Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

joi, 4 noiembrie 2010

"Capitalism" cu... securişti

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html

Istoricul Marius Oprea crede că nu există nici un domeniu care să nu fie afectat de influenţa „sistemului", adică de vechea reţea extrem de eficientă a foştilor activişti şi securişti, „continuată astăzi" de odraslele lor.
...
Dan Radu Ruşanu mi-a aruncat în faţă că sunt un ni meni, Norica Nicolai a devenit un fel de acuzator public alături de alţii, m-au acuzat că fac jocurile PDL. Asta doar pentru că am afirmat public că Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost informator al Securităţii.
...
Moloţ m-a dat în judecată. Sunt în situaţia, deloc nouă pentru mine, de a fi supus unei urmăriri penale - reamintesc că m-au mai dat în judecată unii, dar securişti grei, ca Ristea Priboi sau generalul Ureche.
...
E o problemă de selectare a „cadrelor" în partid, mai funcţionează, din păcate, şi la PNL principiul care s-a consacrat în comunism şi a continuat în tranziţie, „ginta şi geanta", adică promovarea pe criterii de „al cui eşti şi pe cine serveşti", care la PSD şi la PDL sunt practici interne consacrate. A fost şi un fel de repartizare a moştenirii comuniste, la partidele din fostul FSN îi întâlnim pe foştii activişti sau securişti, iar la partidele istorice, pe informatori...
...
Nu cunoaştem situaţia ofiţerilor acoperiţi, nu ştim exact, de pildă, situaţia lui Stolojan. De pildă, Theodor Stolojan lucra şi pentru Securitate, câtă vreme era contabilul conturilor de aport valutar special (AVS), pe scurt, conturile lui Ceauşescu, rezultate din vânzarea saşilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent a lui Voiculescu şi alte firme de la ICE Dunărea. Toţi aceşti bani veneau la AVS, iar Stolojan le ţinea contabilitatea, ceea ce presupune o strânsă legătură cu Securitatea, chiar dacă aceştia îl numeau „personal militar civil" (PMC). Erau în jur de 2.000 - 3.000 de astfel de PMC-işti, iar Theodor Stolojan este unul dintre ei, însă dosarele lor nu au fost scoase la iveală.
...
Dosarele personale ale securiştilor se află în regim secret la Ministerul de Interne, care gestionează de fapt şi pensiile lor.
...
Am participat la elaborarea şi susţinerea alături de PNL a Legii lustraţiei. Legea lustraţiei în forma ei iniţială, adoptată în legislatura trecută la Senat, a fost schimbată la Cameră după alegeri, ar fi afectat multe persoane mai ales din PDL, inclusiv pe şeful statului. Apoi, după ce a fost declarată neconstituţională, nu a fost reluată, deşi aveau termen de 30 de zile să o corecteze.
...
Legea lustraţiei era singura pârghie pentru a-i înlătura din viaţa publică pe activişti, securişti, colaboratori. A fost un regim într-adevăr criminal. Cadavrele pe care le descoperim acum arată cât de brutală era Securitatea, care, în opinia mea, a împuşcat peste 10 mii de oameni. Dar nimeni nu a fost condamnat, nici măcar anchetat pentru crime sau abuzuri în numele regimului. A fost condamnat comunismul, comuniştii au scăpat.
...
Cuvântul de ordine în România este continuitatea. Dacă Securitatea a dispărut, securiştii n-au dispărut, dacă PCR a dispărut, activiştii lui au rămas, iar UTC-iştii de ieri sunt azi în plină activitate şi ocupă funcţii importante de decizie. Sunt inamovibili. Marile grupuri de afaceri din România s-au fondat pe această continuitate, au participat la privatizările din primii ani după '90, au luat credite nerambursate la Bancorex şi acum joacă partitura oamenilor de afaceri corecţi, fraţii Păunescu, de exemplu. La fel în ceea ce-l priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, pe care l-a ajutat foarte mult fostul adjunct al SRI, din perioada 1996 - 2000, Mircea Gheordunescu. Acesta le-a aprobat mai multor ofiţeri SRI să treacă în rezervă şi să lucreze pentru FNI şi pentru Vîntu, iar aceşti ofiţeri au plecat cu un mare capital de informaţii, aşa s-a trecut la etapa a doua de privatizare a Securităţii, prin Gelsor. Nu există domeniu care să nu fi fost afectat de ceea ce Bukovski numea „sistemul", o reţea influentă şi eficientă a foştilor activişti şi securişti, continuată de odraslele lor. Am şi obosit să o spun: cum să condamnăm comunismul, când el prosperă, s-a privatizat şi face politică?

Sursa

10 comentarii:

Anonim spunea...

M Oprea spune ceva similar cu E O Chirovici in Bloombiz Despre eroi si morminte din care citez:
"In anii '80 sistemul de educatie a inceput sa se dezintegreze. Inca din acea perioada tara noastra regresase spre un soi de neofeudalism.

Copilul actorului devenea actor, indiferent cit talent avea, copilul scriitorului devenea scriitor chiar daca nu stia toate literele si asa mai departe.

Meritocratia fusese de multa vreme aruncata la cos, pentru ca insusi Cirmaciul isi facuse fiul prim-secretar si intentiona sa-l lase urmas pe "tron", asemenea voievozilor pe care ajunsese sa-i considere un soi de rude indepartate."


M Oprea priveste lucrurile mai simplist, vinovati sunt oamenii si solutia ar fi epurarea.
Problema este ca urmasii lor au fost educati in aceeasi mentalitate si epurarea nu rezolva problema.

Trebuie implementate mecanisme/proceduri si criterii de evaluare si responsabilizare, astfel ca incompetenti isi coruptii sa-si "franga gatul", adica societatea sa faca o epurare naturala pe criterile meritocratiei.

AristotelCostel spunea...

Citisem articolul lui Chirovici inainte de interviul lui Oprea. PROBLEMA MARE ar fi ca nu-l vad pe chirovici outsider, ci un fel de "system ruler".

Cand dai de o problema... complicata, mai bine rupi pagina. :)

Ăştia îmi par cei mai reprezentativi.

Akhenaton spunea...

Pe vremea comunistilor se spunea: "copiii sefilor nostri vor fi sefii copiilor nostri". Insa asta se intampla si in vestul democratic a se vedea spre exemplu in USA cazul lui Bush jr (si tata-sau a fost presedinte)
Nu cred ca e o adevarata problema faptul ca unii dintre securisti (ori odraslele lor) ne conduc destinele, ci faptul ca oameni incompetenti sunt propulsati in functii inalte. Meritocratia nu se poate aplica la noi, nu avem acea mentalitate din Orientul Indepartat.

ochiu_liber spunea...

Akhenaton, pina in '62-'64 pt a intra in "elita" ofiterilor securitatii trebuiau sa impuste un "dusman al poporului" cu un glont in ceafa... asta e realitate cu fapte si date concrete.
Securitatea a fost infiintata si structurata ca un organ de represiune impotriva poporului roman. Structura sa a semanat cu una de tip mafiot dar cu o organizare militara de tip bolsevic, structura care se pastreaza si in zilele noastre. "Psihologia" indoctrinarii cadrelor se bazaeaza primordial prin stergerea oricarei urme de constiinta in incalcarea legilor si a moralitatii pt a reusi atingerea scopurilor colective ale grupului mafiot pe care-l slujesc.
Sincer parerea ca nu conteaza faptul ca acesti securisti ne conduc inseamna inconstienta, nu o spun cu rautate cu cu realism. Copiii lor reprezinta un pericol cu mult mai mare decit parintii lor pt ca singurul lor scop in viata este de distrugere totala a semenilor pt a-si asigura ei singuri suprematia in jungla.

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

Sunt atât de greţos de proşti c-au ajuns s-o trimită pe domnişoara dulap la "miss" univers.

Noile generaţii, valurile n de purceluşi orwellieni, sunt CREIERE ODIHNITE ("oamenii nu vor sa vorbesc cu tine") datorită calităţii genelor şi "belferelii".

Decantare vorbeşte despre implementarea de mecanisme şi proceduri, însă, de la Iliescu la Băsescu, n-am prea avut parte de "accidente" la nivel decizional. Constantinescu a recunoscut că n-a avut cu cine, "sistemul" parazitar elimină materiile nedigerabile. Cum ar putea "sistemul" să implementeze proceduri defavorabile... sieşi?

Legea lustraţiei şi tragerea obloanelor peste majoritatea... serviciurile care secretă secreţii sunt singurele soluţii... cu oarece potenţial.

O pârloagă în curs de depopulare n-are nevoie de "maximă siguranţă" pentru... unii mafioţi.

Cum se poate? Nu ştiu! O să merg mai mult la... sală (de lectură). :)

ochiu_liber spunea...

Aristotel salutare de la gogu, hai ca m-am incurcat in conturi si am postat cu alt nick

AristotelCostel spunea...

salut... dan :)

Infinitus spunea...

Hi,

very interesting blog. I will return to read more :-)

Thank you for putting my blog (Infinitus) to your blog roll.

I have put your blog also to my blog roll.

Best to you from Frankfurt/Germany,

Markus

AristotelCostel spunea...

Hi Markus,

Thank you for your... honest opinion :D and blogroll.

What specifically do you find interesting about my "blog"? I admit... I have no clue.

Only recently I have found your very good EWA on EUR/USD.

I am also a "friend" of Carl Futia... the bull... "buy and hold"... fedorobot buddy.

Regards from Romania

Cristi spunea...

Mare bal in Poplaca!!!!!

http://www.publi24.ro/anunturi/imobiliare/de-vanzare/case/vila/anunt/cresc-preturile/730c6d767b6e64.html

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă