Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 15 februarie 2015

EUR/USD... vorbe, nu fapte

26 ianuarie 2015
... o eventuală relaxare a... trendului nu va fi foarte... comodă. AC sursa

8 Februarie 2015
15 Februarie 2015

A fost nevoie de o săptămână întreagă pentru a atinge nivelul de 1,1427, "așa cum" am estimat... săptămâna trecută. Tot atunci am identificat nivelul de 1,1264, străpungerea căruia fiind condiția necesară pentru ca prețul să pornească la vale. Deocamdată acest nivel nu a fost atins, prețul fiind respins de suportul de la 1,128... de 3 ori.

"Relaxarea trendului" de care vorbeam la sfârșitul lui ianuarie e "above expectations". Retragerea prețului, raportată la prăbușirea generală a EUR/USD, e nesemnificativă, iar prelungirea duratei corecției generează premisele unui nou val descendent cu potențial... prăbușitor.

Principial, sunt optimist în privința viitoarei căderi (poate fi vorba de mai mult de o săptămână), însă mi-am propus să evaluez și un scenariu... indezirabil. Pe ultimul grafic am identificat scenariile pe care le am în vedere:

Scenariul 1. Evoluția prețului respectă (BEHAVE! :) predicția de bază și străpunge 1,1264, iar la 1,0895 revin cu o nouă analiză.

Scenariul 1'. EUR/USD urcă din nou spre 1,1502 doar cât să-și ia viteză spre 1,0895 și revin cu o nouă analiză.

Scenariul 2. Prețul străpunge 1,1577 ceea ce e grav. Foarte grav. Și trist... de-a dreptul. :) Totuși, chiar și așa, trist și lugubru, prețul nu va depăși cu mult nivelul de 1,1642.  "We're gonna walk out the front door!" înseamnă că trebuie să identific un nivel optim de a ieși din dolar, probabil sub 1,13.

28 ianuarie 2015
Scenariul roz este cel în care Tsipras se lasă convins să accepte inca o rostogolire a datoriilor, Ucraina primeste 50 miliarde de euro de la UE, iar Rusia isi vinde aurul, uraniul si Siberia pentru a amâna falimentul. AC sursa

Tsipras va da... bară-n carieră, acceptând rostogolirea datoriilor, iar Ucraina va primi miliardele de care vorbeam... așa că singura mea speranță rămâne... Rusia, altfel vine... primăvara și scenariul roz devine realitate.

... publicitate...

12 comentarii:

Unknown spunea...

salut.acum ar fi un moment bun sa intram pe dolar sau sa asteptam nivelul de 1.164,multumesc

AristotelCostel spunea...

Caut o zonă de ieșire din dolar.
Cred că vom avea un nou minim, curând. Pentru că nu fac speculații cu bani munciți (doar cumpăr valute slabe), voi ieși din dolar la nivelele menționate și voi aștepta EUR/USD peste 1,2.
In cazul in care pretul se duce in balarii, peste 1,1577, corecția devine una complexă și ies la primul val, sub 1,13 (probabil :).

Forex?
1.
Sell Stop 1,1264
Stop Loss 1,1505 => Break even dacă prețul ajunge sub 1,122
Target Price 1,0895

2.
Sell Limit 1,1502
Target Price 1: 1,128
Target Price 2: 0,0895

În loc de stop loss (double the pleasure)
Buy Stop 1,1536+0,0004
TP 1,1642
SL 1,1423 => BE peste 1,1577

Jean Ghinel spunea...

Stiu eu un fraier care are toti ,marunteii lui munciti in Euro (nici macar nu poate negocia curs la banca) si s-a tot codit sa-i schimbe in USD pana ti s-au adeverit toate scenariile Costel,,,daca mai ajunge Eur/USD peste 1,2, sper sa aiba curaj sa schimbe si el in USD. Reusesc de fiecare data astia cu dramoletele lor sa-l sperie bine. jean.

Unknown spunea...

Se vorbeste despre un minim de 0,9 sau chiar 0,8 EUR/USD,daca ar fi sa se adevereasca ar fi un moment bun si acesta sa dam leii pe dolari.Unde vedeti cursul EUR/RON in urmatoarele luni,oare sa intervina Isarescu sa intareasca leul in raport cu euro sa nu para dolarul chiar asa puternic?

Unknown spunea...

Care ar fi varianta cea mai buna pentru cel de care vorbeste,Jean,sa astepte sa mai urce EURO,sau sa schimbe acum in lei,pentru ca euro se va devaloriza in urma tiparirii de moneda?

AristotelCostel spunea...

Vorbesc de 0,9 de prin vara lui 2014. Drumul de la vorbe la fapte e însă destul de lung.
Cred că am fost doar vreo 2-3 "etichetatori" EWA care au văzut acest val C ca fiind compus din mai multe valuri. Între timp am reevaluat și nu mai creditez versiunea cu 5 valuri, ci un simplu a-b-c.

val C: [1.3996-0.0x], compus din (estimare grosieră):
val a: [1,3996-1.0x] (iulie 2014-martie 2015);
val b: [1,0x-1,2x] (martie 2015-septembrie 2015);
val c: [1,2x-0.0x] (octombrie 2015-2017).

"Probabil" voi acumula dolari peste 1,2 indiferent de momentul în care prețul va ajunge acolo.

Săptămâna asta este foarte probabil ca EUR/USD să cadă, iar USD/RON, USD/PLN, USD/HUF să crească.
Scăderea EUR/USD pare ușor defazată (întârziată) față de aprecierea dolarului în raport cu ron/pln/huf ceea ce înseamnă că ron/pln/huf se vor deprecia în prealabil în fața euro.

Actualul val este epuizat și urmează să fie stors de bancarzi pe seama ultimilor... veniți. Negocierile Greciei, o eventuală extrapolare a compromisurilor Troikăi pentru Italia și Spania ar putea genera... panică, un bun moment de acumulat ce aruncă... panicații.

Altcineva spunea...

"val C: [1.3996-0.0x], compus din (estimare grosieră)"
si
"val c: [1,2x-0.0x] (octombrie 2015-2017)."

Aristotel, esti sigur ca nu e o greseala de scriere?
"0.0X" ? Nu 0.x ? Adica 0.8 sau 0.9 pe euro/usd ?
Multumesc anticipat si frumos pentru raspunsul tau!

Vali

Unknown spunea...

Multumesc ,Aristotel Costel,pentru raspuns.Nu ma pricep foarte mult la economie :D.De putin timp am gasit blogul dumneavoastra si va urmaresc cu foarte mare interes.Toate economiile le am jumatate in lei si restul in euro.In 2014 am pierdut trenul cu dolarul mizând pe leu si se pare ca am pierdut :D. Cum ati proceda dumneavoastra daca ati fi expus acum pe leu 50% si euro 50%.Una din variantele mele e sa astept un curs de 4,5 la euro ,convertesc totul in lei si dupa aceea astept curs euro/usd 1.20 pentru a schimba in dolari:).Multumesc mult!

AristotelCostel spunea...

:)

Nu a fost intenția mea să prăbușesc zona euro.
Vorbeam de un val c epuizat în jur de 0,9x, cu eventuale revizuiri.

Orbit fiind de 1,0x... am anulat euro.

@lucian07

Mai degrabă aș schimba euro în lei la peste 4,55-4,6 și aș lăsa leii în pace primăvara asta, căutând să scap de ei mult după ce se liniștesc apele.
În momentul în care intri prea târziu pe o poziție speculativă, riști să prinzi o buclă... "dezorientativă" și să te blochezi în procesul de intrare-ieșire cu beneficii exclusive pentru... bancarzi.

Unknown spunea...

Multumesc frumos,Aristotel!pentru raspuns.Se pare ca tot ce avem de facut ,e sa asteptam linistea dinaintea furtunii :D

Unknown spunea...

Aristotel,spuneai ca ai iesi dupa euro la 4,55 sau 4,6. Oare o sa mai vedem cursul acesta de 4,6 vreodata.Am vazut ca anul trecut in august vedeai un posibil 4,6 euro /ron in 2015.
Atunci inca nu anutase Draghi pornirea tiparnitei.Odata ce vor fi injectate in piata atatea miliarde de euro ,cum mai e posibil ca leul sa se devalorizeze in raport cu euro.
Normal ar fi ca leul nostru sa devina interesant, avand si o dobanda mult peste euro,sa fie cautat si schimbat pe euro ''aia multi'' tipariti sa salveze economia aflata in agonie.:D
Erau prognoze daca nu ma insel chiar a celor de la ING,ca anul acesta EURO/RON ar trebui sa fie la 4,3 daca nu chiar 4,2.
Nu inteleg de ce nu se misca cursul EURO/RON deloc,vad cum EURO/PLN se misca mult mai liber.De ce nu credeti in aprecierea leului in raport cu euro pe termen scurt si lung?

AristotelCostel spunea...

Draghi n-a pornit nicio tiparniță. A anunțat că va scăpa sistemul bancar european de la faliment, începând cu martie 2015. Nu și pe cel grecesc (condiționat), iar aici ajungem și la problema valutelor din Estul Europei.
Băncile expuse pe Rusia, Ucraina și UE de Est s-ar putea să treacă la limită noile teste ECB, dar să sucombe la câteva ore după raportare. :D

Fundamental, România are o economie consumeristă (încălțată deja în euro), iar debitorii trebuie să livreze lunar euro extrași din măreața... economie. Pe fondul întăririi dolarului, situația devine și mai tristă pentru... leu.

Dobândă mult peste euro? La granița cu Ucraina? Cu Rusia în pragul falimentului? Cu Grecia dispusă la sacrificii supreme? Cred că nerezidenții abia se stăpânesc să nu invadeze România.

"Chiar a celor de la ING"? Nu vrei să compari prognozele celor de la ING cu realitatea? Risc să afirm că nu le-a ieșit nimic... niciodată.

Mai întâi e nevoie ca întărirea dolarului să ia o pauză și abia apoi merită să ne uităm la ce va face leul față de euro. Că va fi 4,2, 4,6 sau 6 e doar o problemă de politică internă a ING, una personală și, respectiv, un vis încă neîmplinit, dar voi... persevera. :D

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă