Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

luni, 9 martie 2009

Câştigul salarial mediu - post... apogeu!

Post-ul ăsta poate fi inclus în categoria "De ce a venit primăvara... peste noi?".

Aşa cum am arătat la sfârşitul anului trecut aici, creşterile salariale, ce păreau a nu se mai tempera în duduinda noastră... parodie de economie, se transformă BRUSC în ... scăderi salariale.

Nu ştiu ce argumente ai putea să-i aduci unui absolvent de clasa a întâia în privinţa creşterii nivelului de trai atât timp cât, după doar "2-3 luni" de criză... câştigul salarial net în euro, din luna ianuarie 2009, se situează deja sub cel corespunzător lunii decembrie 2006!
Faţă de ianuarie 2008, un an mai târziu (luna trecută), românii câştigau în medie cu 4 Euro mai puţin.

Speculaţii şi elucubraţii... dom'le! Boc a anunţat "ferm şi fără echivoc" că în perioada următoare vom asista la măriri salariale substanţiale...

În 2008 am depăşit pentru prima dată PIB-ul şi câştigul salarial mediu lunar din 1989. Acum, nu ne rămâne decât s-o luăm de la început, de data aceasta noile provocări părând chiar mai ...insuportabile.

Dacă până în 1989, România s-a axat exclusiv pe exportarea producţiei agricole şi stocarea producţiei industriale, din fericire, până în 2009 am depus toate eforturile de a supravieţui pe baza creditării, bucurându-ne cu toţii, nu-i aşa, de importuri, totodată dezvoltându-se un puternic segment speculativ, cum ar fi cel imobiliar, după bine cunoscutul mecanism batrician.

Mai mult sau, poate... mai puţin, în România anului 1990 statul nu avea nicio datorie, iar românii erau liberi ca "paserile cerului", pe când în România anului 2009 statul e înglodat în datorii, iar românii sunt liberi ca "sclavii băncilor".

URAAAAAAAAAAA! URAAAAAAAAAAAA!

P.S. Mergeţi de vă plătiţi ratele că vă puneţi rău cu dl. Băsescu! Nu-i frumos să staţi cu banii în conturi când veniturile voastre sunt mai... mici, iar ratele mai... mari. În plus, vom avea creştere economică. Va fi mică, dar va fi, deşi, ar putea fi chiar şi scădere şi, după cum vom vedea, proporţiile ei n-ar trebui să ne... surprindă.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu zau ce va fi in urmatorii 5-10-20 de ani, dar se pare ca distractia s-a cam terminat.

Eu nu vreau nici un imprumut de la FMI. Sa cada toata economia si sa o luam pe baze "cinstite".

asybaris spunea...

Sa nu fim asa pesimisti. Nu au trecut nici 20 de ani de cand stateam la coada cu scaunelul pentru lapte. In plus, ridicarea veniturilor a fost anemica si statistica, nu prea avem de unde sa cadem:)). Avem umor, avem si fatalism, avem o chestie in noi ce tine de o supravietuire atavica. Nimic glorios, dar supravietuim. Daca am stii sa descoperim si oportunitatile (ne vom folosi oare ca tara potentialul agricol? Macar acum?) atunci lucrurile s-ar putea sa nu fie asa negre.

Ca sa inchei intr-o nota optimista: ce faci cand vine sfarsitul lumii? Te muti la Botosani, aia sunt oricum cu 100 de ani in urma (fara sa se simta nimeni lezat de zona)

AristotelCostel spunea...

@aybaris

Să nu confundăm "pesimismul" cu "realismul".

Nu am încercat în niciun fel să provoc Apocalipsa în... Estul Europei... dar ar fi de dorit să ştim cine suntem şi... ce ne poate pielea.

Dorinţa mea absconsă ar fi să nu ne mai ascundem după deget elogiind ...o "Românie scumpă".

Lucian spunea...

Eu vad o legatura intre promisiunile electorale gen majorarea pensiilor si devalorizarea leului, impllicit diminuarea nivelului de trai.Cum? Iata un exemplu:
Daca un pensionar primea anul trecut 600 ron,raportat la euro era 160-170,dupa majorarile de 30%,la alegeri omul primea 780 ron.Trecand alegerile euro sare la 4,3 ron si rezulta faptic o crestere de.....mai nimic 4-5 euro.
P.S. Pesimistul este ....un optimist informat.

Author spunea...

Letonia, Estonia au facut o alegere:
taiem salariile bugetarilor, producem deflatie dar nu devalorizam moneda nationala.


Desi Romania are curs flotant, am facut aceeasi alegere - nu permitem devalorizarea leului, pentru a mentine stabilitatea financiara.

Implicit, salariile bugetarilor, macar ca cifra agregata se vor duce in jos sau vor ramane constante.

Angajatii din sistemul public au fost principalii beneficiari ai cresterii economice si poate cei mai vanati clienti de banci - salarii sigure, pe cartea de munca. Ce vine dupa austeritatea bugetara e usor de intuit.

AristotelCostel spunea...

... că tot mai trece lumea pe aici, după 6 ani, să spunem că în 2009 economia României a crescut cu peste -7%, iar în aprilie 2010 salariile au fost tăiate cu 25%... în principiu. :D

Am fost pesimist sau... realist? :D

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă