Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

miercuri, 20 ianuarie 2010

Poz(n)e cu lei

Update 4:

"Dacă doriţi să revedeţi" (20 ianuarie 2010):
$ a cam scăpat de sub controlul... BNR, economia lui Boc (Mână-Moartă) rămânând la... mâna lui. :)

Update 3:
4 Februarie 2010:
Mugur Isarescu: Miscari de 3-4% pe cursul de schimb nici nu le bagam in seama
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5%
Isarescu: Creditarea se va relua treptat si diferentiat de la o banca la alta

După atâtea ratări în ţintirea inflaţiei mai bine modifici prognoza de inflaţie. Mă rog, eşti foarte de încredere. Se va relua, cum să nu...

21 Mai 2009:
Isărescu: Vom avea o recesiune în "V", punctul minim al scăderii a fost atins în primul trimestru
2 Aprilie 2009:
Isarescu: Cresterea economica a Romaniei va continua
13 Martie 2009:
Mugur Isarescu: Este necesara o finantare externa "cu caracter preventiv"
6 Octombrie 2008:
Isarescu: Criza financiara, relativ artificiala
26 Aprilie 2007:
Isarescu: Variatiile cursului de schimb nu inseamna prabusirea leului

Domnu' megamedaliat, academician, doctor, maso... cred că ai o problemă de credibilitate.

Update 2:


Update: "... multe piete functioneaza, asa ca se reduce numarul supracapacitatilor de productie nefolosite sau prost folosite; se restrang structurile de cost supraincarcate; continua reducerea personalului supraponderal, care in intreprinderi afecteaza productivitatea muncii, iar in institutii contribuie la cresterea deficitului bugetar. Cursul leului scapa, in acest fel, de o serie de presiuni. Si, in primul rand, a scapat de presiunea deficitului extern.
Cert este ca rata de schimb leu-dolar o stabileste piata, tinand seama de realitatile din acest moment: cata valuta e ceruta, cata valuta e oferita la schimb, contra lei, cum evolueaza deficitul balantei de plati si rata inflatiei, ce tendinte au eficienta, productivitatea, PIB-ul si asa mai departe. Toti acesti factori influenteaza direct cursul valutar, determinand atat directia de mers si nivelul pana la care urca sau coboara, cat si momentul in care se produce o miscare sau alta. Daca decizia pietei ar fi convenabila tuturor jucatorilor, piata si-ar pierde unul dintre principalii factori de stimulare a eficientei: concurenta." A. Vasilescu sursa

Scăderea rezervei BNR trebuie pusă pe seama "concurenţei"? Scăderea brutală a consumului şi creşterea restanţelor fac leul mai... atractiv? A scăpat leul de "presiunea deficitului extern"... şi, deci, încurajaţi creşterea... presiunii prin sistemul concurenţial de împrăştiere a rezervei pentru a genera fitile emoţionale la nivelul tălparilor şi menţinerea statului de "piaţă liberă de... desfacere"?

Neintelegere a mersului pietei valutare?

E de la natură Mărite... Gandalf. BNR-ul s-a imprumutat pe spatele tuturor, cumpără euro la 4,3 şi vinde la 4,1, ce-i aşa greu de înţeles?
Ştiu, pare imposibil, dar oricum găurile vor fi acoperite de către... cei mulţi. :)

P.S. Popa, BNR: Ne-a surprins cresterea leului

Ipoteze:
1. Nu ştie stânga ce face dreapta.
2. Se minte din obişnuinţă.
3. Sunteţi varză... de Bruxelles.
___________

Răresc... ritmul să nu influenţez "ieşirea din criză", iar dacă ajungem în... "double-dip"... să nu fiu arătat cu degetul. Eu sunt adeptul scenariului... "multiple-dip".

... "e cu violet"... şi recomand puţină contemplare.





Mă uit la pozne, mă uit la economie... tot poznă şi asta... şi nu-mi pot scoate din minte apostolii ideologiei capitalismului românesc... I.P. şi E.O.C.
Pentru amatorii de realităţi există şi soluţii: Si Grivei poate spune cum va fi leul in 2010!
Deficitul de cont curent s-a echilibrat. La unguri şi letoni echilibrarea a însemnat ajungerea în zona zero şi chiar redenumirea indicelui... "excedent de cont curent", la noi... de la -13% din PIB la "doar" -5% din PIB se cheamă că... s-o gătat cu problemele.
Vreo 2 ani de zile s-au chinuit toţi BNR-iştii să ne explice cum nu intervin pe piaţa valutară, iar de la ultima campanie... istorică încoace, piticul... Boc şi trepăduşii BNR ne asigură la fiecare buletin de ştiri că sunt cu frâiele pe curs.
Avocaţii argumentului "curs flotant controlat"... ca-n Ungaria, să-mi arate şi mie "platouri" pe forint.
Sub 4,15 statisticienii s-au şi pornit să-şi facă meandrele pe... rate, preţuri, bunăstare... beatitudine.
Din păcate... pentru dl. Isărescu, la cât se chinuie oficialii europeni să convingă lumea în privinţa rahatului grecesc şi a posibilităţii excluderii... unora sau altora din UE, $ a cam scăpat de sub controlul... BNR, economia lui Boc (Mână-Moartă) rămânând la... mâna lui. :)

Incepe cancanul!

29 de comentarii:

vala spunea...

poza cu matza e geniala ...

mie mi-a trecut un pic pesimismu' ... cred ca mergem cu pasi mici dar fermi spre ... rai ...
2010 e doar un pas mic ...

AristotelCostel spunea...

Ce mâţă? E leu... pricepi!?!

Spre Rai? Văd în "drumul ieşirii din criză" doar "bune intenţii". :)

În 2010 vor fi doi paşi... răspuns la pasul înainte din 2009.

Anonim spunea...

Vz ca aseara a aparut porcaletele Zili la Realitatea cu noi viziuni. Daca dai de inregistrarea emisiunii, o poti pune de un articol beton, in stilul gura nu-i miroase.

UJohn spunea...

link-ul inregistrarii:

Ora de foc 20-01-2010

..via: reflectiieconomice.zilisteanu.ro ;)

Valentin Ionescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Valentin Ionescu spunea...

Iacataaa! Exista iecsperti-anal-isti-prooroci si prin alte parti, ce credeati ca numai ai nostri sunt precisi ca ceasul Pobeda dupa o baie in mare cu el la mana?

http://www.expansion.com/2010/01/21/economia-politica/1264075896.html

Ca sa nu-i mai besteliti pe ai nostri, face si ei saracii ce poate...

AristotelCostel spunea...

La burbuja inmobiliaria de España fue, al menos, tan grande como la de EEUU

Valentin Ionescu spunea...

Al menos, bine spus...

Anonim spunea...

Ce facem Costele? De la apartamente de 100 kE am ajuns din nou sa auzim de frig in case, facturi insuportabile la intretinere, blocuri fara izolatie termica, sisteme de termoficare ineficiente. S-a dus bruma de bunastare cu averea acumulata in betoane, ne-a trecut impresia ca suntem un popor de bogatani? Faza tare e ca ne intoarcem cu 20 de ani in urma insa avem in plus de platit rate. Si acum vin sa intreb: ce marote vor mai scoate propavaduitorii cresterii pretului apartamentelor si revenirii pietei imobiliare ?

Flavian spunea...

Mda, micsto poza cu "leul"... :-)

vala - ai vazut ca nu e "raiul" chiar asa de negru... ?

alex@formidabilii.org spunea...

Salut stimabile,

Voiam sa zic doar ca imi place poza cu "dead cat bouncing".

AristotelCostel spunea...

Eu speram sa aprecieze cineva momentul ales. :)

Unknown spunea...

Buna ziua!

As dori sa imi trimiteti o adresa de e-mail pentru a va transmite o invitatie pentru maine orele 17:00 din partea dlui Ilias Papageorgiadis.
Va rog sa ma contactati pe daniela.ralea@more-grop.eu

Va multumesc

Daniela Ralea
Marketing & PR

Valentin Ionescu spunea...

Maitre sa nu te prind ca vii la capitala si nu treci si pe la mine.
Te astept la 17:08

Valentin Ionescu spunea...

Sa vii si cu pisica(astaaa, leul)!
Vreau sa-i montez o racheta la fund, poate mai planeaza putin :D .
Eu merg pe multiple dip, ca, deh, asa suntem noi mai cu mot...

Valentin Ionescu spunea...

Pisica nepisica, sa nu te mai prind cu ea la Bcuresti ca ti-o impusc in cap de suparat ce sunt pe tine. Sau nu mai apuc sa o impusc de ceilalti care stau la coada? :D
Auzi domle, ai venit ai conferit si ai plecat... Si te-am mai bagat si in blogroll ca sa zica iar lumea ca te pup in fund.

AristotelCostel spunea...

Nu stiu ce a vrut tanti de la mine. Adresa de imeil e publica, iar adresa ei de imeil nu functioneste si, pana una altul, cu ce pot sa-mi ajut... compatriotii din imobiliare? :)

Valentin Ionescu spunea...

Pai adresa nu functioneste pen' ca don'soara de la marsheting & piar a scris-o gresit, e @more-group.eu.
Eniuei, ai dont fachin cher, giast chidin' in za sculiard :D.
Pe mine personal, cu ce sa ma ajuti? SCRIE! Si poate un interviu mai peste vreo saptamana doua, daca ai chef. Altfel, sanatate multa :) .

TudorD spunea...

Asa ca sa mai învăț câte ceva, mai ales că graficele imi par interesante prin corelațiile dintre evoluții: ce este reprezentat la PKS 9;3;5? dar la RSI 14?

AristotelCostel spunea...

Relative Strength Index

Stochastic oscillator

Moving average

Si peste 2 saptamani :)
MACD

AristotelCostel spunea...

Poate ca post-ul n-a avut nicio noima la inceput, dar intre timp se cam adevereste ce am vazut in "astrograme": bursele americane (pisi) se duc in cap, se intareste dolarul, fata de leu se apreciaza brutal, euro va intarzia cateva saptamani, dupa care vom avea un atac speculativ reusit... din pacate pentru creditaci. Ma rog, poate nu va fi reusit, deprecierea leului urmand sa intarzie. :)

Si peste toate astea voi avea satisfactia personala in privinta aurului care se va dovedi a fi o tinichea ceva mai valoroasa decat altele.

Valentin Ionescu spunea...

Mai omule, sa-l ard si pe Appel si pe toti(in afara de Greenspan, care mie imi place manca-l-ar tata pe el de frumusel, si inca vreo 2 mai urati), nu stiu, eu nu sunt atat de analitic, ca altii, e bine ca macar o recunosc, adica mai am o sansa la redemption, dar simt electricitate in aer, ai cuvantul meu de onoare. Mie tot ceea ce vad, citesc si aud din vara de cand am venit imi suna a un 2010 si poate si 2011 de IAD.
Si toata lumea rade si se poarta atat de normal si optimist, incat imi vine sa urlu. PE CE????
M-as bucura sa aflu peste cateva luni ca am fost un idiot, sincer, dar nu prea imi vine a crede...

AristotelCostel spunea...

Lumea-i plina de idioti... la nivelul specialistilor. Economistii foarte buni n-au mama, n-au tata si mint ca porcii... in general, iar coacăzele habar n-au să simuleze evoluţia unui sistem atunci când nu mai sunt valabile ipotezele Hi-Q (Totul va fi bine!).

Mai mult, deşi simt că ceva e putred în Danemarca, aleg calea optimismului pentru că altfel... e de rău.

Păi, e de porc.

În general mă deranjează multe pe planetă, dar zilele astea am avut o tristeţe specială.

În speţă e vorba de blogul Investitorul în al cărui blogroll mă aflam până l-a deranjat... realitatea pe care am susţinut-o eu. Acolo ai posibilitatea să găseşti definiţii corecte ale termenilor din icânomics, însă raţionamentele şi, în special concluziile sunt trase cu barda. Marele Investitorul e făcut terci de realitate, aurul e praf, carry-trade-ul intră în istorie... o vreme, banii daţi de pomană de guverne la toţi proştii încep să-şi arate roadele, şomajul devine apocaliptic, iar modelul economic promovat de japiţe... să zicem că are o problemă.

AristotelCostel spunea...

Un alt exemplu de tembelism, post-ul asta dateaza din 20 ianuarie, intre timp "economistii" ne-au explicat cum se castiga din dobanzile mari pe leu, au luat în balon pe "adeptii deprecierii leului" si pe "necredinciosii in economia romaneasca", am avut parte de "spectacol la bursa" si... au trecut 2 saptamani. :)

Valentin Ionescu spunea...

Stii cum e cu blogroll-ul, cel putin asa cum il percep eu in Romania? Chestie de politica. Adica bullshit.
Eu l-am perceput ca si un loc unde afisezi CEVA CE TU INSUTI URMARESTI CU INTERES, indiferent ca iti place sau nu. Asa ii ajuti pe cititorii tai, si nu ego-ul propriu, pt ca altfel bagam la blogroll numai linkuri catre blogul meu si ii dadeam 10 denumiri :D.
Oricum, cred ca esti distrus cu traficul din cauza asta :))...

Valentin Ionescu spunea...

Vrei sa fiu foarte sincer? Mie mi-e dor de o polemica urata de tot aici, un subiect incendiar de imobiliare; stii la ce ma refer, nu scandal ieftin, ci ceea ce vedeam eu pe aici mai acum ceva vreme :) , recte maceluri neuronale.
OK, nu zic ca trebuie sa te si intereseze ce vreau eu ;) , dar banuiesc ca sunt multi in situatia mea.
E pacat sa te scarbesti atat de tare incat sa nu mai scrii... Parerea mea. Eu unul cel putin asa te percep acum.

AristotelCostel spunea...

Demersurile mele au fost uşor singulare şi singur pe baricade e mai greu să ţi-o iei de la toţi needucaţii.

Apare problema "cel mai uşor e să te iei de alţii" şi n-am realizat încă un echilibru între orgoliu şi ură. :)

Au căpătat curaj, fac iar predicţii şi vor fi măturaţi.

Uman, sunt nişte jeguri, iar profesional... nişte incompetenţi.

Unknown spunea...

Aristotel, "singur pe baricade"?!!! :).
Explicatia mai simpla este ca nu mai e nimic de zis ... rahatul e mare si devine ocean sub cirmuirea inteleapta a maretului conducator si sinistrilor sai lingai transformati in ciinii de paza ai maretului porc.
N-am prea avut ce discuta aici pt ca nu vad diferente de opinii majore (cu exceptia lui Dragos - pt mine nu se incadreaza in profilul psihologic al clasei conducatoare ... parerea mea pina la proba contrarie).

Hai sa animam lucrurile atunci:
ieri mi-a sters imopedia un comentariu "acid" (dupa mine destul de lejer in exprimare) despre personajul care freaca ghertoiul in scopul atingerii orgasmului absolut in sistemul bancar si care propavaduieste cresterea preturilor la cotetele comuniste plus noile mizerii capitaliste construite in noua filozofie a ghetourilor "capitalismului" de mocirla.
Deci: in sistemul bancar anul asta trebuie recalculata valoarea imobilelor ipotecate la imprumuturi.
Rezulta ca iese o gaura neagra pt maimutele autodenumite "bancheri" - gaura care trebuie acoperita - cum anume, pai ce s-au gindit ei: 1. primul lucru si cel mai facil te duci peste sclavul care plateste rate ca un idiot ce a fost si-l iei de beregata sa-ti dea banii pina unde a fost evaluat cotetul in anii de specula tembela (concret daca ai luat o teapa si ai cumparat 2 camere comuniste la 100.000 iuro ca un imbecil, acum o sa fie evaluat la sub 50.000 si atunci vine mafia (banca) peste tine sa aduci restul de 50.000 sau sa mai vii cu, cotetul parintilor sa-l pui ipoteca la banca).
Varianta asta a cazut pt ca si-au dat seama ca dobitocul ajuns sclav o sa scoata toporul in clipa aia (lucru tot mai plauzibil la scara nationala - si crede-ma ca nu mi-ar parea rau absolut deloc, ba din contra a-si sustine in mod practic prin aruncat de caramizi din pavaj o asemenea initiativa-excelenta).
2. te duci peste tartorul bancii nationale si-l faci sa "priceapa" ca tu bancher "honest" ramii in curul gol fara profit daca trebuie sa acoperi din surse proprii aceste pierderi, pe un ton cind rastit, cind de pomanagiu manelist-romantic, depinde cum prinde. Teapa ca nu tine nici aici.
3. te duci la fratii tai rechinii securist-politici si incepi negocierile pt diminuarea pierderii. Revelatie: treaba prinde si se concretizeaza prin ridicarea plafonului la prima coasa astfel incit sa poata fii MANIPULATA piata imobiliara in sensul ridicarii speculative a preturilor pe cotete.

Pricepi cit de tare a fost negocierea daca au lasat-o chiar si pe academiciana de renume mondial cu cracii in aer la vinzarea H.A.N.L.!!!!
(batalia inca nu cred ca-i terminata)
p.s. povestea se petrece pe marte nu in romania

AristotelCostel spunea...

@gogu

Ajenţii continuă să manipuleze şi azi, dar eu nu mai citesc presa bişniţ din România, iar dacă mi-aş permite să le demontez imbecilităţile nu mai scap de... sărăcie, frustenie, ratanie...

În scenariile de bază, ei sunt doar căţeluşi meniţi... sfâşierii fazanilor, în timp ce bancherii în frunte cu Isărescu sunt autorii morali ai genocidului financiar din România.

D.p.m.d.v. un criminal (infractor) îşi va îndeplini menirea şi-şi va folosi "abilităţile" indiferent de existenţa/lipsa solicitanţilor de servicii... macabre.

________

În privinţa PC2, condiţiile externe încep să se precipite şi nu prea mai contează strategiile lui Boc&Gheţea.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă