Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 24 mai 2015

Trenduri mai 2015... revisited (2)

EURRON

Se apropie finalul... de lună și, așa cum am avertizat, un preț de închidere al săptămânii și, deci, al lunii peste 4,5 bagă în cofă ambele scenarii. O eventuală superdramoletă cu Grecia în prim-plan m-ar putea  determina să-mi vând euroii la 4,7932. În cazul în care prețul depășește pasager 4.5, dar închide sub acest nivel, primul scenariu rămâne de bază, urmând ca în vară să vedem dacă vom avea parte de vreun duș... rece (scenariul 2).

EURPLN
Zlotul evoluează în parametri, iar limita superioară de 4,2 ar corespunde într-o oarecare măsură băștinașului 4,5. De acolo mă aștept la o respingere a prețului spre 3.8559 (4.34).

EURUSD
17 mai 2015

... prețul s-a oprit în 1,107 ceea ce ar fi dat speranțe de trend paranghelic... bullish cu atât mai mult cu cât 1,1334 a fost... violat.

Ceea ce a urmat, o perioadă de 4 zile sub 1,12, a anulat acest scenariu, cumpărătorii de euro de la 1,107 si-au atins primul obiectiv la 1,14, iar mai departe nu pot spera decât la atingerea tintei finale, 1,156.

1,1475, 1,1482 si 1,1516 sunt nivele de oferta, care vor impinge pretul in jos, spre 1,107. AC, sursa
23 mai 2015

Euro a reintrat în range, cumpărătorii s-au mai liniștit, iar de la aceste nivele sunt recomandate doar speculațiile cu risc semnificativ. Ambele lumânări, daily și weekly, sunt puternic... bearish ceea ce ar putea determina un gap. Doar o străpungere a nivelului de 1,0845 ar face posibilă retestarea nivelului de la 1,0723... and so on. Alternativ, în situația respingerii prețului din 1,0963 (îndepărtarea rapidă a prețului fără tick volume sau creșterea semnificativă a activității de tranzacționare la acest nivel) EURUSD s-ar putea retrage până la 1,1167, iar dacă acolo cererea depășește oferta, canalul corectiv va fi prelungit spre... 1,2.

USDX
14 mai 2015
Pe USDX am adăugat o a treia țintă de preț, la 103,56, nu însă și suportul care va împinge prețul acolo. E vorba de 93.56.
Zona de cerere de care vorbeam cu trei zile în urmă a trimis EURUSD spre 1,1475. Zona suport pe USDX se situează între 91.95 și 93.56.
În scenariul... trist :), USDX va face o corecție până în zona 96-97 după care se face pilaf, iar EURUSD retestează 1,1. AC, sursa
17 mai 2015
...o apreciere a dolarului este probabilă. 96? AC, sursa

23 mai 2015

Îmi "asum" (cam ca Băsescu) recomandarea pe care v-am făcut-o (pe când pamperșii erau deja uzați) de a părăsi dolarul la nivelul de 96 (echivalent EURUSD 1,1). La baza acestei recomandări se află scenariul alternativ. USDX și USDCAD prezintă același simptom, o zonă de consolidare, o străpungere bearish și o posibilă întoarcere finală... the last kiss. Deci, dacă indexul dolarului nu străpunge convingător și nu închide peste 96.57, cresc șansele începerii unei corecții serioase. Abia depășirea zonei albastre ar clarifica scenariul aprecierii dolarului până la 103,59.

GBPUSD
Spun că 1,1 pe EU sau 96 pe USDX e un bun moment de ieșire cu penajul întreg din dolar pentru că GBPUSD se află cel mai probabil într-o corecție complexă W(abc)-X-Y(valul a încheiat, b și c în desfășurare), iar EURUSD ar putea reproduce cu delay-ul specific întreaga mișcare, caz în care 1,1475 (sau maximul deja înregistrat) ar fi W, 1,1 - X și ar urma Y... ~1,2. AC, sursa

În principiu nu mă ating de liră, no matter what, dar finalizarea corecției în apropiere de 1,5882 mi-ar putea trezi interesul pentru deschiderea de poziții short (fără stop loss).
EURUSD ar putea reproduce... deși e posibil să fie... original, cu valul 4 deja finalizat, continuând să se deprecieze și în fața lirei (EURGBP = 0,6816).

USDJPY
Yen-ul a străpuns decisiv ultima rezistență în drum spre prima țintă.

EURCHF

Pe termen scurt EURCHF își caută un nivel suport și probabil va retesta 1,0261. Prin retestare eu înțeleg faptul că bancarzii mai au de acumulat poziții long la nivele... inferioare ceea ce presupune conducerea prețului sub nivelul de cerere, iar după ce piața liberă acumulează tensiunile necesare (volumul critic de poziții long) prețul va fi eliberat spre 1,1.
În viitorul relativ îndepărtat, ceea ce s-a întâmplat cu yen-ul se va întâmpla și cu francul elvețian (o depreciere accentuată). Pe termen mediu și lung, nivelul de 1,1 nu va face decât să le ofere oportunitatea instituționalilor să acumuleze poziții short pentru prima țintă de preț de la 0,9063.
Totuși, în eventualitatea în care corecția spre 1,1 atinge nivelul de 1,1536, o întoarcere către 1,2175 devine foarte probabilă. Doar în situația în care 1,2671 este atins, scenariul bearish este anulat, ceea ce înseamnă că francul se face... yen.
Deci, recapitulez, actualul trend este unul puternic bearish cu ținta de 0,9063, iar momentan prețul se află într-o corecție către un nivel de la care instituționalii vor acumula poziții short (probabil 1,1).

USDCHF
Spre deosebire de EURCHF care ar trebui să facă noi minime, USDCHF și-a atins minimul în august 2011, iar mai departe prețul ar trebui să depășească nivelul de 1,0584 în viteză, după ce smart money au acumulat poziții long ale căror ținte de preț sunt 1,1 și mai apoi 1,22. Atingerea nivelului de 1,0584 semnifică încheierea trendului bearish.

Așadar și prin urmare, astrograma celor cu venituri în dolari și rate în franci ne arată faptul că Jupiter, planeta norocului, intră în casa... casei. Pentru cei cu venituri în euro și rate în franci, Jupiter își va continua mișcarea retrogradă în următorii (probabil) 2 ani, iar pentru cei cu venituri în lei și rate în franci, planetele se vor mișca haotic în mai toate casele cel puțin până în 2020 (depreciere EURCHF + apreciere EURRON și consolidare EURCHF + apreciere EURRON).
(Disclaimer: nu voi contracta credite niciodată)

OILWTI
Uleiul încă nu e convins să părăsească zona lui 59,66.

Aur
1225 se dovedește a fi un nivel de ofertă destul de generos.

Argint
Manipulatorii prețului se străduiesc să ajungă iar peste 17,924 pentru a acumula poziții short.

14 comentarii:

Edy spunea...

Lucian a intrat in ceata :)) Ar mai cumpara dolari dar e cam tarziu :))

Edy spunea...

Mugurel zice ca va accepta variatii de 5% pe eur/ron sa nu-i deranjeze din somn pe creditacii in lei :)) Nu a zis si fata de ce valoare va fi variatia aia de 5 % dar probabil ca 4,43 e un reper ca mult mai jos nu e bine :) Acuma 5% pe eur ron e un fleac pe langa cat o sa fie pe dolar leu.Cred ca in curand leutului i se va zbarli coama de frica :))

AristotelCostel spunea...

Acum USDRON la 4,28 pare_realizabil (dacă EURUSD calcă pe bec... 1,0845).
Dar, nu-i bai. După următoarea corecție, cine e dispus să strângă din dinți și să reziste la corecții gen 3,86 în locul estimărilor de 3,9, ținta de 4,53... așteaptă.

Mugurel plictisește cu placa 5%. EURRON a mai fost scăpat în termen de săptămâni de la 4,3 la 4,6. Ar merge și un 4,4-4,8 (n-o văd posibilă, dar vineri seara aș putea fi surprins).

Unknown spunea...

Edy
Voi astepta 1,14xx sa intru in dolar :D

Altcineva spunea...

optiunea mea e 1.19/1.20 + pe eur/usd in cursul verii sau spre toamna(probabil august/septembrie 2015).

acum deja a luat-o in jos si potential marja de castig pana la 1.04 sau 1.01/1.00 e prea subtire pentru riscurile implicate ... de reversare violenta ....

e probabil sa vedem un usd/ron la 4.35-4.42 dupa parerea mea.

"După următoarea corecție, cine e dispus să strângă din dinți și să reziste la corecții gen 3,86 în locul estimărilor de 3,9, ținta de 4,53... așteaptă"

da, Aristotel, e adevarat ... :D dupa ce am ...folosit scutecul , ma retrag cu coada intre picioare! :)

Unknown spunea...

In acest val e posibil sa cada eur,usd pana la 1,04 sau credeti ca va mai avea loc o corectie spre zona 1,14.Deja a scazut sub 1,0845.Cand vom stii daca aceste val se va duce la paritate ,atunci când corectia nu va trece de 1,1020?

Edy spunea...

Lucian , ai zis ca astepti 1.14 si acum iar incepi sa ai dubii :)) Esti prea emotiv :))

Altcineva spunea...

Lucian, sincer sa fiu sunt 100% sigur ca nu vedem paritatea acum in iunie'15..dupa umila mea parere....indiferent ce motive tampite inventeaza astia cu Grecia!

Eu oarecum ma indoiesc ca vom vedea si o valoare de nou minim....e probabil un double-bottom, dar daca vedem un nou minim sub 1.0244 nu stiu, ... nu il vad in ruptul capului..nu acum.

Circul real incepe din toamna incolo.
Eu am de gand sa imi iau dolari multi, multi prin august intre 15 si 31 august 2015.... acum deja ...cat a mai ramas potential de castig pana la capatul miscarii e prea putin in conditii mult, mult prea riscante.

NU vorbim de un val 3 in termini de analiza Elliott , vorbim de un val 5 (terminal) ..si valurile 5 au prostul obicei de a se trunchia cand ti-e lumea mai draga .... valurile 5 apartin de obicei ultimilor veniti in general retaileri care intra pe final de miscare... asa ca parerea mea umila de ucenic intr-ale forexului e sa stai calm in leii tai indiferent ce circ o sa iasa cu Grecia (caci va fi circ in primele 2 sapt din iunie 2015).

Lasa-i sa-si joace mica lor piesa de teatru ...tu stai linistit in leii tai si stai calm. Pana la finalul lunii iunie o sa intelegi ca a fost ok sa stai calm in lei...

Eu mi-am bagat leii intr-un depozit pana la 15 august 2015... adica (traducere) : am intrat in vacanta de vara :D ... nu ma joc eu jocul lor de mana a doua cu crize isterice ... in metru antic...de origine greceasca!
Ii las pe ei sa se agite, eu o sa intru pe shest si calm in dolar la valori muuuuult mai sus cand toata lumea va ridica euro in slavi si va prea-mari pe Draghi si marile lui realizari triumfale de cacat cu ochi ! Adica prin aria 1.19 - 1.225 ...

In opinia mea (care poate fi eronata) avem de-a face cu o miscare multi-anuala a USD, intr-o piata bull a USD care a inceput in 2011 si se finalizeaza in 2017/2018. Adica ce inseamna asta pentru mintea mea de ucenic forexist?
Inseamna la nivel multi-anual "falling wedge" din 2014 (vara) pana in iarna dintre 2017 si 2018 ... cauta pe google sa vezi cum arata un falling wedge si imagineaza-ti-l la nivel lunar pe un chart Eur/Usd.
Acum chiar nu e momentul sa iti iei dolari, e pe final primul picior al acelui falling wedge, nu se merita. Asteapta piciorul secund de corectie, de ridicare, de la 1.0244 sau 1.04xx de unde se va opri miscarea pana la 1.17 sau 1.19 sau 1.225 (de atins in august '15) si acolo te alimentezi in draci cu usd pentru coborarea la nivel subparitar asa cum zicea si Aristotel Costel (mare inteligenta, mare om , mare caracter! pentru ce face aici) pana spre 0.80-0.82 eur/usd in cam 2 ani (pana la finalul 2017).

Nu stiu dc am dreptate, dar asta e viziunea mea dupa analiza graficelor pe termen lung, asta am vazut eu cu ochisorii mei prosti de ucenic forexist, fara sa ma iau dupa unul sau altul. Daca am vazut bine sau nu...voi vedea! :D

vali

Edy spunea...

Lucian , ipoteza lui Altcineva e bine argumentata dar trebuie sa ai in vedere ca exista si scenarii de tipul dolarul creste pana in septembrie atingand paritatea pe fondul revenirii economiei SUA si al tampeniilor si incetinirii europene dupa care Fed nu creste dobanda si o luam spre 1.1 din nou pana spre primavara 2016.Si astia au argumente.Nu-ti mai spun dpdv al PPP se avanseaza ca fiind fair value 1.13 pe eur/usd.Dar vom vedea daca matematica poate prevedea viitorul.Nu risca mai mult decat iti permiti ca iar te ia emotiile si medicul costa :)

AristotelCostel spunea...

Am spus că trendul bearish e pe terminate (nu însă și terminat), manipulatorii conducând prețul astfel încât să prindă pe picior greșit cât mai mulți cumpărători de euro. La un moment dat chiar părea că mișcarea ascendentă poate ajunge departe, cei mai jumuliți fiind traderii care au așteptat toate... confirmările. Știrile din 15 mai i-au lămurit că dolarul se face pilaf și au cumpărat euro... exact pe maxime.

EURUSD a călcat pe bec. Sub 1,0845 bancarzii acumulează poziții long, iar smart money așteaptă prețul într-o zona de ofertă, probabil peste 1,1 (nu exclud o întoarcere către 1,1475).

Principalul efect ar fi că amatorii de 1,35, 1,8, 2-3 EURUSD au din nou... analize bearish și ținte în zona lui 1..

Unknown spunea...

Ok, Altcineva Vali
Foarte interesanta analiza ta si iti multumesc mult pentru raspuns,voi tine cont de sfatul tau :)
Edy
Niciodata nu am riscat mai mult decat mi-am permis,dar adevarul e ca atunci când observi ca nu iti iasa planurile te apuca emotiile :D

Altcineva spunea...

Lucian, nu e un sfat (deloc!)
E doar viziunea mea pe care ti-am impartasit-o!
Si ai grija ca nu-s semi-zeu, sunt om, pot gresi!
Dar tehnic, viziunea mea pe urmatorii 2 ani de zile are cele mai multe sanse de indeplinire!

vali

Unknown spunea...

Spuneti ca va circ in luna iunie cu Grecia,cum va reactiona leul la toata situatia aceasta ?Exista posibilitatea sa vedem cursul eur/leu peste 4,5 chiar si pentru o perioada foarte scurta de timp?multumesc!

AristotelCostel spunea...

OMG, fraza aia de 3 randuri este cat se poate de clara. Scenariile nu sunt clasificate aleatoriu, ci in ordinea probabilitatilor. Un pret de inchidere peste 4,5 le-ar fi infirmat, insa nu este cazul asa ca sunt valabile in ordinea... 1 si, respectiv, 2. Voi detalia in postul urmator.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă