Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 8 mai 2016

Trenduri Mai 2016

Update 2 (29 mai 2016):
Spune-i traderului profesionist prost să folosească indicatorii pentru obținerea de informații. Îți va spune că ești amator. :))))))))))
____________________________________________________
Update (24 mai 2016):
E un bun moment să exemplific ce se află în spatele "bias-ului" meu.
Așa cum am spus în comentariul de azi, am renunțat la pozițiile short de pe GBPUSD (în urmă cu mai bine de o săptămâna GBPUSD a început o apreciere dintr-o zonă de cerere), păstrându-mi bias-ul short în privința euro.
Absolut întâmplător m-am uitat ieri pe EURGBP și am descoperit... alinierea planetelor: un pattern head and shoulders cu baza penetrată, prețul testează nivelul de ofertă și se îndreaptă către prima țintă de preț (lower low), se întoarce să testeze baza și... euro e pa. Totuși, nu știu câți scaieți voi face pe EURGBP și nici nu simt nevoia să-mi bat capul, urmând să închid pozițiile short la apropierea de nivelul de cerere (0.7525+0.001). Dacă prețul străpunge acest nivel de cerere și atinge cea de-a doua țintă de preț, voi încerca să reintru short după o corecție.
Revenind la bias, folosesc Drake Delay Stochastic versus RSIOMA a căror mișcare divergentă îmi semnalează un moment de indecizie în piață, cea mai probabilă predicție fiind cea a continuării mișcării în funcție de poziționarea RSIOMA. Am evidențiat două cazuri când RSIOMA se situează sub valoarea de 50, aproape sau sub 20, cu DDS plecat la plimbare. În acest caz, prețul începe să se deplaseze în direcția... decisă de piață cu mult înaintea unui cross pe DDS, intrările în piață fiind determinate prin alte metode. Ieri am identificat foarte probabila testare a bazei H&S, și am intrat short în baza bias-ului.
La testarea zonei de ofertă (4 mai 2016), atât DDS cât și RSIOMA erau în zona de supracumpărare, iar crossul violent al DDS a semnalat... decizia pieței cu mult înainte de căderea propriu-zisă. De data asta a fost semnal. Poate fi util dacă există un bias pe un timeframe superior. Sau... pending order short pentru o eventuală retestare a nivelului de ofertă (SL 61.8 %... după... semnal)

EURUSD
24 mai 2016
Încă e posibil ca linia de trend bullish să țină, iar dacă prețul se întoarce din nivelul de cerere (1,1094), mă văd nevoie să intru long (stop loss sub minimul care va fi înregistrat) cu pozițiile short deschise... și mai vedem.
___________________________________

Pauza competițională datorată marilor, uimitoarelor mele virtuți (pe PF) s-a suprapus peste... corecția dolarului. Între timp s-a reumplut netul de goldari, silveriști, oiliști, emobiliari și alți tiriplici care nu cred în... hârtii verzi. :D

EURRON
6 Decembrie 2015
7 Mai 2016
Leul a fost ținut în frâu de... piață, adică de BNR, și urmează să fie eliberat. Mâine sau în următoarele 6 luni nu cumpărați euro la 4,79.

EURUSD
Pe EURUSD ar putea fi atins 1,1369 ceea ce ar deschide drumul către 1,1212 și... 1,1094 (SL e 1,094 L.E. pe grafic e greșit... mercy... :).
În scenariul de bază EURUSD poate pleca deja la săpat, dar nu exclud o nouă apreciere, posibil nou maxim, din zona 1,1094.
În zona de ofertă (peste 1.148) am acumulat câteva poziții short constructive (SL 1,173). Adică, nu intenționez să le închid, ci doar să le multiplic dacă piața merge în direcția mea.

EURX
Se împlinește anul de când EURX se învârte în jurul lui 99,72. Dacă sunt cumpărători care acumulează euro pe maxime atunci... da... sunt șanse bune ca euro să se aprecieze. :D

USDX
27 martie 2016

7 mai 2016
În martie desenasem un nivel de ofertă potențial, pe care l-am considerat eu atunci că va întoarce dolarul către un nou minim... ultima parte întâmplându-se... întocmai. Prețul a străpuns adânc nivelul de cerere, dar a eșuat să atingă ținta de preț finală... bullish pentru dolar.
Aș vrea să văd 94 atins după care indicele va încerca nivelul de 96.02.

GBPUSD
6 martie 2016
E ceva ce nu-mi place la GBPUSD așa că mi-am închis pozițiile short de la 1,3945. Fiind vorba, probabil, tot de un val 4, va dura ceva timp până la finalizarea acestuia. AC, sursa
7 mai 2016
Și a durat aproape două luni. Cred că urmează un val 5 și un nou minim. Sunt short de la 1,463 și aștept corecții pentru acumulare de noi poziții short.

USDJPY
6 martie 2016
Odată cu invalidarea trendului bullish pe USDJPY, vizibilă încă de la confirmarea nivelului de ofertă de la 120,9, bătută în cuie prin străpungerea lui 114,57, e de așteptat o repoziționare a traderilor. Mă aștept la conducerea prețului către nivelul de ofertă de la 116,31 și la reluarea trendului bearish. AC, sursa
7 mai 2016
Orientativ, pe măsură ce țintele sunt atinse, trendul bearish e... sănătate curată. USDJPY intră într-o potențială zonă de cerere care le va da bătăi de cap shorterilor care mizează pe cea de-a doua țintă.

USDCAD
USDCAD a eșuat să atingă ținta de la 1,2435, apreciindu-se puternic dintr-o zonă de cerere. Atingerea lui 1,2975 declanșează lanțul slăbiciunilor și, pe cât de rapidă a fost această corecție pe atât de distractiv ar putea fi un nou maxim în a doua parte a acestui an. 

AUDUSD
6 martie 2016
7 mai 2016
Spuneam în 2015 că ținta finală pentru moment va fi 0,6828... și așa a fost. Acum însă e 2016, prețul a făcut o corecție normală, trendul bearish e valabil, linia de trend bullish a devenit rezistență... estimez cel puțin o întoarcere către minime. Țintele de preț sunt valabile atât timp cât 0,8075 nu este atins.

AUDJPY
13 Decembrie 2015

7 mai 2016
În decembrie am estimat corect deprecierea AUDJPY, corecția 2009-2015 a luat sfârșit, urmează un... impuls.

USDRUB
USDRUB se chinuie să atingă noi ținte de preț pe trendul bearish. Actuala zonă de cerere ar putea propulsa USDRUB spre... 100.

EURTRY
EURTRY arată bullish, dar nu arată bine. Eu văd eșecuri pe trendul bullish și încă mai cred că 3,04 poate fi retestat. Altfel e o piața în care n-aș prea vrea să fiu.

OILWTI
6 martie 2016
7 mai 2016
Uleiștii au dat de nivelul de ofertă de la 44,31. Cât timp 48,35 e neatins, uleiul e condamnat să facă noi minime.


32 de comentarii:

Marius73 spunea...

Salut Aristotel, multumesc pentru analiza. Totusi daca ai fi in locul meu pe Try luat la 1.3925 si 9.70 dobanda ce te-ai gandi sa faci ? Va veni un moment bun de iesire cu pirderi mai mici sau sar recupera banii din dobanda ? Sant intr-o situatie grea, am toti banii in Try.

Marius73 spunea...

Aristotel, ce parere ai de Brexit ? Va iesi Marea Britanie din UE sau vor truca referendumul si vor ramane in UE ?

Doru E spunea...


Mulțumesc ptr.analiza. Urmăresc cu interes piața. O zi bună să ai.


AristotelCostel spunea...

@Marius73

"Toți banii în"... mi s-a întâmplat și mie, în mai 2011, când am mizat pe dolar, împotriva (în ciuda :) aurarilor și mărfurarilor.

Să mizezi toți banii pe TRY înseamnă că ai legături cu zona, știi ce lovituri de palat se mai dau săptămâna viitoare, ce investitori străini mai aduce Erdogan... whatever.

Cu multe luni în urmă am spus că shortul pe USDTRY e valabil dar cu stop loss peste 3.075. Nu știu ce paranghelie s-ar putea întâmpla dacă face un nou maxim.

În text am cam șovăit... EURTRY e o piață în care n-aș vrea sa fiu. Adevărul dureros este că atingerea lui 3,438 face posibilă testarea maximelor, iar atingerea lui 3,53 confirmă trendul bullish.
Dar, deocamdată am semnalat două eșecuri și o posibilă retestare a nivelului suport, scenariu în care ai putea să ieși fără pierderi.
Te-am mai întrebat dacă ai leverage și cred că înainte de all-in ai luat în considerare și dimensiunile acceptabile ale scenariului... negativ. Până la 3,53... totul e posibil. Odată atins 3,53 numărul celor două posibilități se restrânge la... una.

BOA alege ca și BNR... calea democratică. Lira va începe să sape bine de tot psihicul alegătorilor înainte de referendum, oferindu-le acestora perspectiva unui viitor fără UE.
Sondajele educative tind să-i manipuleze pe averici pentru rămânerea în cadrul UE. Schema Ponzi merge, casele se scumpesc, râgâitorii cu drept de vot o duc bine din rentierism, adică pe spatele pakistanezilor... cu ce i-ar încurca UE? De ce să schimbi ceva când merge atât de bine?

Unknown spunea...

Precum ai zis, francul merge sa testeze 1.18. Sa vedem ce o fi dupa.

Alex spunea...

Salut AC,
Am o banuiala perversa ca legea darii in plata e sustinuta din umbra de BNR (desi pe fata sunt impotriva ei), din 2 motive - unul pentru a justifica o bubuiala frumoasa si excitanta pe cursul valutar (4,70 RON/EURO), care va deveni cursul mediu, si al doilea - de a lega de glie toate bancile straine. Un fel de iobagi ai sec XXI. Asa cum creditacii sunt sclavi la banca, bancile vor fi sclavii tarii. [nu vor putea repatria capitaluri in vreme de crize , pt ca asta ar prabusi preturile la active - coteturi - ceea ce ar aduce o ploaie de chei pe birouri, ceea ce ar aduce... falimentul local.]

Intrebarile mele ar fi : ce prognoza de curs USD/EUR crezi ca are probabilitate maxima de realizare pana la finalul anului ? Eu tot sper la 0.92 USD la EURO... :)
Dar asta doar dupa un nou minim al dolarului... Si de aici curge a doua intrebare: pe ce minim ne recomanzi sa ne orientam ? 1.15 ? 1.22 ?


Multumesc mult,
O zi frumoasa,

AristotelCostel spunea...

@Claudiu
EURCHF retestează zona de ofertă.

@Alex
No way!!! BNR și-a asumat pe toate căile de comunicare niște opinii pe care le-ar fi putut face publice doar niște disperați. Au fost atât de disperați că nici nu le-a mai păsat ce prostii își asociază în dreptul... renumelui. De la tiriplici de teapa unora ca Oanță, până la comunistul șef, Mugurel Isărescu, toată șleahta de purtători de cuvânt ai sistemului bancard (pe banii contribuabilului român) și-a asumat prostiile împotriva LDP, cu back-up de la FMI și BCE.

EURRON la 4,7 rezolvă mai multe probleme, generează altele, asta e, BNR alege răul cel mai mic pentru... băncile cu capital străin. Isărescu se alintă când ne vorbește de risc sistemic. Drama națională pe care o deplânge BNR are legătură cu foarte probabilul scenariu în care băncile străine nu vor mai avea ce profituri să mai fenteze... pe mulți ani de acum înainte. Unde ai mai văzut bancheri nebonusați de ani de zile și cu perspective de salariu fix în următorul deceniu? Ghinion!

Legat de EURUSD, să vedem cum ajungem în zona 1,11. Scenariul meu e deja descris pe blog. După confirmarea mișcării spre 1,11, îl voi relua... dacă e cazul.

Alex spunea...

@AC
E doar o banuiala... De verificat in lunile urmatoare. Lumea declaratiilor din presa nu e neaparat lumea reala. Eu cred ca BNR-ul va intra intr-o noua faza, iar Isarila-Masonila o va duce acolo... [transformarea din nas in vataf pentru banci]
Apropos de declaratii,
iata-l pe Mugurica: " Legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanță cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, și nu la alte imobile sau terenuri, cred că nu ar strica"
http://www.agerpres.ro/economie/2016/02/05/isarescu-legea-darii-in-plata-nu-cred-ca-ar-strica-aprobata-in-concordanta-cu-expunerea-de-motive-reactia-bancilor-este-normala-nu-o-razbunare-16-23-17

AristotelCostel spunea...

Și asta e parte din strategia BNR, dubla poziționare. Direct din viața reală, mesajele BNR au fost că LDP e crimă împotriva umanității bancarde. Genul de nuanță pe care ai găsit-o în tolba cu perle a BNR va rămâne... pe net. Realitatea (declarațiile disperate) va dispărea... ușor-ușor. :D

Unknown spunea...

Salut,

"mi s-a întâmplat și mie, în mai 2011, când am mizat pe dolar"

Daca o sa mai faci asa ceva si in 2016, ne spui si nou atunci :)


Merci,
CRisti

AristotelCostel spunea...

Atunci am spus pe blogul lui Horea Mihălțan, printre invectivele lui... gogu. Societe Generale estima aurul la 5000$/uncia. Mărfurarii și bancarzii pariau în mai 2011 la fel... pe argumente diferite, toate... eronate.
În mai 2014 am vorbit despre minimul USDRON pe blogul meu. În lipsa lui Gogu, am mers doar... half in. :D

P.S. E tot luna mai?

Alex spunea...

@AC
Nu mai stiu daca in 2011 sau 2012, presedintele de pe atunci vomita la televiziuni
cum ca aurul o sa bubuie cu mult peste 2000USD/ounce, si ca Romania NU isi mai permite sa "piarda oportunitatea de la Rosia Montana". Asta unde s-ar incadra ? Manipularea pietei ? Trafic de influenta mascat ?

AristotelCostel spunea...

19 august 2011 Traian Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut

Bețivul a spus numai prostii, să renegociem, să cumpere BNR, sau că_cianura dispare la Soare, că plantăm zambile suedeze pe Roșia Văleană, dar despre evoluția prețului aurului poate doar să fi hăhăit nătâng.
Era trafic de influență evident.
Șmenozeala a fost demarată de către Berceanu în 1999. În 2004 Băs a promis că Roșia Montană se face, că revigorează industria extractivă, prin 2011 că BNR e prima la rând să cumpere aur la prețul pieței, dar s-au șifonat cotațiile, conspiraționiștii s-au opus un pic prea tare, iar acum România riscă să fie sancționată la tribunalul intergalactic.

P.S. Bețivul are lupte grele cu securiștii concurenți. Și bea în continuare.

Alex spunea...

... Cel mai misto este ca si betivul si securistii se bat intr-o punga de a carei existenta ei nu au habar. Punga se strange, si peste 3-4 ani, nu va mai fi aer respirabil in interiorul ei. Iar baietii, asa destepti si merituosi, si virili cum sunt ei, vor fi asezati frumos pe niste rafturi... suspendate.

Doru E spunea...

Bună Aristotel se pare ca din nou ai dreptate ne îndreptam spre1.11.Astept sa postezi două cuvinte despre asteptările tale.O zi bună sa ai.Mulțumesc.

Doru E spunea...

Scuze specific, eur/usd.

Informatii-economice spunea...

Ziceai ca "Legat de EURUSD, să vedem cum ajungem în zona 1,11. Scenariul meu e deja descris pe blog. După confirmarea mișcării spre 1,11, îl voi relua... dacă e cazul."
De la 1.138 cand postai asta a cazut la 1.116 in cateva zile.
Ar fi insa sanse deocamdata de inca un leg upwards.

Astept cu nerabdare urmatoarea analiza!

AristotelCostel spunea...

Scenariul pe EURUSD rămâne valabil, dovadă că ne îndreptăm spre 1,11, îl voi relua în weekend.
Intervin doar pentru a preciza că GBPUSD a dat de un nivel de cerere încă din data de 16 mai. Am renunțat la poziția short deschisă la 1,4623 și am intrat short pe EURGBP la 0,775.
Important e că văd euro praf, în timp ce lira poate reuși un higher high înainte de a se face bucăți. EURX arată bine din poziția short. Lira poate să cadă față de dolar și fără mine, dar dacă face un nou maxim, shortul e... cheia marilor succese.

AristotelCostel spunea...

Am revenit cu o mică explicație și un exemplu într-un update la articol.

Începe și Marius73 să spere în privința EURTRY.

Altcineva spunea...

Pe eur/usd suspectez o intepatura intra-day pana in aria 1.1041-1.1051 marti sau miercuri sau joi ... asta asumand ca suportul de la 1.1094 - 1.1050 (aria dintre cele doua linii de suport proiectate) nu cedeaza ...

pentru mine o inchidere daily sub 1.1040 e stop-loss signal-ul pentru un long eur-usd .... daca perechea isi face de lucru cu daily close sub 1.1040 asta inseamna ca a plecat la sapat via, mai in adancime spre 1.07, 1.05, 1.02 si mai jos :)) ....
Ce parere ai Aristotel, pierd ceva din vedere ?

Vali

AristotelCostel spunea...

În update-ul de marți, 24 mai, am spus că voi proteja pozițiile short dacă nivelul de cerere de la 1,1066 propulsează euro.
Săptămâna viitoare nu voi avea timp să urmăresc evoluția pieței, dar voi urmări probabil prețurile de închidere. În cazul unei lumânări zilnice bullish peste 1,1066, deschid poziții long peste maximul acelei lumânări, stop loss noul minim.
E foarte probabil ca prețul să atingă 1,0937 și doar să testeze rezistența de la 1,1066, caz în care nu mai deschid nimic.
Indicele dolarului arată bullish. Aștept să bifeze 96,02 și cred voi încerca pe corecție să intru în dolar și cu depozite.

Altcineva spunea...

multumesc Aristotel!
Vali

AristotelCostel spunea...

Tocmai am updatat EURUSD H4.

Informatii-economice spunea...

Ohohoho... ce lumanari...
NFP e bun dar sub asteptari... pica USD-ul
Employment rate 4.7... e bine... ar putea sa creasca dobanda si atunci sa te tii.
Pana una alta, USD-ul a ajuns in zona de 1.33-1.35 care ar trebui sa-l intoarca.

Sunt curios ce vezi tu in charturi!

Altcineva spunea...

mi-ar placea sa mai vedem dar cred ca nu mai vedem in valul asta DXY 96.02

Vali

Doru E spunea...

Bună seara Aristotel ,multumesc pentru postarea din 29 mai.Avertismentmentul tau ma ajutat enorm .Ai o tehnică de
analiza fantastica .

AristotelCostel spunea...

Aseară am remarcat un higher high pe EURUSD (timeframe H4: 1,122 pe 2 iunie versus 1,1216 din 26 mai) și am deschis pozițiile long pe corecție, la 1,114, țintă just in case 1,124, urmând să mă mai gândesc dacă o mut mai sus. Acum când am intrat pe platforme... ținta era atinsă...
Probabil a uitat cineva să intre short și are nevoie de o nouă șansă.
USDX n-a reușit să atingă 96,02 ceea ce înseamnă retestarea nivelului de cerere. Ar putea să înceapă aprecierea încă de acum, de la 93,95.
Ceea ce am spus în prima frază poate fi valabil și în cazul USDX-daily (în oglindă EURUSD pe daily). Long cu stop loss sub 91,7 (cea de-a doua țintă short) poate fi o vânare de higher low cu probabilitate mare.

@Răzvan, poate fi 1,1355, dar stop loss-ul pentru short se află peste 1,162. E posibilă și retestarea lui 1,148.
@Vali Dolarul a căzut dintr-o zonă de ofertă, teoretic shorterii vor 90,49, practic... trebuie traversată o zonă importantă de... cerere. Am menționat că intru în dolar cu depozite după confirmarea atingerii lui 96,02. Am ajuns doar la 95,98, rămân la poziții long speculative.

Altcineva spunea...

Buna Aristotel,

Care e asteptarea ta fata de Brexit daca esti de acord sa ne impartasesti niste opinii ?
Ma gandesc, folosing indicatorii tehnici pe care ii utilizezi, cam ce te astepti sa se intample si cam cum se va reflecta in eur/usd ?

Multumesc fain,

Vali

remus spunea...

Buna ziua ,
Cred ca zona de cerere 1066-1220 este activa si poate duce la noi maxime .
Aristotel ,a-i anticipat-o perfect !
Crezi inca in scenariul de short ?
O zi buna , Remus.

AristotelCostel spunea...

Bias short GBPUSD. Așa cum am spus cu ceva timp în urmă (24 mai), mă aștept să facă un higher high și încerc intrări speculative short. Încerc... adică folosesc stop loss... mingea e rotundă, volatilitatea poate fi mare.

Indexul dolarului nu a confirmat aprecierea, așa cum am spus pe 3 iunie, și retestează probabil 92,57. Mai demult am spus că și atins stop loss-ul teoretic pe USDX (90,73), reluarea trendului ascendent e posibilă din următorul nivel de cerere situat destul de aproape de 90.

În așteptarea Brexitului am mai închis din pozițiile câștigătoare (short EURUSD, AUDUSD, NZDUSD, long USDCAD, short USDJPY), de alt tip neavând, am asigurat ciurucurile pe break-even și aștept să văd marea volatilitate pentru a intra în aceeași direcție.

EURUSD poate retesta 1,148, dar poate face și un nou maxim, către nivelul pivot de 1,1713, ceea ce numeam încă de mai bine de un an... nivel de echilibru.

USDJPY cade conform desenului meu.

Mâine, dacă am noroc în viață, încerc să public trendurile pe iunie... înainte de brexit....

Unknown spunea...

Nu ma uita te rog cu update pe chf, daca ai noroc .. de putin timp liber. Merci

Jean Ghinel spunea...

" Am menționat că intru în dolar cu depozite după confirmarea atingerii lui 96,02. " a fost atins azi.
gata? e de intrat in usd-ei? sau e doar o agitatie de moment?

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă