Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 6 septembrie 2015

2008 vs 2015

"Planeta e pulbere, leul... fioros."


Din dorința de a fi cât mai succint sunt tentat să folosesc în locul verbelor două puncte în loc de.. trei. Mi-e lehamite. Poate-mi trece. Până atunci trebuie să-mi menajez... venele... inspir... imobiliarii au învățat din erorile trecutului... expir... securiștii nu mai există... inspir... bancarzii au devenit mai înțelepți... expir... asiguratorii securiști din România au renunțat la ideea parazitării contribuabililor prin intermediul sistemului asigurărilor de sănătate (firmele asiguratoare monitorizează costurile... în baza pieței derivatelor și integramelor)... inspir... ghinion... expir... încă.

Economia românească și-a revenit la timp. Ca și în 2008, conducem în clasamentul UE al creșterii economice. Coincidență.

AUDJPY
Începând cu luna august 2015 căderea bursei chinezești s-a agravat, iar indicii bursei japoneze au demarat în trombă... la vale. În același timp cursul dolar australian/yen japonez a testat linia de trend corespunzătoare aprecierii din 2009. Testul a fost un succes total pentru zona Asia-Oceania, carry-trade-ul în yeni întrând oficial în pauză de... prăbușire globală. În general AUDJPY cade la unison cu toate bursele (World monthly indexes). Coincidență.

AUDUSD
Carry trade-ul în yeni și dolari a coincis până la momentul Lehman (2008). Între timp cel în dolari s-a defectat, iar din aprilie 2011, de la vârful bulelor prețioaselor, dolarul australian tot cade față de cel american... din ce în ce mai abrupt. Hârtia verde cu care se ștergeau goldarii în... 2011 devine tot mai piperată pe măsură ce planeta se umple de... poopoo.
Ținta temporar finală publicată pe 2 August 2015 poate fi urmată de o extensie care să agraveze situația. Aceste ținte finale, deși în general rezistă și satisfac vulturii din piețe, pot fi depășite prin două tipuri de mișcări. Cel mai des e vorba de extensiile deja menționate, care apar după corecții minore. În momentele istorice se întâmplă să intervină un al doilea tip de mișcare... numit de suprasemnatul pe pseudonim... val paranghelic. Pentru indicii, uitați-vă la finalul deprecierii din 2008. Estimez... coincidență.

USDTRY
6 Septembrie 2015
Emergentele sunt pulbere, BRICS-ul independent devenind ieftin ca... braga (economistul Drobetei știe la ce mă refer).
Realul brazilian se depreciază în fața dolarului din 2011 exact cum îi avertizasem pe cola...orii din respectiva zonă geografică. Pe cei din Turcia i-am anunțat de răcirea globală de la USDTRY=2.
Ținta finală de pe USDTRY tocmai a fost depășită. Nu sună :) prea :) logic, dar rimează cu ce am spus în cazul AUDUSD. Deocamdată vorbim de o extensie decentă.

7 Septembrie 2015

Fiind vorba de un val 5, poate interveni panica și... fenomenul de val paranghelic, care ia adeseori forma unei linii... drepte.
Am evidențiat și prăbușirea lirei turcești din 2008.

USDRUB
Rubla evoluează doar în valuri paranghelice, ușor de identificat (dacă analistul nu doarme în papuc). Nivelul de cerere de la 64,363 poate propulsa USDRUB către următoarea primă țintă de preț. Odată cu atingerea celei de-a doua ținte vor căpăta sens așteptările unora în privința prăbușirii dolarului, în fapt corecția care va urma după prăbușirea valutelor... BRICS. :)

Economiștii nefundamentaliști consideră că economiile statelor dezvoltate vor continua să crească independent de evoluțiile burselor.
... ghinion... 

Trenduri Septembrie 2015

EURRON a rămas fără puls, cu oarece tendințe de cădere spre 4,37, în timp ce EURPLN e tot mai aproape de scenariul aprecierii până la 4,3 (cu perspective de mai sus).

În contextul global descris mai sus, gândiți-vă la soluții de back-up în caz de... pufff tomnatec (Scenariu 1). Isărescu (sau economia românească?) adoarme... vigilența.

EURUSD
EURUSD a reușit să depășească 1,1565 pentru mai puțin de 24 h, scenariul bearish fiind singurul de luat în seamă. Deocamdată 1,1087 poate determina o corecție și o oportunitate de intrare short. 

GBPUSD
Nivelul de cerere identificat pe 6 septembrie a determinat o corecție. Am nevoie de mai multe... date. Nu mi-e foarte clar ce... este asta.

USDJPY
30 August 2015

6 Septembrie 2015
118,79 a respins prețul, însă nu foarte convingător. Vânzătorii vor să iasă la 117,72. În cazul în care zona de cerere cedează și prețul coboară sub 118, 116 ar putea reprezenta o oportunitate de intrare long (SL 114,57 => activarea scenariu bearish).

USDCAD
2 August 2015
9 august 2015
"...În cazul unei retrageri până la 1,2937-1,3022, cumpărătorii ar putea fi interesați de cea de-a doua țintă (sau de cel puțin 1,3463) pe termen scurt." AC, sursa

6 Septembrie 2015
Urmăresc îndeaproape USDCAD pentru o eventuală intrare short din zona de confluență 1,3463 (se vor închide multe poziții long), corecție care s-ar corela cu rally-ul petrecut săptămâna trecută pe ulei.

OILWTI
Autorii rally-ului de pe ulei vor să ajungă cât mai aproape de 52, vânzătorii de la nivelele actuale țintesc în primă fază 35,88.


P.S. EURCHF și aurul își continuă scenariile descrise săptămâna trecută.

4 comentarii:

Altcineva spunea...

buna Aristotel,

Am o intrebare daca gasesti te rog frumos un minut sa imi raspunzi.
De fapt 2 intrebari :).
1. Pe eur/usd sunt sanse sa coboram acum sub paritate sau sansele sunt 0 ?
2. Daca nu vorbim de valori sub-paritare eur/usd si circul aprecierii dolarului se termina aici, la paritatea eur/usd, care ar putea fi ochiometric o arie-tinta vaga pe eur/usd cand incepe cresterea? 1.40 ? 1.60 ? 2.00? mai sus?

Multumesc, Vali

AristotelCostel spunea...

Mă apucasem să dezvolt subiectul în post însă am ales să amân.

Voi răspunde la cele două întrebări. Încă mai caut răspunsul la prima întrebare. (2. "esclus")

Altcineva spunea...

Multumesc Aristotel, astept urmatoarul tau articol cu nerabdare.
Chiar faci o treaba buna. Probabil conferinta FED de saptamana viitoare (joi si vineri) se va suprapune aproximativ cu niste variatii mai de luat in seama pe EUR/USD....acum sa vedem si in ce directie... nu imi dau seama acum, sincer sa fiu.

Vali

Unknown spunea...

Cat de probabila evaluezi acum ca ar mai fi intoarcerea francului spre noi minime 1.026 sau 0.9 (asa cum pomeneai acum 1 luna)? Sau se duce spre 1.26 fara intoarceri? Si care estimezi ca ar fi perioada acestor evolutii?

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă