Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 27 septembrie 2015

Trenduri Septembrie 2015... revisited (3)


EURRON
EURPLN vrea 4,3; EURHUF e puternic bullish; dobânzile overnight pe leu au crescut de joia trecută; BNR trebuie să-și atingă ținta de inflație prin deprecierea leului.
EURRON fluctuează conform predicției... greșit. Încă e posibilă o mișcare pasageră spre zona de cerere care ar putea atenua aprecierea USDRON.

USDRON
Pe fondul aprecierii globale a dolarului, odată ce EURUSD va începe să se deprecieze, USDRON are de bifat 4,3. Începutul mișcării va fi atenuat de aprecierea din buric a leului față de euro.
Deocamdată ne întoarcem sub 3,9.

EURUSD
Am analizat în fel și chip, EURUSD trebuie să cadă (spre 1).
Indicii: preț săptămânal de închidere  sub 1,11; preț zilnic de închidere sub 1,126 ( începând cu 29 septembrie 2015); trend strong bearish dacă 1,1324 nu este atins.

GBPUSD
Indentificarea valurilor Elliot pare corectă.
Spuneam săptămâna trecută că euro și lira trebuie să cadă. Lira a căzut spectaculos și a făcut un lower low încă de vineri.
Atingerea lui 1,50417 ar fi încă o confirmare că e posibil un nou minim.

USDX
Ambele pattern-uri s-au activat și ar mai fi nevoie de o închidere a indicelui peste 96,57.

EURCHF
Bullish

AUDUSD
Zona de ofertă a împins AUDUSD spre țintele extensiei.

USDCAD
Urmăresc deschiderea de poziții short în zona 1,346-1.35. E posibil să le tot deschid până la 1,4. :D

USDTRY
Închiderea lumânării anterioare n-a fost prea convingătoare, situându-se puțin cam sus raportat la minimul săptămânii. Prețul a sărit dintr-o zonă de cerere. În consecință lumânarea de săptămâna trecută a fost... verde, iar țintele rămân valabile. 

Aur
Goldarii sunt mult prea disperați, decartând încă din prima zonă de ofertă. 1172,93 pare deja un vis erotic. Noua țintă de preț este... 1040.

4 comentarii:

Unknown spunea...

"EURCHF Bullish"
Adica gata, se intoarce? Sau mai face un nou maxim dupa scenariile 1-2?

AristotelCostel spunea...

24 SEPTEMBRIE 2015, 13:35

Din perspectiva cumpărătorului de EURCHF la 1,0744 (SL 1,0694) n-am argumente de a muta stop loss-ul la break even până când prima țintă nu este atinsă (nici nu elimin scenariul 2, nici nu mă bazez pe el).

EURCHF n-a reușit să bifeze prima țintă direct, iar structura bullish, perfectă în ultimele 9 luni, a fost bruiată de nerespectarea lui 1,0839, acumulându-se deja semne de slăbiciune.

sursa

"Bullish" înseamnă că nu mai am nimic de adăugat la ce am spus pe 24 septembrie (am pornit spre 1,1069 cu 9 luni în urmă și va mai dura ceva până ca această țintă să fie atinsă).
1,1 acționează deocamdată ca rezistență. Odată depășită, s-ar putea transforma într-un suport de netrecut. "Depășită" a fost deja, dar vorbesc de prețul de închidere săptămânal ceea ce ar demonstra că EURCHF are capacitatea de a atinge și restul țintelor mele.

Atât timp cât 1,0694 nu este atins, pozițiile mele long rezistă.

Din câte înțeleg... ai și vrei să mai cumperi franci sau vrei să-ți păstrezi veniturile în franci... whateve'... foarte bine. De nouă luni de zile avem un val corectiv, iar la un moment dat vom vedea un impuls de apreciere a francului în fața euro.

Criza încă nu s-a terminat, vor mai fi momente de panică generalizată (EURCHF sub 1), numai bine pentru tine de a scăpa de expunerea pe franc... treptat, brusc, cum dorești.
Dacă te folosești de franc ca protecție pe termen nelimitat, riști s-o pățești asemeni... goldarilor, odată și odată se va schimba trendul.
Pe USDCHF deja s-a schimbat trendul.

24 Mai 2015
Pe termen mediu și lung, nivelul de 1,1 nu va face decât să le ofere oportunitatea instituționalilor să acumuleze poziții short pentru prima țintă de preț de la 0,9063.
Totuși, în eventualitatea în care corecția spre 1,1 atinge nivelul de 1,1536, o întoarcere către 1,2175 devine foarte probabilă. Doar în situația în care 1,2671 este atins, scenariul bearish este anulat, ceea ce înseamnă că francul se face... yen.
Deci, recapitulez, actualul trend este unul puternic bearish cu ținta de 0,9063, iar momentan prețul se află într-o corecție către un nivel de la care instituționalii vor acumula poziții short (probabil 1,1).

sursa

Traducere și adaptare:

Caz 1: ținta 2 este atinsă (1,1536), EURCHF va cădea ulterior dar nu va mai face un nou minim urmând să retesteze 1,2175 (deci se pot cumpăra franci cu euro... profitabil... chiar și la 1,1536 and beyond cu mențiunea că trebuie scăpat de franci la EURCHF sub 1,1).
Caz 2: prețul va petrece timp în zona de ofertă 1,1-1,15, fără să atingă 1,1536. La un moment dat vom vedea minimul retestat și posibil ținta de la 0,9 atinsă.

EURCHF e un curs "proptit" artificial. În absența imprevizibilului, 1,0694 ar trebui să rămână neatins, direcția 1,1178. Trebuie ținut cont de faptul că timp de 3 ani (2011-2014) EURCHF a fost un curs "mai mort" până și decât EURRON.

Deci, important din perspectiva ta ar trebui să fie nivelul de la care să ieși din franc, în ziua de panică.

Până atunci îți poți majora expunerea pe franc preferabil peste EURCHF 1,1, recomandabil cât mai aproape de 1,15, iar dacă îl întâlnești pe cel care e capabil să-ți spună când va fi următorul șoc de aprecierea a francului, să ni-l prezinți și nouă.

Concluzie: zi de panică (apreciere franc):
1. După ce a fost atins 1,1536, ieși din franc încă de sub 1,1, e foarte probabil să nu mai vezi minime de preț prea curând (mulți ani :).
2. Dacă n-a fost atins 1,1536, ieși din franc treptat de la 1... în jos spre 0,9 and beyond.

Altcineva spunea...

Now that's f*cking cool!
.. Aristotel, am ramas ca la dentist! :D

"Indicii: preț săptămânal de închidere sub 1,11; preț zilnic de închidere sub 1,126 ( începând cu 29 septembrie 2015); trend strong bearish dacă 1,1324 nu este atins."
Din cate vad eu unul cate unul ... indiciile sunt confirmate in piata!
:D

Vali

Unknown spunea...

Multumesc mult pentru explicatii. Iti multumesc cu intarzaiere pentru ca am stat sa pritocesc comentariul tau.
Am iesit total din franc. Prima transa am exacutat-o in ianuarie la paritate, a doua azi la 1.087. Au mai fost cateva transe mici pe la 1.05 si 1.07. Sa speram ca am facut bine.
Acum sa vedem daca o sa fie evolutii in intervalul 1.1-1.15 si atunci iti mai cer sfaturi.
Ca idee secundara, ce ma sfatuiesti sa joc short (2-3 luni) in situatia data pe CHF sau USD?

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă