Capital Flight Proves Confidence in European Interbank System has Collapsed
Warren Buffett to invest $5 billion in Bank of America
_____________________
Update 3 (11 iulie 2011): Se redeschide lupta pe dobânzi la depozite: băncile medii vin cu oferte agresive
_____________________
Update 2 (10 iulie 2011): UniCredit, Intesa Drop to Two-Year Low as Debt Contagion Threatens Italy
_____________________
Update 1 (2 iulie 2011):
Banca Moscovei, a cincea cea mai mare bancă din Rusia, a primit din partea statului rus cel mai mare sprijin financiar din istoria Rusiei, relatează BBC. Cele 14 miliarde de dolari au venit după ce o altă bancă, VTB, a preluat controlul instituţiei bancare pentru a descoperi creditele neperformante în valoare de 9 miliarde de dolari, adică o treime din activele Băncii Moscovei.Banca a fost folosită... pentru finanţarea proiectelor imobiliare. sursa
... treceți cu ușurință peste scenariul cu... primari fugari. Dacă nu "salvau" catastrofa asta, și alte bănci fără primari... fugari beneficiau de... prime time la BBC. Ehhh, pericolul a trecut, metrul pătrat stă să-și revină. Să vedem câte zile trec până la... update-ul următor.
____________________________... așa, și?
Nu știu... poate o interesa pe careva... și, cum nu-mi place să fac afirmații în cadrul societății noastre... democratice, prefer să dau citate:
Activitatea bancară cu rezerve fracţionare
Băncile operează cu rezerve fracţionare atunci când folosesc banii depozitaţi pentru a oferi credite. Acest lucru se întâmplă fie prin darea cu împrumut a banilor depozitaţi, fie prin producerea de titluri monetare în exces faţă de banii pe care îi deţin în seifuri....Sustenabilitate şi deteriorare instituţională
Primul lucru de remarcat este că activitatea bancară cu rezerve fracţionare are legătură cu instituţia băncii centrale, banii fiat de hârtie şi instituţii monetare precum Fondul Monetar Internaţional. În ultimă instanţă, aceste instituţii reprezintă tentative eşuate de rezolvare a problemelor iscate de activitatea bancară cu rezerve fracţionare, prin centralizarea rezervelor de lichidităţi sau prin refuzul de a onora titlurile monetare.Principala problemă a băncilor cu rezerve fracţionare este, evident, aceea că se află într-o stare virtuală de faliment, deoarece ele au în orice moment mai multe pasive monetare decât bani în seifuri. Dacă prea mulţi clienţi îşi revendică titlurile, soarta băncii este pecetluită....Presupuse beneficii ale rezervelor fracţionare
Singurii beneficiari permanenţi ai activităţii bancare cu rezerve fracţionare sunt bancherii înşişi, protejaţi prin barierele de intrare pe piaţă şi alte reglementări, şi statele, care sunt întotdeauna foarte interesate să acceseze imediat cantităţi „suplimentare” de bani....Rezervele fracţionare şi ciclul economic...Prin însăşi natura sa, activitatea bancară cu rezerve fracţionare introduce o diferenţă între ceea ce există şi ceea ce crede lumea că există. Îi face pe oameni să creadă că sunt într-o situaţie mai bună decât cea în care sunt de fapt — iar această convingere declanşează faza de boom a ciclului economic. Iar apoi, mai devreme sau mai târziu, apare prăbuşirea, când oamenii descoperă că s-au bazat în activităţile lor pe lucruri care de fapt nu există.
...Activitatea cinstită cu rezerve fracţionare...Activitatea cu rezerve fracţionare nu este altceva decât o schemă Ponzi (un joc piramidal —n.tr.) la dimensiuni foarte mari. Îi îmbogăţeşte pe câţiva pe seama altora. Produce perturbări economice şi se pune la dispoziţia guvernelor şi altor interese ascunse. sursa
"... mai devreme sau mai târziu, apare prăbuşirea, când oamenii descoperă că s-au bazat în activităţile lor pe lucruri care de fapt nu există."... ia spuneți românilor, cum faceți, domnule Stoica?
... păi, "la dimensiuni mici", domnul guvernator n-a ciripit nimic, domnii de la securitate s-au servit din plin, am luat de la mulți câte puțin, în principiu, cam cât avea', ș'am dat mult la câțiva să are și România capitaliști competitivi.
La dimensiuni mari?
6 comentarii:
dai citate din tot felu' de necunoscuti... nus' ce-i cu tine...
Așa cum am înțeles eu sistemul monetar actual, banii își iau valoarea din faptul că cineva îi datorează. Dacă nu ar exista datornici în Euro, lumea ar putea brusc să renunțe să vândă marfă în Euro și să vândă în dolari, CHF sau chiar LEI. Cât timp există datornici, va exista cerere pentru moneda respectivă.
Sistemul bancar actual este un fel de agregator de "promisiuni de muncă", pe sistemul fondurilor de investiții sau asigurărilor de risc. Dacă prea mulți promitenți nu reușesc să producă valoarea promisă (declară faliment), certificatele de investitor (bancnote) pot să-și piardă valoarea.
Pe de altă parte, sistemul are și un mecanism de apărare. Pe termen scurt sistemul combate inflația de bancnote ne-acoperite scazând oferta de bancote din sistem (credit). Pe termen lung însă...
Link : Despre banii ca datorie, altfel !
@mihvoi
Postul nu s-a vrut vreo abordare... flavianica.
Parazitii financiari sa fie... sanatosi... urmeaza falimente.
Incearca 20 de secunde din DEBTOCRACY, incepand de la 43:32.
Costele, o dadusi in dumerisme gen Flavian.
Asta cu sistemul bancar fractionar = sistem bancar falimentar e ca cu aia cu masinil e ca cu http://en.wikipedia.org/wiki/Locomotive_Acts
Normal ca daca te leverage ca fata mare la maritis, risti mult de tot sa o dai in bara. La fel ca si masina care circula cu suta la ora in localitate. Dar Locomotive Acts zicea ca sa nu circuli cu mai mult de 6 km la ora si sa-ti mearga si un om in fata, cu un steag rosu in mana. Intr-adevar, e sigur, nu faci accidente, dar nu e practic. Poti merge linistit si cu 50 la ora in localitate, daca esti atent.
De exemplu, sistemul bancar american, pre-deregulations, ala cu leverage mic, mergea decent. Problema de lichiditate nu exista (asa-zisul faliment care l-ai citat) pentru ca ai lender of last resort, FED-ul, lender care iti da bani cat timp balance sheet-ul e bun, si mai ai si cineva care are grija de balance sheet, care seize banca cu totul daca are probleme pe balance sheet - FDIC.
Deponentii sint asigurati, banca are acces la lichiditate nelimitat (nelegata de ce are in seif), banca e sub observatie deci nu poate intra pe negativ in balance sheet.
Cu exceptia... momentelor gen 2008, cand bancile erau superleveraged, si aveau si balance sheet-ul masluit (multumita companiilor de rating).
@marian
... "cu exceptia"... "in afara de"... "doar daca"...
Am spus mai sus ca nu e flavianism, iar "parazitilor financiari" le-am urat... sanatate.
"Lender of last resort" scapa... parazitii (cu cateva exceptii), nu si gazdele (fara exceptii).
"Banca are acces la lichiditate nelimitat"... nu si la prostovani neincaltati... cei mai mult au datorii, iar prin economia reala schemele Ponzi au facut ravagii.
Se va ajunge si la momentul cand "lenders of last resort" vor trebui sa furnizeze, in afara de lichiditate, si niste explicatii pentru economia Ponzi care e tot mai greu de_desenat in culori... vii de catre aparatele de prostire in masa.
Nu-i schema Ponzi fara... poc
Trimiteți un comentariu