Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

vineri, 6 februarie 2009

Preturile la case vor exploda in 2010!

Cretinătatea aparţine lui Vlad Voiculescu de la ziare.com, care-şi "bazează" extrapolarea pe estimările "specialiştilor" CBRE Eurisko.
"Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010... conform unui "studiu" realizat de compania CBRE Eurisko. Sursa
Scenariile astea optimiste sunt bune pentru păstrarea moralului "specialiştilor" CBRE Eurisko care au mai rămas 80 din 125 according to Radu Lucianu.

Vlad Voiculescu n-avea cum să rateze oportunitatea de a da chiar şi sfaturi cămătarilor din România:
Vanzarile de locuinte ar putea fi insa impulsionate, pe termen lung, daca sistemul bancar romanesc isi va imbunatati produsele prin metode de creditare mult mai diversificate pentru a veni in intampinarea potentialilor clienti.
Vedeţi băi, bancherilor cu jurnale, produsele voastre nu-s diversificate! Întâmpinaţi-vă potenţialii clienţi cum se cuvine!
Să-i mai spun cretinoidului că sunt bănci în România care operează OP-uri doar de la filialele centrale? În curând va trebui să mergi la sediul central al băncii mamă ca să operezi tranzacţii cu banii proprii, iar zambilă ăsta vorbeşte de... diversificarea produselor de... creditare.

Dar să revin la preferinţele mele. CBRE Eurisko a realizat un studiu pe baza unui scenariu... optimist.

Să aruncăm, totuşi, o privire asupra studiilor CBRE Eurisko... în ansamblu.

Iulie 2008
Piaţa imobiliară din România nu traversează o criză şi nici nu a ajuns la saturaţie. Aceasta este părerea consultanţilor cu expertiză internaţională CB Richard Ellis Eurisko. Ei consideră că piaţa imobiliară de la noi este abia la început şi mai are nevoie de 20 de ani pentru a ajunge la maturitate.
Specialiştii mai spun că aşteptările cumpărătorilor de locuinţe noi în ceea ce priveşte scăderea preţurilor sunt nerealiste, deoarece costurile de construcţie sunt mari şi în creştere.
Experţii CB Richard Ellis spun că dacă acest ritm va continua, foarte mulţi dezvoltatori se vor retrage de pe piaţă, creând un deficit de ofertă imens într-o piaţă ca Bucureştiul, unde este nevoie de 2-300.000 de apartamente.
"Specialiştii" ştiu perfect cum stă treaba şi ne avertizează că o mierlim dacă nu-i ascultăm! Mare grijă că a doua oară nu ne mai avertizează!

August 2008
Piata imobiliara de investitii din tara noastra este mai putin afectata de criza imobiliara prin care trec Statele Unite ale Americii si nu numai, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko. „In contextul instabilitatii pietelor financiare internationale, anul acesta, fondurile de investitii sunt doar mai precaute.
Se pare că nu mai sunt deloc fondurile de investiţii. În rest, se vede "mâna specialiştilor".

Şi am ajuns şi la bomboana de pe coliva pieţei imobiliare româneşti.

Mai 2008
CBRE Eurisko: Preturile locuintelor noi vor creste cu 5-15% in 2008
Preturile locuintelor noi din Capitala vor creste anul acesta cu 5-15%, in timp ce costurile de constructie pe metru patrat se vor majora cu 10-30%, potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara CBRE-Eurisko.
Februarie 2009
CBRE Eurisko: Preturile locuintelor au scazut cu pana la 30%
Preturile de vanzare ale locuintelor noi din Bucuresti si imprejurimi au scazut anul trecut cu pana la 30%, potrivit unui raport de piata realizat de catre compania de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.
"Specialiştii" nu ne spun dacă în mai 2008 au făcut studii normale, pesimiste sau optimiste. Remarcăm că procentul maxim estimat a fost la jumătate din cel observat şi nu fu în plus, ci în minus. Adică, în 2010 nu va fi explozie, ci prăbuşire.

P.S. Recomand şi alte predicţii marca CBRE Eurisko... aici. Cea mai "beton" ar fi asta.

11 comentarii:

Cristian spunea...

E elocventa paralela intre declaratiile Eurisko la nici un an distanta. M-am "bucurat" si eu de cateva studii de-ale lor, si in afara de multa risipa de hartie si imaginatie empirica nu am gasit mare lucru in evaluarile lor.

Anonim spunea...

Saracii...Oare nu e minunat sa traiesti ca Alice in Tara Mnunilor_
Si cu caldura ii anunt pe domnii specialisti ca din 80 vor ramane 30 pana la inceput de 2010. Imi pare rau.

Anonim spunea...

Ha, sa ma angajez si eu specialist la astia. Cred ca le ajung sef la cat de capabili sunt astia.
Specialistii aia ar trebui sa nu se mai duca obositi la munca.
Vezi, cand conduci o masina scumpa de firma, pierzi noptile prin cluburi, iti faci vacantele in statiuni de lux nu prea mai ai cum sa percepi lumea reala.
Trezirea!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

...Ha, ha, ha !

Pai, pana acu' vreo cateva luni era..."in sus, pe vecie", "cumparati acum ca maine...e dublu/triplu" si, dupa cateva...s-a "dus" totul de rapa...

Multi s-au tepuit (de la putin...la groaznic), ignorand ca
nimic nu e vesnic in imobiliare, piata e ciclica si volatila, ceea ce nici CBRE Eurisko nu pomenea niciodata (deh, "prietenii stiu de ce"!), iar...sa vii acum sa spui de "explozie"...iminenta...?!

Lisandru Cristian spunea...

Foarte interesantă postare, am să mai trec cu siguranţă pe aici, felicitări pentru informaţiile de pe blog... (http://chris39.bloggerul.ro/)

puco spunea...

Se schimba lucrurile.
Azi am vazut un banner REMAX agatat la balconul unui apartament din blocul unde locuiesc.

Ceea ce n-am mai vazut prin Iasi la vanzarile de apartmente.
Daca vrei poze, da-mi un email. ;)

Anonim spunea...

Servus...
Intr-adevar e tare... Dar doar un truc ieftin. Oricum, "socoteala din tirg" şi "ulciorul nu merge de doua ori la apă"...
Cele bune!

ionut spunea...

aristotel

E chestie de nuanta. Poate au vrut sa spuna "implozie" in loc de "explozie" si le-a iesit pe dos ( ceea ce in cazul lor nu e de mirare...).

younge spunea...

Este incert sa judeci dupa ultimele date, mai stai vreo 4 luni si treba se indreapta

AristotelCostel spunea...

@younge

Nu se mai îndreaptă nicio treabă. Până la stagnare avem câţiva ani de prăbuşire, nu după ultimele date, ci datorită umflării balonului.

ionut spunea...

younge


"Este incert sa judeci dupa ultimele date, mai stai vreo 4 luni si treba se indreapta"

Asta e limbaj de imobiliar? Ti-ai scrantit unicu-ti neuron pana sa scoti o asa "perla"?
Voi sunteti incoerenti de cand va stiu, dar, in ultima vreme, ati depasiti masura.

"Treaba" se indreapta, e adevarat, dar, procesul d'abia a inceput si e de durata...

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă