Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

luni, 19 ianuarie 2015

Moise Guran, imobiliarele și paraziții financiari

"Toate teoriile conspirației încep cu faptul că băncile împrumută bani care nu există și se termină, de regulă, cu faptul că banii luați pe credit n-ar mai trebui dați înapoi căci ei, dacă nu au existat, atunci întreg creditul a fost o păcăleală." sursa
Principala problemă n-ar fi că băncile falsifică bani și încasează dobânzi de pe urma unor bani falsificați. Realitatea, nu teoria conspirației, este că băncile creează bani din nimic și împrumută până și... state, chipurile, suverane. Adică băncile sunt cele care au libertatea de a falsifica bani și de a extrage dobânzi atât din domeniul privat, cât și din cel... public.

Ce ar putea să-i treacă prin cap economistului Drobetei?

Cumva faptul că băncile împrumută (i) statele, condiționat, impunând astfel direcțiile de dezvoltare; (ii) firmele, dacă activează în domeniul... direcției de dezvoltare; și (iii) persoanele fizice, dacă se califică în schema Ponzi... deja dezvoltată?

Well, ce avem noi aici, economistul Drobetei?


O entitate (să-i spunem pe nume... oligopol bancar) care spune statului ce să facă, aceeași entitate care finanțează producerea elementelor care devin subiectul jocurilor piramidale, aceeași entitate creditând și cererea de elemente care fac subiectul jocurilor piramidale.

... game, set and match.
"De fapt, banii aceia, care într- adevăr nu există, sunt creați scriptic de cineva, de altcineva decât Banca ce îi dă lui Ionescu. Sunt creați sub formă de creanță (datorie) potențială de Banca Națională. Sunt doar cifre într-un calculator? Da și nu. Acei bani reprezintă, de fapt, munca viitoare a lui Ionescu, cel care se împrumută și  care va munci și va creea plusvaloarea cu care va plăti creditul. "
Și cine stabilește pe ce-și cheltuie Ionescu munca viitoare? Ionescu?
Banca e cea care a stabilit  cu reglementatorul cadrul în care va dezvolta jocul piramidal, atrăgându-l astfel pe Ionescu să facă prostia vieții pentru a munci până crapă, cu mărețul scop de a-și stinge datoria.
Scenariul e win-win. Bancherul se umple de bani la acordarea creditului, banca se umple de bani de pe urma lui Ionescu, statul prosperă urmare a hărniciei lui Ionescu, iar Ionescu... are casă până crapă (în scenariul i(d/r)eal, în care statul nu se împrumută pentru a scăpa băncile de la faliment, iar Ionescu plătește 30 de ani, lună de lună, rata la cloacă).
"O gaură venită de la Ionescu trebuie acoperită întotdeauna, fie de Popescu, fie de altcineva. Atunci când există 1 milion de găuri, cauzate de un milion de Ionești, sistemul își rezolvă problemele fie prin rescrierea unor valori, fie prin împovărarea altor oameni. Altfel spus, munca altora este folosită pentru echilibrarea masei monetare creată de Ionescu. Acei alții, fie vor plăti dobânzi mai mari, fie vor plăti taxe mai mari, fie vor plăti prețuri mai mari. "
Ai uitat să nuanțezi că, în realitate, într-una contemporană, băncile socializează aceste găuri, deși ele dețin principalul merit pentru generarea lor în primă instanță. Înainte ca Ionescu să intre în panică de frica unui trai pe o crenguță și nu în cloaca lui îmbâcsită, banca a generat isteria (jocul piramidal). Când schema Ponzi intră în colaps, inevitabil, Ionescu, oricât de harnic ar fi, n-are de unde să scoată banii pentru achitarea creditului. Și atunci amândoi, și Ionescu și Moise Guran, învață despre... deflație, iar băncile primesc ajutoare de la stat, pe care, bineînțeles, le împrumută statului în prealabil. Nu vorbim neapărat de aceleași bănci, dar dacă tot facem glumeții cu teoria conspirației, de ce să nu ne spargem de râs cu... realități?

Ionescu deja s-a prins că de vină n-ar fi numai el, lăsându-se prostit de bănci să intre în jocul piramidal, ci și băncile și reglementatorul care au organizat jocul.
"Crizele sunt, de fapt, soluții, mai bune sau mai proaste, dar nu sunt cauze."
Corect, defectarea unui joc piramidal nu poate fi o cauză, în realitate schema Ponzi pentru Ionești fiind efectul lacomiei băncilor și prostiei reglementatorului la care espertul ieftin nu face nicio referire, fiind jegos din punct de vedere moral.
"Pentru a înțelege cauzele, haideți să ne amintim faptul că totul a pornit de la dorința foarte mare a lui Ionescu de a-și cumpăra neapărat, dar neapărat, în anul 2008, o locuință pe care el o considera potrivită."
Neah, niciun joc piramidal nu începe cu sfârșitul. Pe Ionescu îl apucase disperarea pentru că-l prostiseră jegoșii, iar reglementatorul și organizatorul (banca) deja îngroșau ponderea creditelor sub-prime prin majorarea gradului de supraîndatorare. În aprilie 2008, 60%, în iunie, 80%, în octombrie 120% + bonuri de masă și remiterile de la mama prin uester'iunion.
"... în 2008 erau 4,5 milioane de români care contractaseră un credit ipotecar, 60 la sută dintre ei îl contractaseră în valută, iar jumătate dintre aceștia îl contractaseră în franci elvețieni. "
Păi, vezi, economistul Drobetei? Cum adică totul a pornit de la dorința foarte mare a lui Ionescu de a-și cumpăra neapărat, dar neapărat, în anul 2008? Neah, 2008 era începutul sfărșitului... jocului piramidal.
"Există desigur și o vină colectivă a sistemului, dar cred că după acest material ați înțeles și partea lui Ionescu de vină."
Pfuai, ce faci, tocmai la final? Parcă totul pornise de la dorința lui Ionescu din 2008. Acum e o problemă de sistem? O dai cumva în teoria conspirației? Ce naiba, Gurane, ești prost sau ești și tu conștient de asta? :)
"Altfel spus, sute de mii de Georgești, cumpără azi o locuință fericiți că această criză a redus prețurile la jumătate, tocmai pentru că mecanismul s-a corectat. "
Georgeștii? Ăilalți proști? Cum să cumperi fericit cloace supraapreciate de 5 ori? Din 2009, de când statul și-a asumat, mai întâi întreg riscul, iar mai apoi doar jumătate din valoarea creditelor, băncile au prelungit jocul piramidal, încălțând alți și alți proști de care vei face tu, Gurane (și eu :), panaramă în anii următori.
"România are o economie deschisă, vulnerabilă la tot felul de șocuri externe, are conducători slabi și de caracter, dar și de pregătire, care nu înțeleg întotdeauna aceste mecanisme. "
La care se adaugă lipsa de caracter a mâncătorilor de magiun care pozează în experți la televiziunea statului, apărând imaginea reglementatorului care le-a permis băncilor să profite de prostia ioneștilor și georgeștilor.
Multe dintre victimele programului Prima Casă, care vor genera numai bucurii contribuabililor în anii ce vin, s-au lăsat prostite de Moise Guran care le-a tot explicat din 2008 încoace cum și cât de bine va fi... atât numa' că niciodată... nu este.

13 comentarii:

Unknown spunea...

Sunt placut impresionat de cat de bine ai explicat intreg fenomenul si ai expus crunta manipulare la care am fost si inca mai suntem supusi! Asta e un articol in care nu pot sa ma plang ca ai fost criptic. Pacat, mare pacat ca omenirea a mers intr-o asemenea directie, intr-o mare mocirla morala.

Acum ca lumea incepe sa-si ridice valul de pe ochi, baietii de la botoane lucreaza intens la intarirea puterilor "fratelui cel mare" si undeva in fundal se lucreaza la un nou sistem socio-economic, poate chiar un capitalism cu fata mai umana :)) oricum, un joc nou pe care sa-l controleze tot ei...(vezi articolul "un eretic si trei erezii" de pe gandeste.org).

Toate cele bune si astept si alte articole cel putin la fel de bune ca acesta!

AristotelCostel spunea...

Un eretic şi trei erezii

Neofeudalism cu față umană?.

Politruco-securiștii nu pot livra altceva decât ceea ce dorește olgarhia plutocrată. Dacă băieții nu se corectează din mers, urgent, cretinacii din toate țările (civilizate) se vor uni.

Ai noștri rămân... de dreapta.. țepuiți și jumuliți, dereglementați, părăginiți, paradiți și faliți, dar... de dreapta. E jalnic ce văd în zona comentariilor din "presa" on-line. Deși toți sunt de dreapta, unii au avut... ghinion în franci. :)

Dacă ar fi 300 de mii de academicieni români care să susțină proiectul lui Călin Georgescu, n-ar avea nicio șansă. Românii "știu ei" și... oricum "merg la UE".

Altcineva spunea...

cred ca bottom-ul acestui val va fi la eur/usd 1.1335-1.1350 chiar Joi cand o sa vorbeasca Trichet... apoi se duce in sus.

Altcineva spunea...

he, he :)) ma scuzati de bula scoasa :) cand o sa vorbeasca nu Trichet , ci Mario Draghi :))))))))))))))... ce faza amuzanta.. oricum, tot un drac! :D

AristotelCostel spunea...

L-ai confundat pe ta-su cu... dracu'.

Pe 15 ianuarie spuneam că:
dacă închidem săptămâna sub 1,156 se deschide cutia Pandorei către 1,123. Acest ultim prag spart prematur va face din euro... rublă.

Și "Socratele" lui Armstrong a văzut la fel după numai o săptămână. :)

Beware the Euro. The vital technical support lies at the 1.13 level. The Euro has some support at the 1.03, 1.07, and 1.09 level. After that, we should see the Euro crack the par level. This now seems to be the goal to devalue the sovereign debt of member states.
Those who have claimed the Euro would hold and was here to stay are looking rather foolish.

Altcineva spunea...

dar valul asta descendent eur/usd nu mai oboseste si el la cat de supracumparat e usd? o corectie nu e normala dupa ce se vad pe graficul weekly 5 valuri deja ? eu am cam trecut in ron din usd-ii mei si e cam dureroasa realitatea ...

Jean Ghinel spunea...

Costele, ca sa te citez, cred ca "euro se facu rubla". Jean

Unknown spunea...

Banuiesc ca pentru a ajunge ca rubla, euro trebuie sa inchida ziua sub 1,123 ceea ce nu pare sa se intample. Pe mine ma mira foarte mult asemanarea intre vinerea trecuta si vinerea asta: am avut scadere spectaculoasa in ambele, urmata de o revenire la fel de spectaculoasa.
Am citit si pe blogul NeoWave, recomandat de autor, ceva legat de eur/usd si vad ca acolo se pune in vedere ca avem de-a face cu o criza mai ampla.

AristotelCostel spunea...

@Vali

Corecțiile pe EUR/USD sunt căderi oblice. :) Căderea brutală din ultimele săptămâni e agravată și de cei care prind falling knives, nevoiți să-și închidă long-urile. În mod normal, manipulatorii bancarzi apără nivele eșuate, întorc și prăbușesc piața cum vrea... "ea", dar acum și ei se concurează. Nu mai e loc de brizbrizuri. Bonus, SNB-ul are vreo câteva sute de miliarde de Euro de vânzare. Să mai aștepte? :D

După_penetrarea lui 1,123 ar trebui să fie testat nivelul de 1,0742. Pe termen scurt, orice penetrare a acestui nivel e buy, presupunând că lumânarea din luna februarie va corecta cât de cât dezastrul din ianuarie.

@Janghinel

Da.

@Bogdan

Nu mai trebuie să închidă nimic, deja a spart pragul. Dacă ar fi întors la 1,1303 începea o corecție, acum a schimbat toată istoria... omenirii. :D EUR/USD se îndreaptă în anii următori spre 0,9.

Akhenaton spunea...

Spui pe 15: "C=0,618A și de la nivelul ăsta încep să vărs din dolari (în lei)."

Horea e deja pe lei (partial probabil) din 23: "Fapt pentru care m-am hotarat sa cumpar niste lei."

Leutul devine regele din Est, cum castiga Syriza si grecul cel trufas isi incepe rolul de negociator in piesa cu "babornita nemtoaica"?

Revine pe'ata la sentimente mai umane cu bietii creditaci, ca prea se agita unii sa ne spuna ca vine EUR/RON 4,85, respectiv EUR/USD 0,7?

AristotelCostel spunea...

Am tot descris posibila evoluție a EUR/USD pe măsură ce am fost capabil să... înțeleg ce se întâmplă. Întâmplarea a făcut să observ posibilitatea unui 1,156 și eventual 1,123, și astfel să-mi propun să mai aștept. :D
Tot din noroc chior am spus că 1,12 este minimul deprecierii eur/usd... în septembrie 2014.

Ce se va întâmpla până în martie 2015? (întrebarea îi aparține lui Cristian Dogaru)
Conform scenariului de mai sus (apocalipsa... a la carte), al cărui început (de sfârșit) s-a concretizat... greu, EUR/USD = 1...1.12, USD/RON=4.15...4.xxx (teoretic:).
Dar viața bate filmul și, până nu văd în ce hal arată corecția actualei mișcări de pe EUR/USD, nu fac... ni'ca.


Și... ni'ca am făcut.
Nu era corect față de cititori să ies la 3,9 sau la 4, dacă am spus minim... 4,15. :D

Acum este posibil ca rezultatul alegerilor din Grecia să aprecieze euro numai față de... leu (posibil până la jumătatea lui februarie), iar dacă EUR/USD face și pasul către 1,0742, se cam aliniază toate planetele astfel încât să revin pe leu (probabil joia-vinerea viitoare - 29,30 ianuarie).

Pe USD/RON va fi un (near) top... temporar, dar trebuie să-l bifez pentru că o relaxare a mișcării poate însemna o mare parte din... apreciere. :)

Gelu spunea...

Akenatn> Citeste mai cu atentie Horea zice ca a trecut pe "lei fara coada"..:) ori n-am inteles eu??

AristotelCostel spunea...

Acum am văzut despre ce vorbiți. Horea zice că a luat lei fără coadă, adică deja depreciați. :D
Na, 4 lei fără coadă pentru un dolar... ok. Mai spune că-i va da pe dolar când le va crește coada la loc (când se vor aprecia). Leul se va aprecia oricum față de dolar. De la 4, 4,1, 4,3... se va aprecia (nu știu acum până unde).

Mă deranjează glumițele lui în privința cursului controlat de BNR. Isărescu a ținut cursul EUR/RON în domeniul 4,39-4,52 în timp ce planeta s-a făcut țăndări.

Ceea ce s-a întâmplat cu euro vs franc se va întâmpla și cu euro vs leu, când Isărescu nu va mai putea ține peg-ul vopsit în flotare controlată, atât numa' că efectul va fi... invers. :D Asta se va întâmpla în următorii 2 ani (peste noapte).

Pentru cei care speculează USD/RON (mișcări de 20-30%), deprecierea leului față de euro cu 0,pix e... păr la ceas.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă