Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 25 ianuarie 2015

USD/RON... concluzii pripite (3)

23 ianuarie 2015
Am stiut ca EUR o sa se prabuseasca de acum 3 ani de zile doar ca nu m-am asteptat atat de repede. Wolf, sursa
3 iunie 2012
Acum 3 ani, pe 1 iunie 2012, vindeam dolari, așteptându-mă la aprecierea pe termen mediu și lung a euro și implicit a... leului. Am vorbit în decembrie 2014 despre ce am arătat în iunie 2012. Am arătat în 15 decembrie 2012 că deprecierea leului din iulie 2012 s-a datorat intervenției securiste a BNR pentru păstrarea pe poziție a securistului statului terorizându-i pe cretinacii de dreapta (care sunt astăzi în stradă) prin intermediul... creșterii ratelor, urmare a... deprecierii cursului. Întreg filmul intervenției securiste și convingerilor mele că leul se va aprecia a fost cules și postat în 18 decembrie 2012.
Aveam să renunț la hergheliile de lei în vara lui 2013 și în mai 2014... așa... de comunist. :P

24 Octombrie 2013:
"E posibil sa se inverseze trendul in intervalul 1.3832-1.3882.
Conform elliott wave suntem in valul E (final) inceput in august 2012.
Nu ma agit deloc in perioada asta pentru ca acest tip de val e exagerat de... stiri (bune).
....
Acum, cu cat mergem mai paranghelic in sus (e valabil si pentru 1.3832), tind sa cred ca ne apropiem direct de topul valului E, iar in vara lui 2014 probabil vom avea paritate ("racheta alba" despre care vorbeam in raspunsul pentru gelu, din 3 septembrie).

...." AristotelCostel,   sursa
2 Octombrie 2014
"Ce se va întâmpla până în martie 2015? (întrebarea îi aparține lui Cristian Dogaru)
Conform scenariului de mai sus (apocalipsa... a la carte), al cărui început (de sfârșit) s-a concretizat... greu, EUR/USD = 1...1.12, USD/RON=4.15...4.xxx (teoretic:).
AristotelCostel, sursa


2 Octombrie 2014
25 Ianuarie 2015

Am vorbit despre ce... am făcut și despre ce credeam că este cel mai probabil să se întâmple, bazându-mă pe  metoda... Elliot Wave. Această metodă nu-mi oferă niciun indiciu în privința timpului în care sunt atinse nivelele țintă astfel că sunt nevoit să folosesc alte strategii pentru... extragerea de informații, inconvenientul pentru cei care nu au nici răbdare, nici încredere constând în faptul că aceste informații nu pot fi obținute decât... pas cu pas și au un caracter... îndoielnic. Totuși, Elliot Wave mi-a oferit bias-ul necesar cât să nu mă uit cruciș la grafice, iar realitatea de azi îmi arată că... norocul meu începe să se îngroașe, în timp ce cunoștințele("știam") altora... se îmbogățesc.

USD/RON

5 ianuarie 2014
... graficul de mai jos a evoluat cum mă așteptam încă din vara lui 2013, dar așa cum am spus, n-aș fi vrut să aștept ultima atingere a liniei de trend din 2008 și să risc să plece trenul fără mine.
Va urma o belea de genul celei care a succedat primul dreptunghi portocaliu?
Horea a prezentat situația indicelui dolarului aici. Bias-ul meu, din perspectiva valurilor elliott, e unul pozitiv.
AristotelCostel, sursa
25 ianuarie 2015

Ce înseamnă "pierderea trenului"? Scăderea încrederii în potențialul mișcării, după ce leul se va fi depreciat deja consistent, și... așteptarea unei corecții care... n-a mai venit. Găsiți aici pașii deprecierii leului în fața dolarului.

USDX

3 ianuarie 2015
Indexul dolarului traversează efectiv ca prin brânză de oi toate rezistențele pe care le întâlnește și nu binevoiește să respire decât în preajma țintelor pe care le desenez la întâmplare. Acum e în plin fuleu către final destination. Dacă trece, vom vorbi în 2015 despre USDX 99. AristotelCostel, sursa
25 ianuarie 2015

Cu să fără corecții, indexul dolarului e atras de cele două ținte identificate pe grafic.

USD/PLN a mai bifat o țintă și își continuă drumul către 88,2% așa cum am spus în 3 ianuarie 2015.

USD/HUF se află în pauza de odihnă despre care vorbeam săptămâna trecută.

EUR/USD

17 ianuarie 2015
EUR/USD și-a continuat căderea și săptămâna aceasta, iar cine a prins... falling knives are mâinile mai scurte. Shorterii fricoși și-au închis pozițiile la sfârșit de săptămână, iar prețul a închis... peste 1,156. Rămâne la_latitudinea fiecărui participant la piață să considere dacă a fost deschisă_sau nu... Cutia Pandorei. Pe graficul săptămânal am evidențiat un posibil capăt de drum al actualei mișcări... 78,6% Fibonacci fan, situat puțin deasupra... deschiderii cerului. :) Mă aștept ca linia de 78,6% să fie atinsă, nivel de la care e probabil să înceapă o... corecție, dar încă nu exclud... deschiderea cerului. AristotelCostel, sursa
25 ianuarie 2015

EUR/USD a atins și a străpuns tot. Pe termen mediu și lung, următoarea țintă și punctul de atracție a... prețului sunt reprezentate... stângaci... mai jos.


Repet și aici ceea ce tot spun prin comentarii întâmplătoare/provocate. În cazul unei corecții a EUR/USD, leul se va aprecia semnificativ față de dolar.
În privința EUR/RON, pe termen scurt, formațiunile noroase generate de alegerile din Grecia, de formarea majorității, și de negocierea cu "agenturili" financiare sunt tot atâtea argumente pentru o apreciere a euro în fața leului. Pe termen mediu, e probabil ca leul să se aprecieze în fața euro, după ce se liniștesc apele... bancardo-elene și-și mai revine economia... așa... din gură, ca în mintea lui Hostiuc. Însă, pe termen lung, statul pe leu este strict speculativ, euroii împrumutați de români urmând să fie returnați în condițiile în care România nu are... economie ceea ce înseamnă că într-o zi... de dimineață, leul va fi lăsat din brațe. Ce vreau să spun? Când vedeți dolari, euro, franci și lire... pe jos (depreciați, corectați, retrași), renunțați la speculațiile pe lei. :D Ceea ce le-a făcut Banca Națională a Elveției speculatorilor le va face BNR-ul deponenților (rezidenți) cu depozite în... lei.

... și...

25 ianuarie 2015
Acum este posibil ca rezultatul alegerilor din Grecia să aprecieze euro numai față de... leu (posibil până la jumătatea lui februarie), iar dacă EUR/USD face și pasul către 1,0742, se cam aliniază toate planetele astfel încât să revin pe leu (probabil joia-vinerea viitoare - 29,30 ianuarie). AristotelCostel, sursa

Greek election: Exit polls suggest Syriza majority (Agentur'li financiare au cam dat de dracu'. Un Tsipras cu majoritate completă n-are de ce să mai facă niciun... compromis.)
_______________
Update 1 (27 ianuarie 2015)
"...bankruptcy cannot be dealt with by borrowing more!" - Greek Finance Minister Yanis Varoufakis

_______________
Update 2 (27 ianuarie 2015)

29 de comentarii:

acuvio spunea...

Ce vreau să spun? Când vedeți dolari, euro, franci și lire... pe jos... :)

AristotelCostel spunea...

Băsistule! :D

Altcineva spunea...

Aristotel, eu nu prea le am bine cu astea, profesional sunt contabil.
Dupa finalizarea lui C in aria EUR/USD 1.02 - 0.90 ce se intampla? Explodeaza cursul EUR/USD in sus in regim accelerat? Adica se va deprecia USD ducandu-se total in balarii la 1.80 - 2.30 EUR/USD ?

Multumesc anticipat!

AristotelCostel spunea...

1,03 e ținta minimă a ABC-ului (estimasem minim 1,12 până în martie), iar 0,9 e ținta triunghiului.
Valurile moderne au o altă... dinamică. Sunt valuri 5 care se petrec în 15 minute, deși sunt așteptate de 2 ani. :)

Ar putea urma un val Y, superior valului W (o apreciere a euro/mărcii germane).

Bubulina ar fi că dacă mergem imediat la 1,08 și avem o corecție până la maxim 1,23 se schimbă complet numărătoarea, c-așa-i în tenis...ul elliot, iar ținta finală se mută în 2018 și e localizată sub 0,8. Dar asta vom ști peste câteva luni.

În ambele scenarii, "racheta albă" despre care vorbeam încă din septembrie 2013 și pe care o admirăm împreună acum... e cel mai amplu val.

AristotelCostel spunea...

I-am spus lui wolf că estimarea lui pentru evoluția EUR/USD, publicată pe 23 ianuarie 2015 este corectă.
În cazul celui de-al doilea scenariu, valurile, deși etichetate diferit (elliot vs neowave), seamănă... grosier, ca dinamică, în 2015: 1,08and1,23and0,95; 2016: 1,12; 2017: 0,9and1,0x; 2018: <0,8.

Altcineva spunea...

Multumesc frumos.

Akhenaton spunea...

"Franta va fi alaturi de Grecia in aceasta perioada importanta pentru viitorul tarii, in scopul regasirii drumului spre stabilitate si crestere economica, in spiritul solidaritatii si responsabilitatii europenilor. Il invitam pe domnul Tsipras sa vina rapid la Paris", a declarat Hollande. (hotnews)

"Suntem pregatiti sa continuam sa sustinem Grecia si speram sa incepem discutii cu noul guvern", afirma, intr-un scurt comunicat, Fondul Monetar International. (hotnews)

Cat de precis ai anticipat dramoleta ... si cursul ... evenimentelor.

AristotelCostel spunea...

1 ianuarie 2015

Ăăă... deci... ăăă... urmează dramoleta, probabil niște bărcuțe grecești vor fuziona sau fisiona, nu-s doct în domeniu așa că nu știu ce spun, și probabil niște bărcuțe austriece vor face poc și puf după megapetrecerea multianuală de la... Kremlin.

Greece elections: Syriza's victory hits bank shares and increases borrowing costs

Russian Central Bank Admits Shock Rate Hike Is Worsening The Country's Banking Crisis

Alex spunea...

... AC, nu ti se pare dubios cum s-a intarit EUR zilele astea, post-Mariupol si post-Syriza ?

Plus de asta, mi se pare cel putin ciudat cum zace EUR/CHF la 1.01, pt ca din info pe care le am se cumpara CHF cu EUR in draci, si nu in RO, ci in Switzerlandia...

AristotelCostel spunea...

??? s-a apreciat euro? Față de leu?

Horea ne râde în față că SNB-ul n-a putut manipula piața... "decât" câțiva ani.
SNB a ținut peg-ul la liniuță până în ziua în care n-a mai putut. Dacă poți manipula o piață, ani de zile, concluzia logică nu este aceea că piața valutară nu poate fi manipulată... decât dacă ai suferit un atac cerebral care ți-a distrus 90% din creier. Faptul că la un moment dat se dărâmă șandramaua este efectul... manipulării pieței. Fără intervenția SNB-ului, e posibil ca francul să fi fost astăzi sub 0,8 euro. Piața caută prețul de echilibru, iar disperații de care vorbești sigur cumpără de la cineva care vinde... bucuros.

BNR-ul e la dispoziția oligopolului bancar, cu interesul comun de a manipula_leul atât timp cât... e posibil. BNR-ul temperează evoluția EUR/RON în orice direcție, însă o copie pe cea a EUR/PLN. Era de așteptat ca zlotul să se aprecieze ușor după ce BCE a anunțat că va aduce 1,1 trilioane de... bunăstare comunității europene, dar să vezi leul apreciindu-se în timp ce bărcuțele grecești trimit în Elada și euroii din buzunarele angajaților e cel puțin... funny. Ar mai fi și urletele cretinacilor, a venit și FMI-ul, era nevoie de puțină... liniște.

Băncile nemțești și-au făcut exit-ul de pe obligațiunile grecești așa că Syriza e posibil să negocieze mai dur... doar în plan artistic. După cum spune și Lucian Sârbu aici, România va majora bugetul apărării, preluând comenzile de fiare vechi pe care trebuiau să le cumpere grecii dacă ar fi avut un guvern "democrat, modern, adept al lucrului bine făcut", iar Tsipras va folosi banii de la apărare pentru... pensioare, săli cu supă, primul șezlong etc., și viața va redeveni roz. Nu exclud încă un acces de furie al babei Cloanța care să-i trimită pe greci afară din UE cu factura pentru... consumație legată de gât. Dar mai întâi să-i lăsăm pe oameni să se cunoască, să-și zâmbească, să declare, să se amenințe etc.

Alex spunea...

Nu, s-a apreciat euro fata de valute care conteaza - usd si chf.

intre timp vad ca s-a mai temperat :)

AristotelCostel spunea...

Am înțeles.

Ieri am vorbit despre ceea ce se întâmplă azi.

Unknown spunea...

Buna,

Legat de :

1) "În cazul unei corecții a EUR/USD, leul se va aprecia semnificativ față de dolar." - aici inteleg ca e din nou speculatie, raportat la "daca va fi corectia..". Oricum, am vazut azi ca si-a stopat putin ascensiunea USD raportat la RON;

2) "În privința EUR/RON, pe termen scurt, formațiunile noroase generate de alegerile din Grecia, de formarea majorității, și de negocierea cu "agenturili" financiare sunt tot atâtea argumente pentru o apreciere a euro în fața leului." - pai o mica apreciere a RON raportat la EUR am vazut deja in cursul de azi, de exemplu;

3) "Pe termen mediu, e probabil ca leul să se aprecieze în fața euro, după ce se liniștesc apele... bancardo-elene și-și mai revine economia... așa... din gură, ca în mintea lui Hostiuc" - probabil, ca si pana acum, sa ramana pe la 4,45-4,46 raportat la 4,511 de ex, cat a fost pe 21.01, anterior actiunii BCE.

4) "Însă, pe termen lung, statul pe leu este strict speculativ, euroii împrumutați de români urmând să fie returnați în condițiile în care România nu are... economie ceea ce înseamnă că într-o zi... de dimineață, leul va fi lăsat din brațe." - da, dar daca asta ar fi in 1-2 ani, ai mai avea ceva timp sa iei dobanzi (la 5%/1an/RON).

5) Ce vreau să spun? Când vedeți dolari, euro, franci și lire... pe jos (depreciați, corectați, retrași), renunțați la speculațiile pe lei. :D Ceea ce le-a făcut Banca Națională a Elveției speculatorilor le va face BNR-ul deponenților (rezidenți) cu depozite în... lei. - pai daca am inteles eu bine din presa ce s-a intamplat, Banca Elvetiei a supra-apreciat CHF in raport cu EUR si USD, ceea ce a terminat speculatorii ce au pariat pe aprecierea USD, deci raportat la situatia din RO, preconizezi o supra-apreciere pe termen scurt a RON in raport cu EUR/USD? nu sunt sigura ca am inteles exact la ce te-ai referit, scuze...

Multumesc

AristotelCostel spunea...

1) Aici am vorbit despre corecția EUR/USD. Sunt nivele de intrare short pentru sportul... Forex. În privința depozitelor, nivelele de acum sunt bune pentru a scăpa de dolari. O viitoare corecție a EUR/USD va depăși nivelele actuale, oricât de jos va ajunge acest val.

2) Mă aștept (inclusiv în februarie) să se deprecieze leul față de euro din simplul motiv că bărcile grecești și (câteva) austriece urmează să afle dacă-și păstrează... licența de operare. :) De câteva zile euro se depreciază față de leu, destul de consistent. Abia ieri am aflat că FMI e în vizită la București. Deci, nu știu de ce s-a apreciat leul față de euro.

3) Probabil.

4) Da, dacă. Însă principalul poate fi "uneori" mai important decât dobânda, iar dacă ai cumpărat euro/dolar când e toată lumea fericită, și-i vinzi în timpul panicii, dobânda devine un subiect... derizoriu.

5) SNB-ul i-a țepuit pe speculatori, înghițind ea însăși o pierdere consistentă. BNR nu pierde niciodată pentru că-i țepuiește întotdeauna pe... români. Deci, când se va termina cu manipularea cursului și cu îndeplinirea din pix a criteriilor de aderare la zona euro (din gură), leul se va face praf și în fața euro. Decizia poate fi voluntară(politică) sau forțată (faliment Rusia/Ucraina/Grecia).

Unknown spunea...

Multumesc frumos.

"4) Da, dacă. Însă principalul poate fi "uneori" mai important decât dobânda, iar dacă ai cumpărat euro/dolar când e toată lumea fericită, și-i vinzi în timpul panicii, dobânda devine un subiect... derizoriu."
Adevarat, insa daca nu cumperi/convertesti nimic la data scadentei depozitului in RON (feb 2016), adica faci acum un depozit in RON/1an/5%, doar ca sa-ti acoperi (in cazul fericit) devalorizarea anuala a RON (raportat la EUR/USD) si sa nu-i tii la saltea pur si simplu, impresia mea e ca ar fi o varianta...

Multumesc

Hubble spunea...

Care crezi ca va fi politica viitoare a SNB? Parerea mea e ca va lasa cursul liber peste 1.00.
Daca EUR/CHF scade sub 0.95-0.98 cred ca va fixa un nou prag in jur de 1.00, fara declararea lui, ci doar cu interventii in piata pe sest. Pragul poate varia in intervalul 0.95-1.05 in functie de rezultatele economice. Parerea mea este ca in momentul de fata, exportatorii elvetieni nu pot suporta un curs sub 0.95, cel putin nu brusc, au nevoie de timp pentru acomodare.
In alta ordine de idei, daca SNB tine un nou prag, exista reversul medaliei (pe care chiar tu l-ai mentionat la USD) ca peste x ani, CHF sa se aprecieze si mai mult.

O alta chestiune, cati EUR mai poate cumpara SNB (clientul bucuros la EUR) si unde e de fapt echilibrul pe termen mediu si lung, in lipsa speculatiilor actuale?

Eu am jucat schimband 100k CHF in EUR la 0.98 pe ideea ca am nevoie de EUR pentru o "chestie" si oportunitatea a fost enorma. Se pare ca asteptarea de vreo doi ani a fost rasplatita. Daca in 2-3 luni SNB-ul, analizand ca CHF e prea tare, isi trage un prag de 1.1 (sa zicem), las "chestia" si cumpar CHF la loc, in asteptarea urmatoarei caderi nervoase a EUR. Profitul din "chestie" ar fi mai mic cu mult decat profitul de 10-15% din tranzactii valutare. Ce parere ai despre politica mea?
Iar ca regula generala, e bine sa cumperi intotdeauna moneda cea mai praf (acum EUR) din cele trei cu piata mare (EUR, USD, CHF).

AristotelCostel spunea...

@Maria

De dragul principalului, prefer să renunț la dobândă (I'm not an investor...). În viață trebuie să faci sacrificii. Dacă Rusia intră în faliment, fac sacrificii, la orice nivel. Dacă bărcile grecești intră la apă, fac sacrificii și ... programări. Dacă în vară e totul roz, fac sacrificii. :D

@Hubble

O alta chestiune, cati EUR mai poate cumpara SNB (clientul bucuros la EUR) si unde e de fapt echilibrul pe termen mediu si lung, in lipsa speculatiilor actuale?

SNB-ul a preferat să lovească în 15 minute. E posibil să mai fie mișcări de "3" minute, corective.

Felicitări pentru "lovitură".

SNB-ul nu va mai adopta niciun peg (oficial), și-a pierdut credibilitatea.

Pe termen mediu rămâne confuzia creată de SNB.

Din punctul meu de vedere, dacă SNB-ul nu adopta peg-ul în 2011, astăzi EUR/CHF ar fi fost ~1,1.

Pe piața valutară e nevoie de milă și compasiune. Când dai de niște valute mici și zgribulite, nu ești om dacă nu le iei acasă. Iar profitul de 10-30% din tranzacții valutare are o frecvență de 2-3 ani. Peg-urile sunt eliminate ceva mai rar.

Jean Ghinel spunea...

Costel,
Pentru ca nu inteleg prea bine " În viață trebuie să faci sacrificii. Dacă Rusia intră în faliment, fac sacrificii, la orice nivel. Dacă bărcile grecești intră la apă, fac sacrificii și ... programări. Dacă în vară e totul roz, fac sacrificii. :D"
Te rog mult, poti sa detaliezi un pic mai mult ce crezi ca s-ar intampla in Romania in cazul acestor scenarii:
-1) "Rusia intra in faliment";
2) "Ba(n)rcute grecesti intra la apa". Cat de tare va fi afectat intregul sistem bancar romanesc?
3) "In vara e totul roz". Asta ce scenariu mai e?

Nu sunt forexist nu am bani de jucat ,,sunt dintre cei care plateste chirie lunar si se tot uita in viitor ca poate va veni vremea cloacei de 10k si voi reusi sa-mi cumpar casuta mea. Pana atunci nu as vrea sa-mi pierd cei cativa euroi pe care-i am la banca. Am toti banii in euro si mi-e teama sa-i scot de la banca,,caci salteaua nu-i a mea (sunt chirias); -nu stiu la ce banca sa-i tin; daca pica euro foarte tare, crezi ca e posibil sa sa se schimbe preturile la imobiliare si sa comute in dolari daca USD-ul va fi mai puternic? Nu inteleg nimic din analizele tale tehnice si nici nu-mi propun..eu citesc numai rezumatele in cuvinte..dar de multe ori folosesti prea multe figuri de stil si cred ca nu pricep mare lucru. Jean

Jean Ghinel spunea...

Multumesc! Jean

AristotelCostel spunea...

Contextul era "De dragul principalului, prefer să renunț la dobândă."

If Rusia/Ucraina/Grecia faliment => trec in dolar la orice pret va fi fost (nu mai astept scadenta depozitelor:). Zlotul/forintul/leul se vor deprecia.

Barcile grecesti se vor scufunda la pachet cu Elada. Sistemul bancard romanesc e solid. Eu ma programez, imi cumpar saltea nouă si ma imbolnavesc la pat tocmai ca sa vad cat e de solid, dar de pe margine. Momentul Cipru ne-a aratat ca FNGCIMM isi tinea depozitele la singura banca din Romania care a picat. BNR a negociat scoaterea din rahat, dar au fost cateva zile in care parea că BNR dă din buză. Riscul de contagiune si "boalili" stapânilor de bărci habsburgice ar putea amplifica plaja de negociere a BNR ceea ce va prelungi... discuțiile. Totul se va termina cu bine, însă nimeni nu știe când.

Scenariul roz este cel în care Tsipras se lasă convins să accepte inca o rostogolire a datoriilor, Ucraina primeste 50 miliarde de euro de la UE, iar Rusia isi vinde aurul, uraniul si Siberia pentru a amâna falimentul.

Nu panichez pe nimeni.
La îmbarcarea în avion sunt prezentate posibilitățile de salvare după o prăbușire de la 10k m tocmai pentru a nu mai pierde timpul cu instrucțiunile în timpul prăbușirii. :D

P.S. Citesc prospectul și acționez dacă și numai dacă.

Altcineva spunea...

wow! violenta pura pe leu azi .. aprecieri de luat in seama!

Aristotel, asteptam postarea ta de week-end-ul asta si... nimic!
S-a intamplat ceva ?

Vali

AristotelCostel spunea...

Leul, zlotul și forintul au evoluat în sincron. Fie năvălesc grecii în Estul Europei, fie urmează în februarie un puseu al dolarului care va șifona cam toate valutele.

Aștept GBP/USD sub 1,4916, așa cum am spus aici și aici (în contextul în care văd un nou minim al EUR/GBP), și mă aștept la un nou maxim pe USDX, USD/RON, USD/HUF, USD/PLN.

26 ianuarie 2015:
Pe termen scurt, e posibil 1,08-1,1, însă o eventuală relaxare a... trendului nu va fi foarte... comodă. Aștept să văd o corecție până la 1,128. Dacă depășim 1,132, urmăresc o posibilă cădere de la 1,143. Dacă depășim 1,15, mergem spre 1,2 și reiau așteptarea probabil 2-3 luni. :D sursa

Acel 1,128 s-a transformat în suport după depășirea lui 1,132.
1,143 e, de fapt, 1,1427, iar motivul (ne)liniștii mele ar fi apropierea doar de nivelul de 1,1423.
Îi văd pe bancarzi mai agitați în zonele maximelor, iar ei acumulează poziții long de obicei în zonele minimelor. DAR pentru că n-am atins nivelul de 1,1427 e posibil ca o eventuală continuare a trendului să înceapă cu o mișcare falsă care să străpungă acest nivel.

Alex spunea...

@all
Din info pe care le am, leul se apreciaza datorita intrarilor de capital din RUsia si Ucraina.

Razboiul deschis e 99% sigur , iar banii fug. E acelasi lucru din a doua jumatate a anului trecut.

Nimic fundamental.

AristotelCostel spunea...

1,15 a fost depășit, maximul zilei de ieri a fost 1,1534, iar nivelul critic era 1,1536. Pare totul pus cu mâna, însă problema e că asta și este. :D Mișcarea de acum este echivalentul unui pump and dump și este opera bancarzilor.

Rămâne să se confirme în următoarele zile dacă pe 2 februarie am văzut bine că bancarzii acumulau poziții... short.

P.S. Depășirea lui 1,15 confirmă faptul că un eventual nou minim va fi urmat de o corecție serioasă, de câteva luni de zile.

Altcineva spunea...

da, Aristotel, intre februarie si august/septembrie atmosfera o sa fie pro-euro si pro-leu. Mai apoi vine ... schingiuire!

https://www.youtube.com/watch?v=Sq-uMIZGETs

:D

Alex spunea...

@AC,
tot respectul si felicitari pentru intuitia ta de pomina.

am o colectie de dolarei luati in 2012 care se vor preschimbati in cat mai multi iepuroi.

Foarte probabil sa ai dreptate dpdv tehnic cu bubuiala cursului EUR/USD inapoi inspre 1.20.

Totusi, impresia mea este ca USD s-a apreciat in ultimele 6 luni in corelatie directa cu deprecierea barilului de petrol. La fel a fost si ieri, barilul a saltat la 53USD, USD s-a dus, panicat, la 1.15. Dar a fost doar un, previzibil, dead cat bounce, si barilul s-a intors la 48USD, iar dupa cum arata Siria, stocurile de petrol si, mai ales, UCRAINA, se va duce cumintel inapoi in 40..45USD.

Apoi, e destul de limpede ca pretul de azi la petrol e facut in asa fel incat Mr Putin sa sufere cat mai mult posibil. Razboiul cel mare din Ucraina e 90% sigur.

In conditiile astea, pretul barilului va ramane jos pt mult timp, cel putin atat timp cat va fi necesar pt a forta Rusia sa se intoarca inapoi acasa cu trupele...

Vom vedea ...

Unknown spunea...

Salut!Aristotel sunt nou aici si nu prea inteleg multe despre economie:D. Te rog sa-mi spui daca doresti cum vezi aprecierea actuala a leului si daca ar fi un moment bun acum de echizitie a monedei euro.Tind sa precizez ca am 'speculat' pe euro pana la nivelul de 4,5.Acum nu stiu ce sa fac daca sa raman cu leii sau sa-i schimb in euro asteptand un curs mai bun.
As dori sa mai stiu unde vezi tu cursul real al euro/ron dictat de piata.Oare dac BNR-ul ar lasa cursul liber unde ar ajunge leul :d? Multumesc frumos,sa auzim numai de bine !:)

Unknown spunea...

Aristotel unde crezi care crezi ca va fi cursul euro/ron dupa aceasta scaderea a monedei unice?Oare e bine de cumparat acum euro?MULTUMESC!

AristotelCostel spunea...

@lucian 07

Salut!
M-am uitat "din avion" pe EUR/PLN.
Hryvna ucraineană anunță deranj mare în zonă, iar eu nu servesc scenariul invadării zonei de către banii scăpați din lagărul sovietic. Mai degrabă băncile centrale din estul Europei înlesnesc ieșiri strategice din... estul Europei.

OK, dacă EUR/PLN străpunge 4,147, e posibilă aprecierea zlotului nu mai jos de 4, însă astea sunt nivele bune de scăpat de... tigrii estului.

Și ăsta a fost unul dintre motivele pentru care n-am ieșit nici măcar parțial din dolar. Mă gândesc să trec direct în euro.

P.S. În viitorul apropiat voi putea analiza EUR/RON. Nu însă și în prezent. :D

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă