Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

UE sovietică germană și fondurile de pensii private obligatorii

Este vorba de adoptarea sistemului de pensii obligatorii administrate privat, care funcţionează pe baza dirijării către acest sistem a unei părţi din contribuţiile strânse în sistemul public de pensii.

...
Un sistem care nu există de fapt în ţările occidentale şi care a fost inventat tocmai pentru ţările estice şi este aplicat, la presiunea Băncii Mondiale, ca un experiment vast în ţările Europei Centrale şi de Est. Nimeni nu ştie însă cu ce consecinţe pe termen lung, căci sistemul strânge într-adevăr bani pentru pensii în conturi individuale, abandonându-se devălmăşia distorsionantă din sistemul public de pensii, dar fără vreo garanţie, administrarea fondurilor fiind făcută de societăţi private care, în mod obiectiv, nu pot oferi nici o garanţie, mai ales pe termenul lung ce intră în discuţie! Sursa

Nimeni nu știe?

În urmă cu zeci de ani, actualilor pensionari li s-a spus că traiul lor modest va fi compensat de randamentele superioare viitoare ale industriei pe care o construiam, tot aşa cum cotizanţilor la Pilonul II li se promite că vor trăi din plasamentele inteligente ale administratorilor de fonduri. Se trăia nu grozav în România acelor ani, iar oamenii trebuiau să găsească înţelegere întrucât guvernanţii de atunci construiau socialismul. Constrângerile urmau să fie recompensate la retragere de economia industrializată pe care o ridicau. Aceasta era promisiunea pe care establishment-ul politic de atunci o făcea pensionarilor de azi. Acum, însă, industria respectivă a ajuns la propriu "un morman de fiare vechi", iar zonele aducătoare de randament nu îi răsplătesc pe români, câştigurile drenându-se către Lafarge, Holcim, HeidelbergCement, OMV, ArcelorMittal, OTE, Enel, Marco Group, Gaz de France. Sursa
...
Sistemele ţărilor Europei Centrale şi de Est de pensii publice înregistrează deficite suplimentare din această cauză, grevând negativ asupra bilanţului global al bugetului public consolidat, care cuprinde şi soldul bugetului public de pensii. În consecinţă, la acelaşi nivel (procentual) de deficit bugetar, o ţară din Vest poate promova cheltuieli sau investiţii publice la concurenţa integrală a deficitului, în timp ce o ţară din Est n-o poate face într-o măsură similară pentru că este limitată de deficitul obiectiv rezultat din viramentele publice către fondurile private de pensii. O ţară ca România este aproape într-o situaţie absurdă. Când, în principiu, în 2012, ar trebui să se înscrie cu deficitul public în norma Uniunii Europene, adică sub 3% din PIB, întregul deficit public ar fi „ocupat" de deficitul din sistemul public de pensii, România urmând a înceta să poată promova deficite bugetare în scopuri investiţionale sau sociale.
...
În timp ce România şi alte ţări de prin Est aşteaptă cu căciula în mână mila de la Bruxelles, Ungaria dlui Viktor Orban a dat soluţia şi a trecut şi la faptă. A sistat vărsămintele din contribuţiile strânse pentru pensii către fondurile private de pensii şi le-a dat posibilitatea ungurilor să aleagă dacă vor să rămână în sistemul privat sau doresc să se întoarcă integral în sistemul public de pensii. Şi speră ca 75% din unguri să aleagă ultima variantă, pentru că, pe de o parte, cheltuielile (pe care ei le suportă) cu administrarea sunt în sistemul public de multe ori mai mici decât în sistemul privat (0,9% faţă de aproape 6% din totalul fondurilor), iar pe de altă parte, bune sau rele, pensiile publice sunt sigure, căci au garanţia statului.

Domnii Șerbănescu și Panaite sunt cunoscuți în mediul de bișniț retardo-financiaro-imobiliar neaoș drept leniniștii de serviciu așa că ce poate fi mai potrivit decât citarea unui binecunoscut inginer comunist american luat de pe net după metoda ruletei.

După o scurtă descriere grafică a relațiilor enlaterale europene, Hellasious, stalinistu' școlit la Ștefan Gheorghiu, plantează o cireașă confiată pe soarta pecetluită a paraziților din cadrul fondurilor de pensii private (deocamdată doar în Ungaria).


Gross Folly #3: We have allowed huge amounts of public and private pension monies to be managed by "alternative-investment" firms, e.g. hedge funds who are compensated on the outrageous 2/20 schedule. (The US Social Security is still OK, as it can only invest in Treasurys, but it came close to succumbing a few years ago.) This is like giving a bunch of convicted arsonists a tank-farm full of gasoline, asking them to put it to profitable use.

Pentru restul nivelelor, consultați sursa.

3 comentarii:

JOS BASESCU spunea...

Aristotel, o sa inteleaga populatia dupa ce se vede fara nici un sfant la pensie iar atunci cu resemnarea cretino-tembela a popoului roman o sa-si spuna'n soapta ca oricum erau furati intr-un fel sau altul...
uite de asta-i buna violenta democratica a multimii, mai pune hotii la respect din cind in cind.
Mi-e dor de o revolutie, mai ales ca acum stiu pe cine sa alerg.

Flavian spunea...

As fi pus islanda drept prima cioara, sunt cei mai aproape de fundamente acum. Iar UK mult mai jos, undeva in randul PIGS, ca nici astia nu mai produc nimic, doar specula dupa model WS a mai ramas de capul lor.

Stai sa le faca baietii de la IRA vreo figura bancilor pe care se chinuie Trichet sa le "salveze" ca UK e urmatoarea poveste cu final neasteptat. Refren.

Victor spunea...

cam greu de crezut ca noi suntem pe acelasi palier cu Suedia , Norvegia s.a.m.d , cred ca Romania e defapt si mai jos :))

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă