Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

vineri, 23 august 2013

Pozne cu pisici si... extrapolari liniare

Update (27 august 2013): Cursul euro-accize. Se repetă scenariul din ultimii 5 ani?
“E doar o coincidenţă” crede Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

23 august 2013:
"...si in acest an vom avea parte de inca o... coincidenta." - AC

Sportul asta (squash... cu specialisti) devine plictisitor.
________________________________________________
Introducere... m-am umplut de prieteni libertini retardati la cap. Tăcerea mea a fost mai mult decât suspectă... EUR/USD fluctuează de 6 luni pe la 1.3, iar USD/RON e 3.3x de vreo 8...

In 6 Mai am aratat cum visez eu evolutia dolarului.
18 iunie 2013 (little secret of mine :) (LE: pe graficul din 18 iunie, linia rosie a fost bruscata accidental)
Acel Bearish Dragon anunta in luna iunie o foarte probabila prabusire a... dolarului si, deci, materializarea celui de-al doilea scenariu. Din fericire, in aceeasi perioada aurul se prabusea la propriu, fara anunturi sau avertismente.
22 August 2013
Primul dreptunghi e... "trucaj"... clar, iar variantele simple 1 si 2 inca sunt posibile.
Nivelul de 80.8 mi s-a parut mai emotionant si l-am ingalbenit dupa ce s-a aratat acel bearish butterfly... schilodit. Awesome oscillator prezinta o usoara penetrare in directia "gresita", dar eu deja mi-am pregatit asternuturile (detalii mai jos).

Pe 22 aprilie tovarasul universal mi-a dat voie sa privesc viitorul cu coada ochiului.
N-a fost rau. Am cam gresit panta bățului verde, dar direcția a fost ok. În orientarea turistică e esențial să știi detaliile astea grosiere.

În 6 mai i-am spus lui Gelu, ca orice avocat precaut, faptul că "în privința USD/RON, orice e posibil. Predicțiile sunt influențate de EUR/USD, unde am o tonă de neclarități, și pot fi date peste cap de orice intervenție tembelă a BNR, dar dacă cerul e senin, 3.22 pe termen scurt și, poate, un 3.1 în iunie. Numai în cazul unei demențe globale (asemeni celei din vara lui 2007) am putea vedea 3 lei pentru un dolar." sursa


Asta e... intervenția tembelă a BNR s-a produs, astfel încât predicțiile pe USD/RON s-au anulat instant. În absența acestora, dacă ne-am fi mișcat cu "zona" (forint&zlot), s-ar fi putut cumpăra dolari mai ieftini de 3.3 si dupa luna mai.

55 % EUR si 45 % USD

De ce Euro? Pentru ca semnalele EUR/RON urlau in monitor, in timp ce USD/RON si USDX aratau... ca la loto. Intrarile pe dolar au fost realizate in primul rand pentru ca trenul EUR/RON a... decolat :D deja, iar indexul dolarului da semne timide ca ar prefera una dintre cele doua directii... posibile. :)
Legat de pozitionarea "antileu" am măcănit într-unul dintre puținele locuri în care mai sunt "torelat". :) (Miserupe m-a influentat negativ)

Pentru a intelege mai bine ce inseamna "a decolat" am pus si evolutia "calcularii accizelor" de la integrare incoace plus niste extrapolari liniare.
Isarescu e tricky, megafrustrat si ar cam vrea sa ne dea lectii... tuturor, dar pe tema asta e vorba de venituri la buget, optiunile lui fiind restranse in intervalul 4.54-4.69.
Nu contest faptul că piața valutară din Romania e liberă ca pasărea cerului. Pe de alta parte, cartelul bancar din Romania este bine ancorat in bugetul... statului si oricat am repeta papagaliceste impotenta lui Isarescu, e demonstrat faptul ca omul nu intervine in piata decat... telefonic. Tocmai de asta sunt convins ca si in acest an vom avea parte de inca o... coincidenta.


Long term perspective: In continuare vad posibil un raport EUR/USD de 1.4, dar acum (13 august) gasesc mai probabil nivelul de 1.24 si abia apoi 1.4, nivel care ar putea soca proaspetii cumparatori de dolari, "obligandu-i" sa vanda pentru a ne indrepta linistiti spre... egalitatea transatlantica.

11 comentarii:

Gelu spunea...

Salut Costele,
Si eu ma astept ca USD sa retesteze 3.8 dar o1 Octombrie mi se pare prea devreme.

AristotelCostel spunea...

Îmbin utilul cu plăcutul.

Dacă la 1 octombrie euro se va situa peste 4.5178, Horea va repeta în stilul lui caracteristic, total inflexibil în fața realității, că BNR nu intervine în piață.

Nu poate fi vorba de 6 "coincidențe" consecutive, decât în mintea bancardului... Ionuț Dumitru.

"Extrapolarea liniară" e cireașa de pe tort.

Legat de $, 3,62-3,81 e un interval destul de lejer. Nu spun ca pe 1 vom avea parte de vreun... top.

Până atunci mai e ceva timp, iar de când am făcut predicțiile (23 aug, 00:20 :), eur/usd și-a dat deja drumu' pe tobogan.

Gelu spunea...

Long term perspective: In continuare vad posibil un raport EUR/USD de 1.4, dar acum (13 august) gasesc mai probabil nivelul de 1.24 si abia apoi 1.4, nivel care ar putea soca proaspetii cumparatori de dolari, "obligandu-i" sa vanda pentru a ne indrepta linistiti spre... egalitatea transatlantica.

Te astepti ca USD sa ajunga la egalitate cu EUR? am mai auzit posibilitatea aceasta.Pe cand ar fi posibila chestia asta?

AristotelCostel spunea...

1.4 rămâne pentru anul viitor.

Paritate? Teoretic... candva intre 2015-2019.

Totusi, de la 1.4 la 1 e posibil sa vedem o rachetă albă (care nu poate să zboare) intr-un interval de 6 luni (1,4 => 6 luni => 1), adică mă gândesc la 2015.

Dar asta pentru ca m-ai intrebat.
Acum ma concentrez pe nivelul de la care sa scap de dolari. :)

Gelu spunea...

La un nivel de 88-89 pe usd/index probabil ca va fi de vandut USD...

Akhenaton spunea...

Pai cand o sa vedem 1,24, caci acu' e alt nivel. Dupa ce Angela Merkel va fi realeasa, sau nu ... ?

AristotelCostel spunea...

@Akhenaton

Cu atat mai simpatic va fi sa atingem pe 1 octombrie 4.52 Eur/RON cu un dolar care se depreciaza in fata euro. "Emergentele" se bucură de un respiro pe fondul revenirii apetitului"investitorilor" pentru risc , în timp ce leul se depreciază față de euro și stagnează față de dolar. :)

BNR nu intervine în piață și nu o poate influența decât atunci când are nevoie, indiferent de condiții.

În vârf de băț e normal să-ți pierzi răbdarea.
Suntem foarte aproape de întoarcerea EUR/USD spre 1.24.

GBP/USD anticipează EUR/USD. Pe GBP/USD am spus în 6 mai că prețul se va întoarce spre linia trendului început în 2009. Atunci estimam că linia va fi atinsă la 1.57 după care lira se va face praf. După un prim rateu, abia acum a penetrat insuccesfully acea linie și va închide probabil săptămâna sub ea. Adică, de săptămâna viitoare lira ar trebui să se dezumfle.

Euro e posibil să-și manifeste retardul față de liră până la ~1.36. Deci, după alegeri până la Crăciun ar trebui să... vedem.

ludu spunea...

1.4 cred si eu

AristotelCostel spunea...

Dupa 1.24, cred si eu.

Akhenaton spunea...

Dupa 1.24, cred si eu.

Inca mai crezi asta? Eu acum vad 1,38 si nu da semne ca s-ar termina ...

AristotelCostel spunea...

E posibil sa se inverseze trendul in intervalul 1.3832-1.3882.

Conform elliott wave suntem in valul E (final) inceput in august 2012.
Nu ma agit deloc in perioada asta pentru ca acest tip de val e exagerat de... stiri (bune).

Eu il vedeam intr-un abc (a=1.371,b=1.24, c=1.416)

Acum, cu cat mergem mai paranghelic in sus (e valabil si pentru 1.3832), tind sa cred ca ne apropiem direct de topul valului E, iar in vara lui 2014 probabil vom avea paritate ("racheta alba" despre care vorbeam in raspunsul pentru gelu, din 3 septembrie).

Totusi, daca trec din eur in usd la 1.38 in conditiile in care e posibil 72 pe USDX, adica 1.45 EUR/USD, risc sa-mi crestez semnul victoriei pe vene. :)

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă