Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 30 martie 2008

Bula imobiliară din Manipulistan - o nouă megaţeapă

http://balonul-imobiliar.blogspot.com/2008/03/profeia-lui-manole-preurile-din.html

Această analiză ar fi corectă doar plecând de la premisa că românii vor rămâne o turmă până în vecii vecilor.
Pur statistic, manole se apropie de o estimare de bun simţ, dar omite câteva aspecte.
Boom-ul mediatic datorat integrării în UE a denaturat realitatea economiei româneşti şi a supralicitat aşteptările românilor.

Manipularea zilişteniană a intensificat creşterea artificială a preţurilor şi a indus în capetele celor cu substanţă cenuşie în cantităţi infime ideea că singura evoluţie a pieţei imobiliare este doar ...spre cer. Aceste două aspecte combinate au condus la obţinerea percepţiei cumpărătorilor că piaţa imobiliară va creşte 50 de ani de acum înainte la fel ca şi ...salariile lor. În consecinţă, primul moment în care reuşeau să se califice pentru un credit era fructificat prin achiziţionarea oricărei cloace comunistoide acceptată de banca creditoare.

Majoritatea celor care se calificau pentru credite (cererea solvabilă) s-au cam băgat în joc, iar restul e media care.. se dezvoltă odată cu economia reală a României, lent şi firav.

De la apariţia noii paradigme: "piaţa imobiliară mai şi scade", până şi cei mai nătângi speculanţi au făcut pasul înapoi de la ... partea de achiziţii. Pe termen scurt, ei, speculanţii, se aşteaptă ca piaţa să fie întreţinută de manipulatorii profesionişti, dar elementul nedorit, criza americană, le încurcă planurile.

Pe de altă parte, tinerii nu mai resimt presiunea de a cumpăra imediat pe motivul frivol că preţurile ar sări inexplicabil în sus datorită cererii uriaşe, şi, cel mai trist, obervă că economia nu duduie, salariile lor nu cresc, mai rău, inflaţia le mănâncă din puterea de cumpărare, iar prietenii lor, "olimpicii" cu credite, au dificultăţi reale de a mai face faţă ratelor în creştere.

Pe termen scurt, personal văd o diminuare spre anulare a numărului de tranzacţii, iar pe termen lung, 2010-2015, creditele pe 20-30 ani, de pănă la 35% din venituri, la nivelul venitului mediu din România, vor fi acordate doar pentru locuinţe noi de calitate. Piaţa de vechi se va limita pentru piaţa chiriilor şi cam atât.

Această situaţie presupune falimente în masă pe piaţa de nou, lecuirea şmenarilor de pe piaţa de vechi, scăderea chiriilor pe toate segmentele şi revenirea preţului pe metru pătrat de teren la un nivel de la care ar putea stârni interesul celor cu venituri medii.

Esenţial de subliniat este faptul că Bucureştiul s-a lecuit pe următorii ani de investiţii străine, "tentând" investitorii cu salarii mai mari decât în restul României, deficit de forţă de muncă, preţuri penibile pe partea de "real-estate", infrastructură vax.
Oricine altcineva vede altceva în acest domeniu, fie nu cunoaşte România, fie are interese directe în piaţă şi urmăreşte o salvare a ...investiţiilor.

Aceste "aşezări" care vor avea loc pe piaţa imobiliară românească nu vor şterge situaţiile dramatice prin care vor trece mii de familii tinere care fie s-au îndatorat pentru o viaţă, fie s-au ales cu nişte cocioabe hâde, nemaivând alternative, fie ambele situaţii la un loc. Totuşi, pentru economiile capitaliste primitive, în care turmele au fost educate să aibă încredere în stat, bazându-se pe o predictibilitate cvasitotală a viitorului, ţeapa rămâne cea mai eficientă şi crudă formă de educare...economică. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să mai tolerăm ...ţeparii...ziliştenii, lopeţii, bordeii, etc.
.
Iată argumentele pieţei locuinţelor comunistoide:
Iată ce presupune piaţa de nou:
Iată evoluţia normală a unei pieţe speculate prosteşte:
FAZELE ŞI CAUZELE BALONULUI IMOBILIAR DIN MANIPULISTAN:

Niciun comentariu:

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă