Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

miercuri, 3 decembrie 2008

Adrian Vascu, presedinte ANEVAR

Nea Adi Vascu, preşedinte ANEVAR, e un tip foarte volubil... mai ales când ar trebui să tacă!

În urmă cu doi ani de zile băieţii ăştia care "evaluează trimetodic" încercau să intre şi ei în magiunul
pieţei imobiliare. Fiind abia la început şi puţini flămânzi, ne-au luat cu teorii şi idealuri conforme cu cele mai înalte standarde de aburire a tuturor factorilor implicaţi în ...piaţa imobiliară.

Septembrie 2006:

Serviciul prestat de un expert este un serviciu de credibilizare, de certificare, de asigurare. Evaluarea este o forma de a aplica o serie de metode care sa-i dea incredere beneficiarului ca acea valoare este apropiata de valoarea exacta", a precizat Adrian Vascu. Sursa

Perfect, nu? Ce mai, idealul întruchipat... Dumnezeu a mai trimis un înger în România!

Mă rog, nu a trecut mult timp că am şi aflat că împăratul stătea dezbrăcat pe ...casă, prestând "servicii de evaluare" cu mişcări manuale de du-te vino din ce în ce mai intense.


Aprilie 2008 :

Evaluarea este o activitate complexa, care ingemaneaza atat parti economice, cat si aspecte juridice si tehnice. Din punct de vedere profesional, piata de evaluare este bine reglementata...

La noi nu exista deocamdata un singur loc unde sa fie inregistrate aceste tranzactii. O parte din ele se afla la notari, o alta la banci, la agentii imobiliari, la vanzatori, la cumparatori, la intermediari. Dar nu ai acces la ele (valorile de tranzacţionare!). Poate Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara va rezolva ?!?candva?!? aceasta problema. Ceva trebuie insa facut pentru ca tranzactiile sunt materia prima pe care o folosesti in raportul de evaluare. De fapt, un evaluator pleaca de la niste informatii, foloseste rationamentul si estimeaza valoarea proprietatilor pe care le are de evaluat. Daca lipsesc elementele de baza, nu poti calcula valoarea de piata. Sursa

Da, toate astea le spunea domnul Adrian Vascu, presedinte ANEVAR la începutul anului. N-au băieţii elementele de bază, dar evaluează conform celor mai noi standarde din UE!!!

E de la sine înţeles că Adrian Vascu nu merita atenţia nimănui după astfel de prestaţii profesionale de "amploare", realizate atât de "riguros", însă volubilului "specialist" i-au mai scăpat şi câteva opinii cu privire la piaţa imobiliară românească pe care aş dori să le ofer posterităţii.


Februarie 2008:

“Clasa medie va face tot mai multe investitii pe piata imobiliara ceea ce va duce la plafonarea locuintelor vechi si implicit a preturilor pentru acestea”, este de parere presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania. Sursa

Manipularea deja trece în planul al doilea. "Clasa medie" va face cărare la bancă să-şi plătească birurile. Ce vrei Vascule sa spui cu "plafonarea locuintelor vechi si implicit a preturilor pentru acestea"?
Să zicem că era beat ca să nu-l suspectăm de prostie. Ce ne facem că preţurile locuinţelor vechi s-au prăbuşit. Ce are de zis preşedintele evaluatorilor din România? Nu-i nimic...mai are una la activ:

„Desigur, vor mai exista cresteri de preturi in 2008, pentru ca oferta de terenuri este in scadere, fiind limitata fizic. Insa nu vor mai exista salturi spectaculoase“, explica Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Sursa
Fizic oferta e limitată, la fel sunt şi banii şi, în ultimul rând, cum vă place vouă să gândiţi, şi OAMENII!!!
Bineînţeles că Vascu nu e ca ceilalti "analişti imobiliari", el are grija... oamenilor:

Mai 2008:

Acesta a mai spus recent ca nerealizarea proiectelor noi pe anul 2007 a fost in proportie de circa 40%, iar populatia este tot mai disperata sa se mute intr-o casa proprie.

Nu o scadere reala, ci doar o incetinire a ritmului de crestere a pietei este aprecierea presedintelui ANEVAR, Adrian Vascu.

...atata timp cat cererea exista nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare. Sursa

Asta e, românii sunt disperaţi pentru că de-al de Vascu sau Zilişteanu le-au spus că oferta e limitată.


Noiembrie 2008:

'Nu poti trage concluzia ca piata imobiliara s-a prabusit, doar pentru ca se fac mai putine tranzactii. in acest moment, nu poti stabili un pret mediu doar din trei tranzactii', a explicat Adrian Vascu. Sursa

Pentru un preşedinte de evaluatori din România nici nu mă surprinde că piaţa sau preţul sunt tot…aia. Vascule, când scad preţurile şi piaţa rămâne blocată se poate trage concluzia că preţurile sunt prea mari. Tu nu poţi trage concluzii pe baza "bagajelor tale de cunoştinţe" pe care, probabil, le-ai uitat în gară... în Cluj.


P.S. Am uitat să specific în text că şi ăsta a scăpat la …sarmale.

Un comentariu:

Anonim spunea...

„Desigur, vor mai exista cresteri de preturi in 2008, pentru ca oferta de terenuri este in scadere"
Costele, aici e vorba de niste terenuri ale baronilor care, ca sa ascunda niste bani negri vor declara valori la cumparare greu de crezut. Despre preturile acelor terenuri vorbeste omu' :)

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă