Update 6 (19 Decembrie 2014):
"Așa cum am spus" pe 17 decembrie, în timpul unei volatilități U R I A Ș E, pe când USD/RUB cobora de la maximul atins în apropierea ultimei ținte (expuse :P), din pleiada de posibilități (în număr de două), rubla a ales varianta... de Crăciun.
Urmare a faptului că în continuare sunt... neînțeles, mă văd obligat să revin cu:
Traducere Update 5:
Florin Cîtu a descris în detaliu filmul "atacului speculativ" din toamna lui 2008, demers prin care trage nădejde că "Nebulina" va învăța ceva din prostia comunistă românească pe care ne-au inoculat-o rușii s-o îngemănăm cu cea din moși strămoși. Rezultatul îl știm cu toții, Terra a fost invadată de prostie... securistă. :)
Intervențiile BNR din 2008 și până în decembrie 2014 demonstrează faptul că România, spre deosebire de Polonia și Ungaria, nu are un regim de flotare controlată a cursului, ci un regim de bandă (flotare controlată în bandă cu oligopol) care să lase impresia de curs flexibil.
OK, chiar și așa, BNR-ul nu poate rupe cursul de interesele oligopolului bancar, însă în octombrie 2008 a făcut-o. În octombrie 2008, Isărescu a fixat cursuri, a fixat dobânzi, a centrat, a bătut penalty-uri, adversari, coechipieri, spectatori, jurnaliști, felceri etc. Și a durat până în luna decembrie după care a lăsat cursul să se ducă în bălării.
Asta nu înseamnă că Isărescu poate alege un nivel al leului... la întâmplare. În 2008 a încercat, a făcut economia praf și la două luni făcea glumițe de pămpălău... "Vi se pare că este mult?"
Cine oare spusese înaintea prostălanului statului că nu dorește acorduri cu FMI?
Isărescu, Noiembrie 2008: Nu avem nevoie de credit de la FMI
Deci, în cazul BNR-ului nu poate fi vorba de vreo competență, iar dacă eu spun că mă aștept ca Nebulina să depășească nivelul de "competență" al BNR înseamnă... evident... că mă aștept la cele mai eroice prostii din partea Băncii Rusiei.
Dar asta... după Crăciun. :D
P.S. Acum sunt sigur că este clar de ce fac analiză tehnică pe leu urmărind forintul și zlotul, spunând în același timp că BNR manipulează/controlează cursul.
_________________________
Update 5 (18 Decembrie 2014): Lessons from the National Bank of Romania for the National Bank of Russia
E de așteptat ca CBR să depășească nivelul de "competență" al... BNR.
Adică... mai întâi "Nebulina"ne spunea că trece la friflăutin', iar când rubla a început să floteze de-a ajuns cu burta plină, la suprafața oceanului de speranțe sovietice, și-a intensificat intervențiile.
Cel puțin Isărescu a retras imediat leii, a închis telefonic pozițiile deschise, a aruncat în stradă trezorierii problemă, a stabilit unilateral dobânda p'eței... și cursul tot s-a dus în bălării de nu și-a mai revenit... niciodată.
P.S. Citatul din Nichișoiu (via Vali) mi-a atras atenția asupra interdependenței dintre evoluția cursului și dimensiunile deficitului de cont curent. Rusia are excedent de cont curent cam de la criza din 1998. În contextul prăbușirii rublei, poate jurnaliștii "economici" de la Capital au amabilitatea să-l întrebe...
Cum comentați?
_________________________
Update 4 (17 Decembrie 2014): „Dacă treci de 100, după aceea poţi să alegi orice număr doreşti”
În data de 13 decembrie am spus că depășirea nivelului de 62,5 înseamnă apocalipsă better than expected. Pe 15 s-a întâmplat, iar pe 16 CBR a ridicat dobânda de la 10,5 la 17 %.
Mai departe... if... coborâm sub 66, CBR va reuși să liniștească atmosfera de... Crăciun... if not... o eventuală depășire a nivelului de 80,9 va face deosebit de tentantă ținta de 87,5, care nu este altceva decât noul capăt de linie după depășirea pragului de 62,5. Deci, corect este... "Dacă treci de 87,5, după aceea poți să alegi orice număr dorești."
_________________________
Update 3 (16 Decembrie 2014, ora unu, omu' negru a venit:):
Banca Rusiei a ridicat dobânda de referința de la 10,5% la 17% pentru că are situația sub control. Putin savurează victoria... din producția internă.
_________________________
Update 2 (15 Decembrie 2014, ora opșpe):
"2. Paranghelia exponențială continuă până la ultimul nivel. Atenție, la 62,5 ajungem în uncharted territory (too high, too soon... apocalipsă above expectations)." - sursa
Nenea Hudson zice că Rusia se va axa pe producția internă.
P.S. Să curgă vodca!!!
_________________________
Update 1 (13 Decembrie 2014): Criza rublei rusesti - Wolf
_________________________
29 Noiembrie 2014
9 comentarii:
Si de aici mai departe?
Am dat 3... "repere".
Pe termen scurt, am ajuns în zona scenariilor cu "dacă".
1. Concluzie pripită: A închis sub proiectia fibonacci de 261%, urmeaza o corectie. Intervențiile "oculte" sunt operate la nivele de preț care fac sens "instituționalilor" din "peață". Dacă interesele nu converg, rezerva Băncii Rusiei va fi transferată ca profit. :D Sau invers. :-)
2. Paranghelia exponențială continuă până la ultimul nivel. Atenție, la 62,5 ajungem în uncharted territory (too high, too soon... apocalipsă above expectations).
Abia după jumătatea lui ianuarie vor apărea "confirmări". Strategia "buzduganul zmeului" nu e perfectă.
P.S. North East European Currency Crisis... la care se adaugă prostia sovietică securistă. Încep să se contureze niște... formațiuni noroase (negre... tuci) și pe zlot și forint, dar pe astea le urc doar după confirmări.
P.P.S. Sper ca audiența imobiliară a blogului să nu creadă că imobiliarele din România vor fi lovite în vreun fel.
felictari domnu'Aristotel....ai vazut destul de bine...risti mai departe un pronostic? e suficienta cresterea dobanzii pentru temperarea deprecierii?...creste fedul dobanzile sa le dea lovitura de gratie?
E și wishful thinking. Eu aș vrea să se stabilizeze cursul ușor peste... 200 rublei. :) Glumesc 100%.
Banca Rusiei a plusat, speculatorii s-au încordat, deci scenariul convergenței cade. Pare că și rubla. :D
Deci, nu mai am niciun pronostic pe tema rublei. Urmăresc doar să număr sinucișii.
Jocul se mută pe valutele... "din regiune", ăsta fiind și interesul subit pentru drama sovietică.
http://www.capital.ro/efectele-negative-ale-deprecierii-rublei-asupra-romaniei-ar-trebui-sa-fie-nesemnificative.html
????
si atunci?
Aristotel, ce parere ai de articolul asta?
Mersi, Vali
Uitasem de existența capital.
„E imposibil ca România să rămână neafectată. Situaţia din Rusia ar putea afecta costul finanţării, obligaţiunile de stat, precum şi lichiditatea din piaţă”.
Matei Păun: Nicio piaţă nu va rămâne neafectată de situaţia din Rusia
Sursa nu e... zf, ci Matei Păun.
Nichisoiu are și analize decente.
Acum pune deprecierea rublei pe seama aprecierii dolarului și scăderii cotațiilor petrolului.
Ar mai fi printre altele... sancțiunile, replicile(măsurile) țanțoșe ale efsăbă-ului, o previzibilă prăbușire economică, pierderea încrederii popularilor în... rublă...
Rusia are toate șansele să obțină rolul Lehman în filmul... criza globală a datoriilor suverane, iar Ungaria, România și Polonia se află într-un sincron ușor defazat exact în ordinea asta. Cu excendente, cu deficite, cu datorii mari, cu datorii mici, cu creșteri economice... forintul, leul și zlotul evoluează ca legate cu ața.
"Ar fi trebuit" să nu fim atinși nici de criza din SUA, provocată de împrumuturile sub-prime, pentru că băncile românești și-au luat măsurile necesare și... yada yada...
Multumesc pentru raspuns Aristotel ! Si mie mi se parea neobisnuita ideea articolului mai ales ca Romania e in aceeasi galeata a tarilor emergente ca si Rusia (cu diferentele de rigoare de calitate si cantitate) ... am urmarit in 1998-2000 cum s-au corelat rubla si leul fata de dolar urmaresc si acum situatia. De asta dupa ce am dat o cautare pe google cautand cateva comentarii pe rubla si leu am descoperit blogul tau. Foarte, foarte interesant! Ai unele note mai sarcastice in comentarii si nu detaliezi intotdeauna (ma rog, cred ca tine de stilistica personala si e de acceptat! in fond e un blog si e normal sa se desfasoare omul exact asa cum e la el acasa, pe blog) dar e foarte interesant ce scrii tu aici! Foarte interesant! Cam rare update-urile! In rest foarte interesant!
Multumesc pentru articolele scrise pana acum!
Blogul s-a dezvoltat pe subiectele care... ma intereseaza... parazitism bancar, scheme Ponzi, securism, evolutia cursului băștinaș, deflatie, slagare tematice și... răzbunări personale.
Postez numai atunci când mi-e clar că văd ceva, iar comentariile mele sunt îndeajuns de argumentate (dacă faci față sarcasmului). :) Problema e că sunt înțelese(acceptate) doar după ce le citez cu poza reală a viitorului pe care-l... descriau.
Pe tema evolutiei leului vorbesc despre prăbușiri gen 2008 de prin vara lui 2013. Legat de euro, am repetat scenariile prabusirii fata de dolar aproape un an de zile. N-am spus sfios că e posibil să mai crească după ce va fi validat nu știu ce nivel suport. :) Prăbușire, cu sau fără sarcasm, are o gamă destul de restrânsă de... sensuri.
Lălăielile din piața m-au determinat să iau pauze lungi și dese tocmai pentru a evita fenomenul de "fantasmare". :)
N-as vrea să ajung, asemeni unor apologeți ai creșterii dobânzilor la dolar, să mă bat cu pumnul în piept că am avut întotdeauna dreptate, deși ele continuă să scadă de câteva... decenii. Dar nici nu vreau să fac predicții despre... ce s-a întâmplat.
'' regim de bandă (flotare controlată în bandă cu oligopol)''
Bine punctat.
De mult toti traim cu sentimentul asta al unei mari maini, batrane si paroase a lui Isarescu, pe deasupra capetelor protejandu-ne de ce a cunoscut valutar Romania intre 1990 si 2000 cu miscarile alea vijelioase ale leului si inflatia de 2-3 cifre anual.
Trimiteți un comentariu