Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

UE sovietică germană și fondurile de pensii private obligatorii

Este vorba de adoptarea sistemului de pensii obligatorii administrate privat, care funcţionează pe baza dirijării către acest sistem a unei părţi din contribuţiile strânse în sistemul public de pensii.

...
Un sistem care nu există de fapt în ţările occidentale şi care a fost inventat tocmai pentru ţările estice şi este aplicat, la presiunea Băncii Mondiale, ca un experiment vast în ţările Europei Centrale şi de Est. Nimeni nu ştie însă cu ce consecinţe pe termen lung, căci sistemul strânge într-adevăr bani pentru pensii în conturi individuale, abandonându-se devălmăşia distorsionantă din sistemul public de pensii, dar fără vreo garanţie, administrarea fondurilor fiind făcută de societăţi private care, în mod obiectiv, nu pot oferi nici o garanţie, mai ales pe termenul lung ce intră în discuţie! Sursa

Nimeni nu știe?

În urmă cu zeci de ani, actualilor pensionari li s-a spus că traiul lor modest va fi compensat de randamentele superioare viitoare ale industriei pe care o construiam, tot aşa cum cotizanţilor la Pilonul II li se promite că vor trăi din plasamentele inteligente ale administratorilor de fonduri. Se trăia nu grozav în România acelor ani, iar oamenii trebuiau să găsească înţelegere întrucât guvernanţii de atunci construiau socialismul. Constrângerile urmau să fie recompensate la retragere de economia industrializată pe care o ridicau. Aceasta era promisiunea pe care establishment-ul politic de atunci o făcea pensionarilor de azi. Acum, însă, industria respectivă a ajuns la propriu "un morman de fiare vechi", iar zonele aducătoare de randament nu îi răsplătesc pe români, câştigurile drenându-se către Lafarge, Holcim, HeidelbergCement, OMV, ArcelorMittal, OTE, Enel, Marco Group, Gaz de France. Sursa
...
Sistemele ţărilor Europei Centrale şi de Est de pensii publice înregistrează deficite suplimentare din această cauză, grevând negativ asupra bilanţului global al bugetului public consolidat, care cuprinde şi soldul bugetului public de pensii. În consecinţă, la acelaşi nivel (procentual) de deficit bugetar, o ţară din Vest poate promova cheltuieli sau investiţii publice la concurenţa integrală a deficitului, în timp ce o ţară din Est n-o poate face într-o măsură similară pentru că este limitată de deficitul obiectiv rezultat din viramentele publice către fondurile private de pensii. O ţară ca România este aproape într-o situaţie absurdă. Când, în principiu, în 2012, ar trebui să se înscrie cu deficitul public în norma Uniunii Europene, adică sub 3% din PIB, întregul deficit public ar fi „ocupat" de deficitul din sistemul public de pensii, România urmând a înceta să poată promova deficite bugetare în scopuri investiţionale sau sociale.
...
În timp ce România şi alte ţări de prin Est aşteaptă cu căciula în mână mila de la Bruxelles, Ungaria dlui Viktor Orban a dat soluţia şi a trecut şi la faptă. A sistat vărsămintele din contribuţiile strânse pentru pensii către fondurile private de pensii şi le-a dat posibilitatea ungurilor să aleagă dacă vor să rămână în sistemul privat sau doresc să se întoarcă integral în sistemul public de pensii. Şi speră ca 75% din unguri să aleagă ultima variantă, pentru că, pe de o parte, cheltuielile (pe care ei le suportă) cu administrarea sunt în sistemul public de multe ori mai mici decât în sistemul privat (0,9% faţă de aproape 6% din totalul fondurilor), iar pe de altă parte, bune sau rele, pensiile publice sunt sigure, căci au garanţia statului.

Domnii Șerbănescu și Panaite sunt cunoscuți în mediul de bișniț retardo-financiaro-imobiliar neaoș drept leniniștii de serviciu așa că ce poate fi mai potrivit decât citarea unui binecunoscut inginer comunist american luat de pe net după metoda ruletei.

După o scurtă descriere grafică a relațiilor enlaterale europene, Hellasious, stalinistu' școlit la Ștefan Gheorghiu, plantează o cireașă confiată pe soarta pecetluită a paraziților din cadrul fondurilor de pensii private (deocamdată doar în Ungaria).


Gross Folly #3: We have allowed huge amounts of public and private pension monies to be managed by "alternative-investment" firms, e.g. hedge funds who are compensated on the outrageous 2/20 schedule. (The US Social Security is still OK, as it can only invest in Treasurys, but it came close to succumbing a few years ago.) This is like giving a bunch of convicted arsonists a tank-farm full of gasoline, asking them to put it to profitable use.

Pentru restul nivelelor, consultați sursa.

miercuri, 24 noiembrie 2010

FHFA: THE HOUSING DOUBLE DIP IS HERE

This morning’s new home sales report and the FHFA House Price Index are confirming that housing is indeed double dipping. According to the latest new homes sales report median prices plunged -13.9% in October to $194,900. The average price fell -8% to $248,200. Supply of new homes rose sharply to 8.6 months. Sursa (mea)





Update: It uăz a misandă'stending! Domnu' actor Jim Carrey nu oferă nimic nimănui, doar interpretează rolul micului pompier.

New single-family home sales fell 28.5% year-over-year in October, from 396,000 in October 2009. Month-over-month, the decline was 8.1%. Sursa
Building permits are down 4.2% year-over-year.
... where no one has gone before.

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

joi, 4 noiembrie 2010

"Capitalism" cu... securişti

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html

Istoricul Marius Oprea crede că nu există nici un domeniu care să nu fie afectat de influenţa „sistemului", adică de vechea reţea extrem de eficientă a foştilor activişti şi securişti, „continuată astăzi" de odraslele lor.
...
Dan Radu Ruşanu mi-a aruncat în faţă că sunt un ni meni, Norica Nicolai a devenit un fel de acuzator public alături de alţii, m-au acuzat că fac jocurile PDL. Asta doar pentru că am afirmat public că Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost informator al Securităţii.
...
Moloţ m-a dat în judecată. Sunt în situaţia, deloc nouă pentru mine, de a fi supus unei urmăriri penale - reamintesc că m-au mai dat în judecată unii, dar securişti grei, ca Ristea Priboi sau generalul Ureche.
...
E o problemă de selectare a „cadrelor" în partid, mai funcţionează, din păcate, şi la PNL principiul care s-a consacrat în comunism şi a continuat în tranziţie, „ginta şi geanta", adică promovarea pe criterii de „al cui eşti şi pe cine serveşti", care la PSD şi la PDL sunt practici interne consacrate. A fost şi un fel de repartizare a moştenirii comuniste, la partidele din fostul FSN îi întâlnim pe foştii activişti sau securişti, iar la partidele istorice, pe informatori...
...
Nu cunoaştem situaţia ofiţerilor acoperiţi, nu ştim exact, de pildă, situaţia lui Stolojan. De pildă, Theodor Stolojan lucra şi pentru Securitate, câtă vreme era contabilul conturilor de aport valutar special (AVS), pe scurt, conturile lui Ceauşescu, rezultate din vânzarea saşilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent a lui Voiculescu şi alte firme de la ICE Dunărea. Toţi aceşti bani veneau la AVS, iar Stolojan le ţinea contabilitatea, ceea ce presupune o strânsă legătură cu Securitatea, chiar dacă aceştia îl numeau „personal militar civil" (PMC). Erau în jur de 2.000 - 3.000 de astfel de PMC-işti, iar Theodor Stolojan este unul dintre ei, însă dosarele lor nu au fost scoase la iveală.
...
Dosarele personale ale securiştilor se află în regim secret la Ministerul de Interne, care gestionează de fapt şi pensiile lor.
...
Am participat la elaborarea şi susţinerea alături de PNL a Legii lustraţiei. Legea lustraţiei în forma ei iniţială, adoptată în legislatura trecută la Senat, a fost schimbată la Cameră după alegeri, ar fi afectat multe persoane mai ales din PDL, inclusiv pe şeful statului. Apoi, după ce a fost declarată neconstituţională, nu a fost reluată, deşi aveau termen de 30 de zile să o corecteze.
...
Legea lustraţiei era singura pârghie pentru a-i înlătura din viaţa publică pe activişti, securişti, colaboratori. A fost un regim într-adevăr criminal. Cadavrele pe care le descoperim acum arată cât de brutală era Securitatea, care, în opinia mea, a împuşcat peste 10 mii de oameni. Dar nimeni nu a fost condamnat, nici măcar anchetat pentru crime sau abuzuri în numele regimului. A fost condamnat comunismul, comuniştii au scăpat.
...
Cuvântul de ordine în România este continuitatea. Dacă Securitatea a dispărut, securiştii n-au dispărut, dacă PCR a dispărut, activiştii lui au rămas, iar UTC-iştii de ieri sunt azi în plină activitate şi ocupă funcţii importante de decizie. Sunt inamovibili. Marile grupuri de afaceri din România s-au fondat pe această continuitate, au participat la privatizările din primii ani după '90, au luat credite nerambursate la Bancorex şi acum joacă partitura oamenilor de afaceri corecţi, fraţii Păunescu, de exemplu. La fel în ceea ce-l priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, pe care l-a ajutat foarte mult fostul adjunct al SRI, din perioada 1996 - 2000, Mircea Gheordunescu. Acesta le-a aprobat mai multor ofiţeri SRI să treacă în rezervă şi să lucreze pentru FNI şi pentru Vîntu, iar aceşti ofiţeri au plecat cu un mare capital de informaţii, aşa s-a trecut la etapa a doua de privatizare a Securităţii, prin Gelsor. Nu există domeniu care să nu fi fost afectat de ceea ce Bukovski numea „sistemul", o reţea influentă şi eficientă a foştilor activişti şi securişti, continuată de odraslele lor. Am şi obosit să o spun: cum să condamnăm comunismul, când el prosperă, s-a privatizat şi face politică?

Sursa

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă