesc... iremediabil (mai cu seamă în cazul României... bunăoară).

Update 3. Capetele "gumate", in general, retardate (afectate negativ) de la "two cents real estate phylosophies", să afle-n premieră mondială că susţin OBIECTIV ceea ce ÎNŢELEG EU CĂ SE ÎNTÂMPLĂ. Faptul că îmi şi doresc să se întâmple... e doar un detaliu. Că am dreptate tot timpul... sunteţi liberi să consideraţi că e voinţa lui Dumnezeu.

joi, 15 octombrie 2009

"Sfârşitul crizei" versiunea Croitoru

... în loc de "lincs" sau "Sfârşitul crizei!!!" 2.

Tehnocrat român
"Sunt semne că se apropie sfârşitul crizei. Economia mondială îşi revine, comerţul mondial îşi revine. Deficitele din SUA s-au redus, a scăzut de asemenea şi surplusul din Asia. Toate acestea sunt elemente care arată că sfârşitul crizei este aproape", a spus Lucian Croitoru. Sursa
Greater Fools' Game
140…That’s the current P/E for the S&P 500 based on reported earnings (earnings that include write-downs). The Tech Bubble, which by all accounts was an extraordinarily overpriced market traded around a P/E of 40 during its peak.
I realize not everyone likes to use reported earnings as a measure of value. After all, all those write-downs that are obliterating reported earnings are a one time event due to the worst credit collapse in 80+ years.
So let’s look at operating earnings (earnings without write-downs included). Today, the S&P 500 trades at a P/OE of 27.6. Put another way, assuming no earnings growth, if you bought the entire market at its current value today, it would take 30 years for you to break even on the deal.
Now, to be blunt, there are times when paying 30 times operating earnings for a business makes sense. If the business is a market leader worldwide, then the price is not too steep (this is roughly what Mars paid for Wrigley, Proctor & Gamble paid for Gilette, etc). If you’re buying a brand that dominates your industry, paying 30 times operating earnings isn’t bad.
But paying 30 times operating earnings for the entire S&P 500... including businesses that are insolvent or bankrupt : AIG, Citigroup, Bank of America, etc? Sorry but I cannot imagine anyone in their right mind would be willing to pay that price.
...
This bubble is going to end, just like the last one: badly. Sursa
What this all boils down to is the overly-optimistic crowd is playing the Greater Fools' Game once again. Some players realize it. Most don't. One thing is for certain, not everyone can leave the Greater Fool's Train at the same time once it starts heading in reverse. Sursa
Crash Alert
Our ‘Crash Alert’ flag goes back up the pole ... The Dow rose another 20 points yesterday to a new bounce record. Oil rose to over $73. Gold didn’t budge. Of course, everyone now knows that the recession is over. NABE interviewed 44 economic forecasters. Four-fifths of them said the recession was over. But we don’t care what they said. These are the same seers who missed the biggest single event in financial history. There are many banking crises, recessions, panics and defaults in the record books. But none were as great as the one that hit September a year ago. Most economists didn’t see it coming; why should we trust them to tell us when it is going?
...
We just lived through the biggest bubble in history. Get ready for the biggest bust.
...
Yesterday’s news tells us that consumer spending as a percentage of the entire economy has edged up to 71%. How could consumer spending be going up? Hold on, cupcake. It’s not going up. It’s going down. It’s just that the other components of the economy are going down even more.
...Consumer credit is going down (we reported the figures earlier in the week)…unemployment is going up…consumer spending is going down… …those are not the circumstances in which stocks sell for 27 times earnings…and move higher. Those are the circumstances in which stocks crash.
...
It is also becoming clearer and clearer that the feds’ efforts aren’t really working. They can give money to their friends in the banking industry. They can give money to speculators who then make bets on the stock market, among other things. They can bailout major companies. But they can’t really get much money into the real economy.
Au contraire; they take money OUT of the real economy. The feds will absorb $700 billion of private savings this year alone…to finance their deficit. They expect $1 trillion deficits at least for another 10 years. That won’t leave much money for the private sector. Sursa
Prechter
Rallies of this magnitude don't end on bad news. They end on great news. The news should get even better. Its expected!
Except underneath, if you look at the nuts and bolts, you'll realize its still a FIRE (Financials, Insurance, Real Estate) economy that just doubled down its bet at the roulette wheel.
FIRE economies don't produce anything real. They manufacture false wealth and skim from the nation's coffers. The consumer is dead. A new world-wide frugalness is slowly taking hold of the social order. There is no stopping this. There is no enticing the masses to change what their free will tells them they must do.
Governments will be under siege to stop the spending madness. Fear of the unknown (collapsed financial system as we know it) is way worse then a Great Depression II that has an intact and familiar financial system (the dollar). Sursa
Goldman Sachs
Analysts at Goldman Sachs suggested Tuesday that, despite a 50 percent run-up in stock prices that has left the Dow Jones industrial average just shy of 10,000 and the S&P 500 selling at 20 times earnings, stocks are still cheap.
...
Just because Goldman is recommending this to its clients, however, doesn't mean Goldman is putting its own money behind the new bull market in mergers and acquisitions. Sursa
Ponzi Finance

Normally, debt levels as a percent of GDP would be uninteresting and immaterial; however, the current level of debt is unique in two ways. First, the asset side of the balance sheet purchased by the debt is falling in price. Second, the money that was borrowed to purchase those assets was often fraudulently expended. Neither the borrower nor the lender really expected the debt to be serviced. Rather, each party expected the asset price to rise extinguishing the debt.
This type of financial arrangement was correctly analyzed by the famous American economist Hyman Minsky in his paper, "Financial Instability Hypothesis", in which he described three phases of debt financing. The first is "hedge finance", where the lender expects a return on both principal and interest. The second is "speculative finance" where the lender expects to get interest on the loan but perhaps not the principal. The third case, where the lender expects neither the principal nor interest to be returned, is referred to as "ponzi finance".
This was typified in the last business cycle by loans issued without documentation, no down payment home loans, extremely low cap rates on commercial real estate, and the high leverage borrowing ratio of private equity funds. Even ponzi finance works as long as asset prices are rising. But once the bubble is pricked, the debtor is left with declining asset values that preclude the rollover of their obligations.
Presently, in this worst of all post-war recessions we are witnessing the collapse of asset prices that were inflated by the speculation of earlier years. The aftermath of that speculation and its impact on the economy has been thoroughly studied prior to our present business cycle by the economists of yesteryear who marveled at the mania in the collective mindset of private citizens and their elected representatives who produced such bubbles.
...
From a fiscal policy perspective the outlook for economic growth appears to be one of stagnation for several years due to the size of the federal debt, which is expected to rise 35.7% from 2008 levels to 76.5% of GDP over the next ten years according to the Office of Management and Budget. This exercise in government spending is, of course, an exact replica of the Japanese experience from 1989 to the present. Their debt to GDP ratios have gone from about 50% in 1988 to about 178% today, and yet their nominal GDP is no higher than it was 17 years ago, and their employment stands at
twenty year ago levels. It is somewhat unsettling that as of the last employment report the United States employed 131 million people, a level that was first reached in 2000, which means the United States has had no net job gains for almost ten years. Indeed, it appears that the fiscal chain around the free market neck is sufficiently onerous to restrain growth for several years. The promise of the government to revive growth through increased indebtedness is, indeed, an impossible promise. Sursa
Armstrong

Bonus
Lucian Croitoru, propunerea Presedintelui Traian Basescu pentru postul de premier.
...
Lucian Croitoru, in varsta de 52 de ani, este consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu de peste 10 ani.
A fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International in calitate de Senior Adviser al Executive Directors. Sursa
What exactly is the function of the financial sector in our society? Simply this: Its sole function is supplying capital efficiently to aid the real economy. The financial sector is a tool to help those that make real tools, not an end in itself. But five fatal flaws in the financial sector's current structure have created a monster that drains the real economy, promotes fraud and corruption, threatens democracy, and causes recurrent, intensifying crises. William K. Black, Assoc. Professor, Univ. of Missouri, Kansas (Deci nu-i Ţaigais') Sursa
OK, marele tehnocrat anterior, Isărescu, a fost tata Caritasului, mama FNI-ului, fratele FMI-ului (Traian Remes[o bomboană de om]: "Premierul Isarescu a fost singurul om alaturi de mine in discutiile cu FMI") şi naşul sistemului bancar românesc.
Motoul bancilor: Ce si cand castigam e al nostru, cand pierdem platiti voi, poporul! Sursa via
Pierderile bancare au fost transferate in buzunarul cetateanului, prin acordul cu FMI. Dr. Bogdan Glăvan Sursa
Update: "Prioritatea nationala" spre prabusirea totala!

vineri, 9 octombrie 2009

Umorul nostru are o rădăcină dacică

Da' cică, cel puţin aşa zice Badea, românii "e" miezu' din Fanta (Nu consumaţi produse Coca Cola, "dă" dependenţă şi nu "e" bune! Eu beau Pepsi! - încă accept contracte de publicitate grase că altfel... beau mai rar).

Preferatul... unora (în general public de... masă), nu şi al altora, Dan Puric, se apucă iar să proslăvească România la kilă, în paişpe Octombrie, la Ateneu, unde va susţine conferinţa: Umorul nostru are o radacina dacica, acel ras in fata mortii, pe care nu l-am intalnit la alte popoare.

Ei bine, aşa este! Acum zece minute era să cad de pe scaun de râs şi să mor eu dacă nu (expresie dacică din zona (B)REI-V) râdeam de... Danerică. Danerică este un celebru speculator de origine dacică, retras actualmente în Statele Unite ale Americii, stat federal de origine dacică, unde experimentează, de data asta pe plaiuri sheep-ice... Mioriţa (după cum bine ştim cu toţii... nimic altceva... decât o alegorie moarte-nuntă care desăvârşeşte integrarea ciobanului în ritmurile eterne ale naturii).

Chiar şi cu riscul retragerii licenţei ... blogger.com, voi reda în continuare o mostră din umorul său... dacic.

Nu traduc ca să nu-mi mai spună toţi papagalii că nu pun în evidenţă citatele... cu ajutorul ghilimelelor. E-n dracică... e clar că nu-i scris de mine şi, oricum... tot n-or să-nţeleagă.

...Oil is meandering under its broken trendline but does anyone think it deserves to be at $71???
Technicals on all predict major tops or bottoms. Just see Kenny's charts.

Sentiment is still bullish but beginning to show a fractured pattern.

They do not know what they are doing. They do not control social mood.

Corporations are so far in debt in ain't funny. I guess we can crowd into Apple and see it make an all-time high! But they are greedy little bastards aren't they? Not even a nickel in dividends.

Why do you buy Apple at $190? Answer: So you can sell it to another sucker at $210.

Debt bubble. The greatest ever.

Fannie and Freddie. Sounds like a slut and her pimp.

AIG. (better known as the "All-In Group")

Amazon, earning an amazing .32 cents a share, is a steal near $100 yes? After all they just slashed their Kindle, a $250 electronic device that reads books, so surely everyone will want one even though America doesn't read!

We have had our necessary rebound in mood since March. Fear has been correcting for almost a year to the day (Oct 24th 2008 it peaked)

Banks are bankrupt including the FED and Treasury. This weekend will likely break the 100 mark of closed banks for the year.

We have gotten greedy again with irresponsible bubbles, particularly government debt.

Credit Derivatives. OMFG....

Housing is collapsing. There are no real jobs. Unemployment is skyrocketing.

There are no green shoots.

There are, however, white lies.

Government doesn't have enough income. So they will raise taxes. Which is a kiss of death to the consumer.

But he is dead already. Leave me alone with the g'dam commercials! I already have all of China in my basement! And I am not talking dishes.

I am more bearish than ever. My simplified 5-3-5 zigzag P2 chart shows a new recovery high but poor mom and pop will, again, be bagholders via 401K's, mutual funds, IRA's, etc, etc.

All those "smart" money managers? They don't care in general...its not their money!

Hedge funds? The mere term is an oxymoron. They too will be eradicated and exposed. Think Madoff.

The asset mania bubble has peaked. Sell that baseball card collection! It won't be worth shit in 20 years no matter what you have been indoctrinated to believe.

You got a Mickey Mantle card? Sell the goddamn thing!

A painting appraised at $5K? $10K? Sell it all. Paintings won't feed your family.

Sports mania will wane. Athletes making $100M will reverse. Teams will go bankrupt.

Social mood is turning once again.

Its all a house of cards.

In the end, Nature's laws prevail. Always.

Rant over. Have a nice day! And good luck tomorrow.
Sursa

Carevasăzică... ce-o vrea, dar de acum înainte trebuie să ne aplecăm... şi mai des, către poveţele unui alt dac celebru şi anume... "Legile lui Murphy".

P.S. Dacii "erea" ubicui? Iată o întrebare pentru... hăh, curios... săltăreţul domn Puric.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă