Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

vineri, 4 decembrie 2009

Preluare prăbuşitoare

Update: Hai... c-am mai dres-o... :)

Adevaratii stapani ai Romaniei

''Apocalipsa'' dupa expertul Piperea: Daca nu se iau masuri urgente, economia explodeaza in februarie

Când vor ieși la iveală scheletele din dulapurile băncilor?

... Preluare de pe site-ul d-lui Urban Iulian...

Memoria nu prea mă-nşeală şi recunosc în "interviul" d-lui Urban o serie din fixaţiile dumnealui care, deşi sunt perfect argumentabile, ar putea deranja nasurile fine direcţionate ascendent. Chiar şi în ipoteza în care dl. Urban s-a autointervievat, până la o lectură mai atentă a textului... scenariul stă în picioare... cum ar zice preferatul poporului... nici nu ştiţi ce pierdeţi...

(totuşi... am curăţat textul de portocalisme... exagerările sunt evidente... interviul e luat pe messenger... dar încropeala asta se leagă... nu mă interesează teoria conspiraţiei, ci desfăşurătorul economic al anului 2010 :))

Piata imobiliara romaneasca, se va prabusi in 2010; Afla cine sunt cei care trag sforile din umbra, pentru a cumpara pe nimic activele majore ale Romaniei , in 2010; Cum au fost inrobiti romanii!

In vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri.

UI : Cum priveste banca si grupul financiar din care faceti parte, ce se intampla in Romania, in plan economic si politic ?
Bancher: Banca noastra si-a redus extrem de mult expunerea in Romania, a inchis robinetul creditarii, si am trimis catre headquarter-ul grupului, cat de multa moneda euro am putut; (cel putin doua maimute bancare asa au facut)

UI : Adica concret in ce consta acest rezultat pe care il asteptati? Sperati in revenirea economica a tarii ? Veti relua creditarea ?
Bancher: Naivitatea este o slabiciune de caracter a romanilor; Ma intrebi daca speram in revenirea economica a tarii? Pai noi speculam si vom castiga enorm de multi bani, tocmai in momentul in care, economia nationala romaneasca, va atinge fundul cel mai de jos al graficului. Himerele legate de cresterile economice din 2010, sunt lansate concertat de analisti, pentru ca aceasta este parte a strategiei noastre, pentru a ne maximiza profitul pe care il vom face, cand balonul speculativ imobiliar si al cursului valutar, ne va indica faptul ca suntem pe trendul castigului maxim. Ma intrebi daca vom relua creditarea? Creditarea in Romania, s-a facut cu cap; Este adevarat, ca si guvernarea din 2007-2008 ne-a ajutat enorm, atunci cand, ne-am consolidat si ne-am asigurat prin intermediul creditului de consum, dependenta totala a populatiei active, a fortei de munca romanesti;

UI : In se sens v-ati asigurat dependenta lor totala ?
Bancher : Simplu; Populatia Romaniei si romanul in general, are un singur bun de pret, care ne intereseaza pe noi bancherii: activele imobiliare. Mai exista si forta de munca a individului, insa aceasta, dupa ce l-ai prins in mreje, este utila de speculat, pentru ca acel individ va munci perpetuu pentru noi. Trebuia sa ajungem cumva la aceste active imobiliare ale romanilor; Normele BNR si legile, nu ne permiteau sa putem acorda in masa, credite ipotecare, plus ca aceste credite ipotecare, nu erau 100% avantajoase pentru noi; Asa ca am profitat de lentoarea in decizie a BNR, si am investit masiv in publicitate pe segmentul creditului de consum. Stiam inca de la bun inceput, faptul ca, cei carora le acordam credite de consum, nu vor avea resurse sa le restituie, astfel, incat, coroborat cu faptul ca, stiam din 2008, ca aceasta criza financiara va lovi si Romania, am calculat totul extrem de bine; Nu trebuia sa fii geniu bancar, ca sa iti dai seama ca intr-o tara precum a voastra, pur si simplu, efectele crizei urmau sa fie devastatoare pentru ca: [1] nu mai produceati nimic; [2] pietele emergente sunt dominate de multinationale, legate de grupurile financiare si bancare pe care noi le reprezentam; [3] urma sa aveti in 2009 un an electoral in care, pe fondul disputelor politice, era de anticipat ca va veti sapa singuri groapa.

UI : Ce masuri asteptati sa ia politicienii ? Spuneti ca ati manipulat partidele ca sa va atingeti scopul economic ?
Bancher: Orice guvern se va forma, este legat ombilical si total la mana noastra, intrucat, are nevoie de banii nostri, pentru a plati salariile, pensiile, etc. Voi v-ati ales cu spectacolul din presa, noi ne alegem cu banii si castigurile. Practic Romania este a noastra, iar dependenta voastra de noi va deveni totala.

UI : Nu imi vine sa cred; este evident ca suntem naivi si starnim furtuni in paharul cu apa; Hai sa revenim putin la acea legatura intre casele romanilor si creditul de consum.
Bancher: Iti spuneam ca in 2008, am dat masiv credite de consum; am dat bugetarilor, am dat angajatilor din sectorul privat; Atractia era mare intrucat, nu trebuiau sa prezinte garantii, insa noi stiam ca in 2009, ne vom atinge scopul. Si, in 2009, intr-adevar, pe fondul crizei economice, au explodat restantierii. Asta inseamna ca oamenii nu si-au platit ratele catre banci, iar noi am trecut la executare silita; Aici am avut iar nevoie sa ne concertam eforturile, astfel incat, sa nu existe grupuri financiare romanesti, companii sau persoane private, care sa ne strice planurile, intrucat riscam sa ne trezim ca vin sa cumpere activele imobiliare scoase la vanzare (astia vand cu generozitate); Asa ca a trebuit sa lovim si mediul de afaceri privat, pentru ca oamenii de afaceri, sa se lupte pentru supravietuire, si sa nu aiba lichiditati pentru a cumpara nimic.

UI : Ati eliminat concurenta autohtona, blocand creditarea pentru firme si blocand piata executarilor silite ?
Bancher: Corect. Si nu a fost greu. Pe o piata interna gatuita de blocajul financiar, firmele romanesti au fost sufocate de lipsa lichiditatilor, iar guvernul din 2009 a fost lasat fara nici o posibilitate de a asigura resursele financiare; a trebuit sa ne agitam putin pentru a impiedica acest guvern din 2009 sa puna in aplicare masurile economice (boc era gata gata sa aplice masurile economice, dar bancherul s-a dus la el si s-a agitat putin pentru a-l impedica), si sa abatem atentia asupra luptei din campania electorala. Dupa ce ne-am asigurat ca pur si simplu nu va exista riscul sa apara intrusi care sa cumpere activele imobiliare, case, terenuri, scoase la vanzare de executorii nostri bancari, am inceput sa trimitem pe banda rulanta dosarele celor care au luat credite de consum, catre executori. Nimeni nu a sesizat faptul ca, nu ne interesa de fapt sa le vindem casele, ci sa manipulam piata imobiliara, sa o tragem in jos, asigurandu-ne in acelasi timp, ca la momentul potrivit, cand curba prabusirii imobiliare va atinge cel mai de jos nivel, grupurile financiare din tarile noastre de origine, sa cumpere masiv si la preturi de nimic aceste active (schimbare de scenariu? sau creditatii din nevoi personale detin active MAJORE?); Te asigur Iulian ca in 2010, un apartament cu trei camere care in 2008 era evaluat la 150000 euro, va fi scos la vanzare, la executare silita, la preturi de sub 30000 de euro si nu va veni nimeni sa cumpere, pentru ca in 2010 toti vor fi preocupati sa tina bani deoparte pentru ziua de maine (care bani, Iulian? Nu s-a asigurat bancheru' ca i-a falit pe toti?); Va fi momentul perfect sa cumparam totul pe nimic. Romanii vor deveni chiriasi in propriile case, pentru ca acesta a si fost obiectivul nostru primordial, si anume achizitiile la preturi infime. Pentru asta era obligatoriu sa ducem piata imobiliara la un maxim, pentru ca pe fondul prabusirii acesteia, noi sa culegem caimacul (caimacul, totul? Toate cloacele-s caimac?). Si la plan se adauga si presiunea pe moneda voastra nationala.

UI: Ce presiune ? Vad acum ca leul se intareste, desi, intr-o tara care nu produce nimic, aflata in criza politica, lovita de criza financiara, nu imi explic care poate fi suportul de intarire a leului.
Bancher: Pai este vorba de aceiasi reteta, care se invata la orice curs de MBA (MBA? Te referi la reteta de gogosi?). Asa cum piata imobiliara a fost dusa de noi la maximuri ireale, pentru ca trebuia sa va dam credite la valori foarte mari, ca sa aveti pe urmatorii 30-40 de platit rate uriase catre noi, pentru a deveni in acest interval de timp, atat proprietarii caselor voastre, dar si asigurandu-ne ca veti munci voi si familiile voastre pentru noi, pentru a plati aceste rate ireale, tot asa, bula speculativa a monedei nationale, trebuie manipulata, insa in sens invers. In cazul speculatiilor pe moneda nationala, trebuie sa ducem leul la un nivel minim, cat mai mic posibil, lasandu-l apoi sa explodeze, sa urce la valori mari, valori reale, undeva catre peste 5 ron pentru un euro. Adica vom face euro atat de scump incat, sa nu va puteti permite sa cumparati activele imobiliare scoase la executare silita, nici cand ele vor avea valori in euro, relativ mici, dar si pentru ca, micimea salariilor romanilor, salarii platite in lei, sa faca din rata catre banca, un cosmar al vietii de zi cu zi. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei. Stirea de la TV suna asa: moneda nationala se apreciaza pe fondul interesului investitorilor straini pentru leu. Ma amuza extrem de mult, analistii financiari romani care isi dau cu pararea intr-un fel care pur si simplu ne face jocul si planul mai facil. Sunt siderat ca acesti analisti romani, nu se intreaba macar asa in treacat, cum i-a lovit pe baietii din Londra interesul fata de leu, taman acum cand bondurile romanesti sunt percepute printre cele mai riscante din lume. Conform Bloomberg, cotatiile CDS-urilor (niste asigurari impotriva riscului de neplata) pentru obligatiunile romanesti erau la inceputul saptamanii de 2,8%, doar Ucraina cu aproape 14% (!), Pakistan (6,9%), Letonia (5,7%), Dubai (4,6%), Islanda (4%) si Lituania (3,3%) stand mai prost. Kazahstan, Estonia, Bulgaria, Grecia (cu deficit bugetar de 12% din PIB si datorie externa de peste 100% din PIB), Turcia sunt percepute ca zone financiare mai sigure. Ei bine, nimeni la voi nu se intreaba cum este posibil ca , investitorii straini s-au indragostit brusc de leu inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dragoste care ii cuprinsese daca iti aduci aminte si inainte de alegerile parlamentare din 2008, dupa care cursul a cazut in cap la 4 lei/euro pana la sfarsitul anului. Sa spunem ca este vorba acum doar de precuparea BNR pentru confortul financiar temporar al votantului autohton? De o mica specula a bancilor romanesti incurajate prin pasivitate de BNR, care sa coboare cursul pentru a profita apoi de cresterea de rigoare? Poate fi valabila fiecare din aceste explicatii, chiar si amandoua simultan. (Sursa Cristian Dogaru zis şi bancheru')
Investitorii straini au impins deja euro spre 4,21 lei in sedinta de ieri, cursul coborand astfel cu 1,8% fata de sfarsitul saptamanii trecute. La cursul BNR, euro a coborat la 4,2171 lei, cel mai scazut nivel de la inceputul lui august. In primul rand, leul pare ieftin.

UI: Asadar totul este componenta a unui plan; cand va fi detonat?
Bancher: In ciuda galopului inregistrat de alte active din aceeasi clasa de risc in ultimele zece luni, leul nu are cum sa participe la aceasta revenire , fiind evident pentru orice incepator, ca este totul o bula speculativa; "investitorii urmaresc cu ingrijorare mai intai derularea acordului cu Fondul Monetar International, iar mai apoi turbulentele de pe scena politica", spune Koon Chow, analist la Barclays Capital. El considera ca euro ar putea sa coboare spre 4,1 lei. Balon de sapun, care este un element al sarjei finale de cumparare a Romaniei la OUTLET. Pentru ca defapt, prin incingerea campaniei electorale, noi avem acoperirea perfecta ca nimeni nu mai are timp sa ne strice planurile.

UI: Ce veti face cu acte active, cu casele romanilor ?
Bancher: Pai este esential sa controlam aceste active, intrucat, ele sunt o moneda de tranzactionare pe pietele internationale (Aoooooleu... acuma vad, unde vor sa ne trimita cloacele?); Uitati-va la Dubai acolo unde expunerile bancilor noastre, se lovesc de nevoia de a acoperi pierderile (pierderi? care pierderi... ca planul era perfect?); Pierderile se acopera prin cresterea ritmului de exploatare a muncii celor care au credite la banci; Ei trebuie constransi sa lucreze mai mult, si sa plateasca rate mai mari catre noi; Avand in mana bunul cel mai de pret al unui om, locuinta, acesta va munci pentru noi; Recreem astfel sistemul sclavagist perfect. (zis si flawless)

15 comentarii:

Unknown spunea...

O, nuuuu!

Nu si tu Aristoteleeee.
E prea destainuitor ca sa fie adevarat. :D

Saracu blogger urbanistic si-a destainuit visele umede in speranta unui trafic crescut.

Sa nu-mi spui ca am cazut in negare si nu deslusesc adevarul evident.

Sa fie articolul asta certitudinea pe care o astepta blogosfera spargerii imobiliare? Nu cred.

AristotelCostel spunea...

Nicium... unele dintre răspunsurile "bancherului" sunt... articole pur şi simplu, iar textul scuturat de o serie de "neghini" capătă sens. Era păcat sa nu fiu tras la răspundere pentru naivitate... încă odată.
Poate ultima dată. :)

Şi aici, ca şi în câmpia electorală, problema se pune... greşit. Nu contează că avem posibilitatea de a opta între un prostănac şi o panaramă, important e că Băsescu i-a tras-o... şi lui Geoană.

Nu contează că prostanii, contractanţi de credite de nevoi personale vor rămâne pe drumuri şi supraîndatoraţi, iar tabula rasa medie va plăti preţuri "nepreţuite"... important e că Urban Iulian e adeptul teoriilor conspiraţioniste... ori s-a demonstrat că lumea-n care trăim e plină de flori şi... bucurii.

N-am citit textu'n virgule, da' mi-am recunoscut gândurile negre... mă rog... poate ne leagă o boală comună. În 2010 vom obţine rezultatele analizelor. :)

asybaris spunea...

Nu cred ca textul e genuin sau ca e chiar un interviu, poate ca e unul imaginar, dar omul surprinde niste lucruri adevarate: manipularea pietei creditului si umflarea artificiala urmata de o inghetare brusca. Atitudinea coloniala a bancilor si multinationalelor pe care au fata de romani (euriborul tinde spre 0 si noua ne dau credite cu 8-9-10% si mai mult la euro). Scenariul a mai fost aplicat aproape identic in Argentina, iar la noi pare a fi la jumatate. Ce nu stiu insa bancherii straini e ca romanii au un brand propriu: teapa. Le urez mult succes in recuperarea creditelor de consum, prin vaile si campiile patriei, in executarea silita a zeci de mii de oameni care au exercitiul evaziunii. Le urez mult succes in evacuarea oamenilor din imobile pentru ca atunci vor cunoaste si o alta latura a noastra. Poate ca e timpul sa ne intrebam cum au fost privatizate unele banci si sa punem in discutie prezenta statului in aceste institutii.

vala spunea...

nu am stiut pana azi ca domnu' senator are blog de pamflete ...
interviul cu " bancherul " e la fel de real ca si interviurile mele cu geoana si basescu ...

ultimul lucru pe care il va face o banca in 2010 e sa cumpere active romanesti ... indiferent de pret

AristotelCostel spunea...

@vala

Asta nu sună bine pentru raportul cerere-ofertă. :)

vala spunea...

asta nu suna bine pentru ... urmatorii 10 ani ...

raportul cerere oferta la imobiliare era oricum zduncinat de mult ...

Subsemnatul spunea...

Bre, nu-ti da singur cu piciorul in fund. Urban Iulian este ca si OTV-ul. Senzational si senzationescu. Asemenea joace daca se fac, se fac in afara Romaniei, nu in Romania. Iar bancherii nostri, din care fac si eu parte, sunt mult prea tampiti (luati ca turma) ca sa faca ceva. Ia-l exemplu pe Ghetea, care scoate prostii pe gura cum iese la rampa. In rest, totul este logic, si economia si prostia, iar cei care vad logica si au banii se vor folosi de orice mijloace pentru a face profit. Asta-i capitalismul. Faptul ca nu-i ilegal dar e imoral ma lasa rece, mai ales cand unii precum Soros au castigat 1 miliard de lire sterline tocmai prin ingenuncherea lirei sterline. Daca vrem sa face ceva impotriva asta, apai mobilizarea si la munca, fara televizor, fara radio, fara stiri manipulatoare, si iesim din toate. Raman la ideea ca totul este ca un bulgare de zapada, pe care l-a pornit tocmai statul roman prin politicile fiscale, sociale si alegerile politice pe care le-a luat in ultimii 20 de ani. In rest, 'mnezau cu mila.

AristotelCostel spunea...

@ghost

... m-am acoperit cu "nici nu stiti ce pierdeti" :)

... la ineptia anterioara am spus ceva... orice... despre mizeriile bancare de la ... brucsel, asybaris vorbeste despre atitudinea coloniala...

Am spus de la inceput ca nu ma intereseaza teoria conspiratiei... ci perspectivele economice.

Anonim spunea...

:)
m-am distrat copios :))
si dupa ce ne iau activele imobiliare, care valorau mai nimic acum cativa ani..dar al caror pret au vrut ei sa le creasca doar pentru ca pe urma sa aiba de unde scadea...:)), ce?
sper ca vei prelua si postarea in care va spune ca aceeasi bancheri au creat Coca Cola si McDonalds cu scopul vadit de a imbolnavi populatia ceea ce va duce la explozia cererii de medicamente, firmele producatoare avand nevoie de credite pt a-si dezvolta rapid afacerile, iar bancile vor prelua astfel si industria farmaceutica mondiala rezultand in controlul guvernului mondial :)

AristotelCostel spunea...

@analitix

Sa vezi ce "ne vom rade" cu dramele sociale din 2010...

dcg spunea...

@analitix

"si dupa ce ne iau activele imobiliare, care valorau mai nimic acum cativa ani..dar al caror pret au vrut ei sa le creasca doar pentru ca pe urma sa aiba de unde scadea...:)), ce?"

Pai e mai bine sa indatorezi fazanul cu 150.000 euro. Daca il indatorai "doar" cu 30.000 euro (pt. un apartament 3 camere sa zicem) scapa partial nejumulit.

ionut spunea...

Aristotel

"Sa vezi ce "ne vom rade" cu dramele sociale din 2010..."

Eu am inteles perfect de ce ai preluat tu "interviul" dar stii ceva? De ani intregi "cant" impotriva manipularii, mercantilismului, si a "somnului intelectual" al clasei de mijloc ( nu tabula rasa cum spui tu, de-a dreptul tabula nulla!) peste tot (inclusiv pe bloguri), de zici ca-s popa fara parohie:)
Care-i rezultatul? Eu am "ragusit" si "clasa de mijloc" abia asteapta...reluarea creditarii, iar majoritatea "bizonilor mijlocii" e convinsa ca acus-acus gata-i criza si-o luam de la capat.
Incearca sa stai de vorba cu romanul "mic si mediu", si te asigur eu ca, in maxim 25 min. de "dicutie" vei simti cum iti fierbe creierul.

Anonim spunea...

@ AristotelCostel

"dramele sociale" nu au fost inventate de bancheri...ci de unii conducatori de-ai nostrii...in goana de a vinde totul pe comisioane grase.

@ dcg

sa inteleg ca "ei" au preferat sa ne dea 150.000 de euro, pe care noi sa-i cheltuim dupa pofta inimii, pe ceva ce face doar 30.000...doar ca sa ne indatoreze...aha...nu s-au gandit la faliment sau la proverbialul miserupism al romanului care pur si simplu isi muta activele pe o ruda si nu mai plateste ratele. probabil recenta achizitie Deutsche Bank de peste 100.000.000 eur vine de fapt sa ne dea lovitura de gratie...romanii in snobismul lor fug acum si isi dau si ultimele agoniseli pe alte cladiri office din Pipera :)

Geo spunea...

In 2000 un ap 2 cam era 25.000 de dolari acum este 60-70.000 de euro iar prin creditare costa 150.000-200.000 de euro. Unde merge diferenta de euro ? La banci. A cui sint bancile ? Nu a romanilor ci a strainilor. Deci unde merg banii nostri ?

AristotelCostel spunea...

@george

Au plecat inzecit fix de unde au venit. Teapa e cruda deocamdata... in 10-30 de ani... se coace... luna de luna... an de an.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă