Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

USD/RON... 2015 Apocalypse... January... revisited (2:)

De-a lungul timpului mi s-a tot recomandat să mă las de comentat prostii de aiurea și să scriu mai mult pe blog. Deși știam unde se va ajunge, acum este clar și pentru vizitatorii blogului că odată ce m-am apucat să spun mai multe grămezi de prostii pe blog, a început să crească și incidența de prostie pe... glob. :)

Cu toate astea sau poate tocmai din cauza acestui fapt, cred că înțelegeți acum ce rol are "noise-ul" generat de traderii cu experiență sau de către analiștii... plătiți... când planeta e la grea încercare,


USD/RON

10 ianuarie 2015

17 ianuarie 2015
10 ianuarie 2015
De ce "dacă va fi"? (o eventuală corecție) Pentru că trendul de depreciere al euro în fața dolarului este unul foarte puternic, iar zlotul s-a comportat decent în fața dolarului datorită aprecierii în fața euro și, mai ales, a închiderii unor poziții long (USD/PLN) la vreme de... vineri seară, nimic altceva decât protejarea unor profituri importante care... deschid apetitul. AC, sursa
Săptămâna trecută am spus că nu văd nici semnale bearish pe USD/PLN, nici bullish pe EUR/USD așa că USD/RON n-avea decât o singură direcție de evoluție... în sus.
15 ianuarie 2015 (vorbind despre evoluția EUR/USD pe când minimul atins era 1,1754)
1,170 înseamnă C=0,618A și de la nivelul ăsta încep să vărs din dolari (în lei). Valul se poate extinde până la 1,15, dar nu e exclus nici 1,12 (direct). Pentru siguranță, încep descărcarea de la nivelul superior menționat... neatins încă. AC,  sursa
Nivelul de 3,9058, atins vineri... seara, este C=0,618A (val A=prăbușire 2008). Puteți vedea pe grafic că de la acest nivel (USD/RON=2.9773) atins în 2008 BNR-ul a început să intervină în piață prăbușind economia.
Tot de la acest nivel au început cretinacii în franci să-și piardă masiv... părul. E pură întâmplare că  la același nivel (0,618A) pretenarul meu, Victorel Ponta, i-a spus lui Diareus să meargă la Pișărescu. Unu... sau altu' să citească ce spunea prostovanul statului, Traian Băsescu, în 2010... ROMÂNIA A DEPĂŞIT MOMENTUL CRITIC (am greșit? :)... și să-i liniștească naibii pe... cretinaci.

Revenind la colegii esperți, în timp ce toată lumea vede top-uri și bottom-uri, mișcările devin evident paranghelice și contrare... predicțiilor. 

Metoda mea e aproape beton pe trenduri, e lucs pe prăbușiri (vezi predicție prăbușire rublă și... prăbușire rublă) și varză pe (unele) corecții. În timpul parangheliilor nu pot identifica (precis) o corecție decât progresiv (time-wasting) și nu-i pot estima amplitudinea decât dacă o văd... live (pescărește). Așa că... dacă, dacă, dacă... și... USD/RON apocalypse capătă sens.

USD/PLN

10 ianuarie 2015

17 ianuarie 2015

Săptămâna trecută spuneam că zlotul nu s-a depreciat semnificativ față de dolar datorită unei probabile intervenții a BNP care a întărit zlotul în fața euro ceea ce a determinat o marcare exagerată de profituri pe USD/PLN... vineri seara. Verdictul meu de "not quite bearish" e legat de provocarea lui Akhenaton.
Într-o lume perfectă (una din mintea mea, de exemplu), cu sau fără corecții, USD/PLN trebuie să spargă maximul valului A(prăbușire 2008) de la 3,9128 în drumul său spre... 88,2%.
Însă mă repet și plictisesc...
3 ianuarie 2015:
După zoom se vede cum prețul s-a "priponit" exact în nivelul de 78,6%. În cazul foarte probabil în care va fi depășit, next level e 88,2, speculația financiară cu grad mare de risc având șanse mari de... reușită, dacă mai găsiți banca_când ajungem acolo. :) AC, sursa
Domnul Adrian Vasilescu, BNR, spunea că numai 6 bănci au problema creditelor în franci elvețieni. Din fericire nu numai în România. :D


USD/HUF
3 ianuarie 2015:
USD/HUF deja a depășit acest nivel (i.e. 78,6%) după un prim eșec înregistrat în luna noiembrie. Vedeți ce se întâmplă după ce este depășit și extrapolați pentru celelalte valute din regiune. Ascultați-i și pe Moise Guran sau pe Rică Dochia pentru a fi siguri că ați captat cam tot noise-ul de care aveți nevoie... acum. AC, sursa
3 ianuarie 2015:

17 ianuarie 2015

Am I lucky or what? See... zoom!



Teoretic, USD/HUF ar trebui să se odihnească aici înainte de a porni spre ultima rezistență, de la ~318. Asta înseamnă că Ungaria este primul stat est-european care va închide ciclul prostiei generat de bula creditelor.

USDX
10 ianuarie 2015
Da, am atins și final destination... dar... în cazul în care săptămâna viitoare începe o corecție, predicția mea pe termen scurt este că trendul de apreciere a dolarului va continua... to strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who would attempt to poison and destroy my brothers... fie și pentru a depăși modic nivelul de 92,63 (before any significant correction). AC, sursa

17 ianuarie 2015

Indexul dolarului a atins un maxim de 93,262, iar prețul de inchidere nu avea de ales și a trebuit să respecte ceea ce spuneam săptămâna trecută, oprindu-se la... 92,64. Deși semnalul e tot bullish, divergențele formate pe RSI(14) și CCI(14) anunță o... volatilitate crescută. :D Să ne înțelegem, în astfel de perioade, mișcările pot continua paranghelic, în cazul spargerii divergențelor, dar un CCI căzut bine sub 100, poate anunța corecții importante de la valori mai mici de 50.
Consecințele istorice? Dolarul a făcut o serie multianuală de higher highs, higher lows și a spart și ultimele rezistențe în drum spre 99.
Prostălanii care se agită acum pe tema prețioaselor au cumpărat aur și argint pe maxime și au așteptat ani de zile să mai crească prețurile cât să scape de păgubitoarele achiziții. Să nu fiți surprinși, dar tot ei sunt cei care mai acumulează acum... de protecție. Vor vinde aur curând... sub 1000 $/uncia.

EUR/USD

21 decembrie 2014

17 decembrie 2015

15 ianuarie 2015
Mă aștept ca vineri seara shorterii să închidă și mai multe poziții generând astfel o apreciere artificială a EUR/USD. DAR :) dacă închidem săptămâna sub 1,156 se deschide cutia Pandorei către 1,123. Acest ultim prag spart prematur va face din euro... rublă. :D AC, sursa

EUR/USD și-a continuat căderea și săptămâna aceasta, iar cine a prins... falling knives are mâinile mai scurte. Shorterii fricoși și-au închis pozițiile la sfârșit de săptămână, iar prețul a închis... peste 1,156. Rămâne la_latitudinea fiecărui participant la piață să considere dacă a fost deschisă_sau nu... Cutia Pandorei. Pe graficul săptămânal am evidențiat un posibil capăt de drum al actualei mișcări... 78,6% Fibonacci fan, situat puțin deasupra... deschiderii cerului. :)


Mă aștept ca linia de 78,6% să fie atinsă, nivel de la care e probabil să înceapă o... corecție, dar încă nu exclud... deschiderea cerului.

P.S. Goldman Sachs e rănită în aripă după decizia SNB-ului, iar volatilitatea extremă de pe piața valutară îi ajută să mai acopere găurile până la raportare (E posibil să vedem și 1,25 pe EUR/USD... intraday. Da, da, indexul dolarului se îndreaptă spre 160, da, EUR/USD va săpa mult sub 1, dar până la destinațiile finale... balonul e rotund, iar triliardele planetei sunt la... paraziții financiari :).

6 comentarii:

Altcineva spunea...

Buna Aristotel,

ce sa zic , esti destul de bun spre foarte bun in ceea ce faci! Mai trebuie eu sa ma pun la punct cu ce inseamna una sau alta.... De exemplu indicatorul CCI ce inseamna - cel care daca coboara sub 100 si apoi sub 50 anunta corectii serioase?

Inca ceva : e o greseala de scriere la sfarsitul articolului ? Adica intr-adevar te-ai referit la indexul dolarului la 160, nu la 106 ? Adica, iti dai seama ce zici, nu? 160 e o valoare uriasa pe DXY!

Akhenaton spunea...

Zilele de 22 si 25 (26 sa fie totusi Luni) nu spun nimic in analiza?

AristotelCostel spunea...

@vali

Pe EUR/USD weekly, CCI(14) are o valoare de sub -200. Până va ajunge la -100, este foarte probabil ca una dintre următoarele lumânări să înregistreze un minim de preț... inferior celei de referință. Deci, dacă cineva spune la CCI(14)-200 că a văzut minimul asta implică o corecție bruscă și adâncă... sau că delirează.

Si din Horea pe 07.01:
Dar, mai intai, am dori sa vedem o cadere a dolarului si o revenire euro. Care ar trebui sa inceapa chiar azi.
(Verdictul... pieței? Delir!)

În cazul creșterii USDX din ultimele luni, un CCI(14) daily situat la +94 nu anunță nimic, dar ajuns sub +50 îmi arată că e probabil să fie testat suportul de la 91-91,4. Dacă ăsta nu rezistă e posibil să se închidă gârlă pozițiile short de pe EUR/USD.

Deși știu că EUR/USD trebuie să testeze nivelul de 1,123, nu știu când o va face. Neowave-iștii se uită la 1,35 acum, nu cred că ne pot ajuta.

Abia după ce coborâm sub 1,123 vom ști sigur că EUR/USD va fluctua în anii următori spre 0,8, iar DXY va depăși nivelul de 160.
Dar va fi testat nivelul? Săptămâna viitoare? În luna martie? Nu știu.

Elipsa albastră de aici m-a lămurit (pe baza tick volume-ului) că manipulatorii bancarzi au apreciat EUR/USD (după impulsul prăbușitor) pentru a acumula poziții... short ceea ce mi-a ușurat predicția cu 1,156. Mai departe... trebuie să văd ce fac... bancarzii. :D


@Akhenaton
Zonele de timp sunt specialitatea lui Horea. Dacă văd ceva săptămâna viitoare, bine, dacă nu... voi avea surprize.

Altcineva spunea...

Multumesc frumos Aristotel!
Vali

Unknown spunea...

Se pare ca acel 78.6% de care pomenesti in articol a fost atins pentru eur/usd sau aproape atins. Acum cred ca inteleg ce-ai vrut sa spui prin faptul ca "pietarii" or sa afle cu cat au supravandut euro, dupa anuntarea qe de catre bce.

Toate cele bune!

AristotelCostel spunea...

@Bogdan

78,6% e pe la 1,1303, iar "deschiderea cerului", la 1,123.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă