Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

joi, 5 noiembrie 2009

Zoso vinde cloacă! ... de un an...

Update: Nu vă vindeţi cloacele! (Clue: fear :))
Făcui niscaiva curăţenie pe blog şi mi-am zis să văd şi eu de ce naiba ţin link-ul "zoso imobiliar" în "Surse credibile...", când am dat de zoso-n nuditatea intelectuală... întruchipată.

De ce nu se ieftinesc locuinţele mai mult?

Pfui, ce dilemă... existenţială, ia dă-mă pe spate:
Răspunsul scurt. Pentru că nu au unde să se mai ieftinească.

Răspunsul lung. Oamenii nu mai vor să ieftinească. Au ajuns la concluzia că ieftinesc degeaba şi că oricum nu le va cumpăra nimeni. Şi-atunci, ce rost mai are să le ieftinească? E un joc. Cumpărătorul tine banii la portofel, pentru ca are impresia că o să ieftinească şi mai mult, iar vânzătorul nu vinde cu pretul scăzut deja şi nu scade mai mult decât dacă e disperat. Motivul şi mai puternic pentru care nu scad preţurile este că valoarea de acum, oricare ar fi ea, cam e valoarea apartamentului. Şi pentru gigelul care a strâns toată viaţa să îşi ia apartament să scada 20.000€ nu e foarte uşor. Să scadă şi mai mult înseamnă să îşi bată joc de nişte bani pe care nu i-a făcut foarte uşor. E şi o chestie psihologică. Casa nu îi cere de foame, iar 100 lei impozit nu e sfârşitul lumii. Probabil că mai multe apartamente vor ieşi la vânzare în iulie, când asigurarea pe locuinţă va fi obligatorie. Şi nu va fi ieftină.
Da... marote de-i vin mediocrului în minte când i se ridică sângele la cap.

OK, number unu-doi o fi avut un moment de restrişte... cerebrală... să citim comentariile:

Magda întreabă:
...de ce consideri ca valoarea de acum este cea reala? Pe ce baza?
Zoso răspunde:
nu am nici o baza. e o ipoteza.
După care se destăinuie en-detail:
voiam un pret mare in 2008. anul asta m-am calmat si vreau cu 40% mai putin. ce zici, e o scadere sanatoasa? in 2002, cand l-am cumparat, aveam 350 lei salariu. acum, in 2009, castigurile insumeaza 8.000 lei. ce zici, e un raport bun?
Pai, cum să-ţi spun aşa... mai indirect? Tu eşti un potenţial... cumpărător, dar vezi că ţi se clatină locul 1 şi rişti un impact... în venituri.
pretul cerut de mine e cel din 2005. nu cumpara nimeni. perfect. inchiriez cu 300€ pe luna apartament mobilat cu doua camere. in 3 ani il zugravesc, mai schimb mobila. peste 5-10 ani, cand o sa am niste bani pusi deoparte si piata se va stabiliza, apartamentul va putea fi vandut la pretul “real”.
Îl închiriezi, da' chiriile scad.
Preţul real trebuie căutat în intervalul 2005-2009 sau 1990-2004?

Blogosfera probabil e plină de astfel de "ofertanţi" ceea ce ar mai putea explica grămezile de optimişti peste care dai accidental... la tot pasul.

În acelaşi registru se înscrie şi bloggerul dono, care "oferta" cu exact un an în urmă o cloacă nouă la 140.000 Euro. "Astăzi" spune stop la 85.000 Euro. El mai jos de atât nu merge... o închiriază. Probabil fredonează refrenul ăsta de pe la 100.000 Euro... încoace.

Straşnic! Închiriaţi-le!

Ce importanţă au... 140.000 Euro, 85.000 Euro sau 10.000 Euro, când poţi să iei 300 Euro... acum? La anu'... revine economia... se întorc... minerii. :)

Ce-i în mână nu-i minciună... ce-i în guşa, şi-n căpuşă.

13 comentarii:

Anonim spunea...

ai pus-o, te-ai legat de tata lor
despre dono n-are rost sa vorbim, logica lui anti-inchiriere e ca apartamentul e nou si vezi draga daca il inchiriaza ii scade valoarea brusc instantaneu si deodata cu vreo 25% minim ... asa-mi place mie cand compara unii masinile si femeile :) cu betoanele ...
oricum, daca inca n-a facut-o inseamna ca nu il arde la buzunar, vorba bancului, nevoia te invata

Manole spunea...

300 de euro e nimica toată. Nu ştiu cu cât vrea Zoso să vândă acel apartament, dar dacă îl va închiria cu (doar) 300 de euro înseamnă că preţul real al apartamentului e undeva pe la 300x100=30.000, hai 35.000 de euro.

Oricum, la anul pe vremea asta chiriile se vor învârti pe la 250 de euro / 2 cam. în cartiere. Şi piaţa e mai aproape de colaps decât li se pare unora. "Prima Casă" ne-a ajutat să trecem cu brio şi de bull-trap, iar acum ne îndreptăm spre capitulare.

Unknown spunea...

Sa ne spuna un asigurator cu cat vor asigura apartamentele din blocurile vechi. Pun pariu ca nu suma nu va depasi 20.000 de euro, nici macar daca se afla in buricul targului ... Bucuresti.

Ma intreb atunci de ce pretul pietei tre' sa fie de cateva ori mai mare?

Si asa, for fun, as fi curios sa stiu si care va fi suma asigurata in cazul celor noi...

AristotelCostel spunea...

@canadianu'

Oi fi pus-o, da' tata lor şi-a tras singur ţeapă anul trecut prin inflexibilitate, iar la anul piaţa va fi... flască. Visul că peste 5-10 ani se va întâmpla nu ştiu ce, ar putea fi întrerupt de... lamele unui buldozer. :)

@manole
Mai degrabă ne apropiem de... "frică". Bine te-am... recitit! :)

@niculae

Auzisem de vreo 2 ani de "primele" de asigurare. Nu numai că reflectă "valoarea lor", da's precisă că nu va fi decât o... colectare. În caz de jenă seismică se buşeşte baza de date, ia foc arhiva şi dispare... şefu'. :)

ionut spunea...

Nu face nimic, sa traiti!:), "lipsa de flexibilitate" are pretul ei, si multi (printre care si zozo) isi vor descoperi al...7-lea simt "in buzunar". La o adica, precum vad la khris, si blogareala poate deveni o sursa de venit, insotita de imbunatatiri vizibile ale flexibilitatii "coloanei vertebrale".

AristotelCostel spunea...

Poate se prinde zoso că ofer nu doar consiliere psihologică, ci şi... financiară, :) :

Getting Serious About Your House and the Market

Michel Shanks, a financial adviser, tried to sell their 4,000-square-foot Mediterranean-style house in Bellaire, Texas, a suburb of Houston.
The house eventually sold last February for $605,000 after 10 months and four price reductions.
...
Matthew White, a landscape architect, decided two years ago to sell his 1,300-square-foot apartment in Philadelphia, he knew real estate prices were plummeting. Nevertheless, he thought he could get $760,000, about what he had paid two years earlier.
Within a month, he got what he considered an “insulting” bid of $525,000. Five price reductions later, he wishes he had taken that offer. “I wasn’t realistic about what I could get,” said Mr. White, whose apartment is currently listed for $449,900. “It is such a special place, but now I realize that doesn’t matter during a recession.”
...
In the end, the value of a home is the price the buyer is willing to pay.

Unknown spunea...

Sunt convins ca ai dreptate. Si ca in caz de cutremur s-ar putea sa o luam cu totii in freza. Si atunci as vrea sa plateasca cineva... dintre cei care astazi/ieri au dat legea cu asigurarea obligatorie a locuintei...
Oricum, cred ca daca e sa vorbim de pretul corect al locuintelor, poate nu ar fi rau sa ne uitam la suma maxima pe care o asigura societatile de profil...

Anonim spunea...

Baieti, bine v-am regasit. Se pare ca bugetul e varza. Nu mai sunt bani de salarii asa cum discutam acum un an, vine peste noi serviciul platii datoriilor, s-au taiat bani de unde s-a putut (si unde erau bugetati), spitalele nu mai au bani de salarii, nu se mai acorda subventii in agricultura, la medicamentele compensate sunt restante de luni de zile, nu s-au facut returnari de TVA catre firme de vreo 2 md de euro si multe altele. Dar nu-i nimic ca la anul o sa avem crestere economica ... pe ce baza ?

Anonim spunea...

esti cam pesimist draga Hubble ... sa stii ca nu-i sanatos pentru psihic :P

Marian spunea...

Maestre spargator de piata imobiliara :)), baga si tu un post despre sfarsitul bull-trapului.

alex.dumitrascu spunea...

Am sustinut inca din 2007 ca urmeaza sa se intample si in Romania ceea ce s-a intamplat cam peste tot, explozia creditelor restante si a ipotecilor executate.
Amanarea acestui moment s-a facut cu ajutorul banilor de la Fmi pe de o parte prin mentinerea artificiala a cursului leu/euro, si pe de alta parte prin micsorarea RMO.
Banii astia s-au cam terminat, creste si serviciul datoriei externe, asa ca ne apropiem de momentul adevarului(nu poate fi evitat, se impotriveste aritmetica).
Dupa ce vom vedea case pe un dolar, se va relua cresterea preturilor, mai degraba asezare decat crestere, pana la valoarea sustenabila a imobilelor.
Momentul asta a fost intarziat cu peste un an datorita politicilor economice si monetare ale guvernului si ale BNR.
Daca intarzierea asta e buna sau rea, nu putem aprecia decat dinpunct de vedere electoral. Altfel e ilogic.
ps:
nu inteleg de ce pentru a comenta la tine sau la Manole, trebuie sa ai musai identitate google, si nu te poti autentifica prin nume/url.
Chestia asta ma dezavantajeaza asa ca o cam raresc .

AristotelCostel spunea...

@alex

E o formă de "dezanonimare". La începutul balonului era o ploaie de anonimi... "simpatici".
În plus, eu prefer să moderez comentariile lui "olandezu", "ion", "rasvan" şi... cam atât.
N-aş vrea să atârne pe aici şi 24 de ore... reziduuri cerebrale din segmentul "pârloage&cărămizi&porumb".

Unknown spunea...

the other day I came across a really good story on gold and the dollar as a result of the Federal Reserve's continued attempts to debase our currency and continue to try to solve a debt crisis with more debt: Gold Price Headed to $2,300 on Hyperinflation Risk?

here’s an excerpt: “The gold price, and the price of other hard assets, is rising as more investors across the globe ask themselves how these deficits and debts will be resolved. Furthermore, new congressional initiative aimed at politicizing the Fed would give the Secretary of the Treasury a veto over Section 13(3) governing emergency action by the Federal Reserve – and effectively taking away the independence of the central bank. Setting aside discussion of the power that the Federal Reserve currently has, if politics enters the arena of monetary policy, then the U.S. dollar’s fate is sealed. Political leaders who reflexively seek political refuge in populist pork-barrel and loose fiscal policies during difficult economic times may soon have the same power – and ballot-box pressure – over monetary policy.”

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă