Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

marți, 10 noiembrie 2009

Dragoş Dragoteanu

Cine este?
„Sunt un vânzător pur-sânge.”
...
A început prin a vinde porci în târgul de animale, pe vremea când avea doar zece ani.
...
A continuat să facă bani din vânzări şi în timpul facultăţii, când aducea marfă din China şi din Polonia pentru a o vinde în „consignaţii”. Sursa
Om de calitate. Lăcomia e... hobby din copilărie. Prima dată... l-am cunoscut... ieri. Se dădea la The Money Channel... în stambă.

Ce se pricepe să face?
În 1994 a înfiinţat firma Euroest, intuind potenţialul unei pieţe aflate în zorii evoluţiei. La vremea aceea, nu avea la dispoziţie mai mult de 20.000 de dolari, îşi aminteşte. Cu mai bine de jumătate din această sumă a cumpărat o casă de 12.000 de euro, pe care a renovat-o şi a revândut-o la un preţ dublu.
Astăzi, firma pe care o conduce se numără printre jucătorii de top de pe piaţa autohtonă.
...Deşi a avut până acum „mai multe” oferte de asociere, la vremea respectivă a refuzat. Acum se gândeşte tot mai mult la această opţiune. Pentru a bate palma însă, ar trebui să primească o ofertă de cel puţin 15 milioane de euro pentru jumătate din acţiunile companiei. Sursa
Dacă instinctul meu de fată mare nu mă-nşeală, Euroest deţine crucile înfipte pe toate tarlalele din ... judeţul Ilfov. La o analiză de valoarea subiectului... ieftină... avem de-a face cu un bişniţar din categoria very low level, trecut prin toate etapele de creaţie ale unui "om de afaceri"... român.

Că care concepte are?
"Pentru orice marfa de rahat exista si un rahat de cumparator."
"Mi se rupe de politica."
Presedintele (director genial, patron de meneger?) Euroest a dezvaluit si care sunt cele trei sporturi pe care le practica: alergat, tenis si sex. Sursa
Criza îţi va demonstra că la orice rahat servit... primeşti unul bonus. :)
Tuturor ni se rupe de politică, chiar şi politicienilor, dar matale eşti "om de afaceri", care cum ar veni... te vinzi şi ai ceva la mezat tot timpul. Ce-i drept, bişniţă cu porci se poate face şi la nivelul tău... de astăzi.
Etic ar fi ca şi soţia matale să practice aceleaşi sporturi. La cât eşti de şarmant bănui că joci şi tenis... cu ea.

Opinie despre sine însăţi?
Exista o gramada de retardati in Romania care au o groaza de bani si se cred bogati, dar daca vorbesti cinci minute cu ei iti vine sa vomiti", a mai spus omul de afaceri. Sursa
Asta cam aşa-i.

Afecţiunea la război împotriva la imobiliare?
In ciuda opiniei generale, afacerile imobiliare se desfasoara destul de bine si in perioada de criza, fiind, de fapt, unele dintre putinele domenii care nu se opresc din cauza unor probleme financiare globale sau razboaie, de exemplu. Sursa
De ce problemele financiare gloabale nu afecteşte piaţa?
Scaderea de pe piata este cauzata de banci, care ofera dobanzi mult prea mari la depozite, investitorii majori preferand sa astepte momente mai bune, in timp ce primesc bani de la banca.
Pana cand dobanzile nu vor scadea la 2 - 3% in euro, piata va ramane in blocaj, potrivit presedintelui Euroest. Sursa
Emisiunea veveriţei lui Vântu a numărat mai multe hibe, Dragoteanu fiind cea mai însemnată.
Cu atâţia bizoni "suprinşi" de evoluţia pieţei, poate nu mai miră pe nimeni înmulţirea emisiunilor de dezgheţare a pieţei şi a "analiştilor de calitate". Cu toate acestea... ieri am rămas puţin... pe gânduri.

Update: Dragos Dragoteanu: “Alegeri pentru fraieri”

Reacţie user "fraierit" de ... onor sub'ect:
Sa avem cu iertare, dar eu cred ca daca cineva are de publicat ceva pe Imopedia eu zic ca ar fi de mare folos oamenilor sa se vorbeasca si de probitatea morala a autorilor. In primul rand eu sunt unul dintre “fraierii” de care vorbeste onor autor care a fost inselat de catre acesta la o tranzactie de afaceri cu servicii pe care a tocmit-o si nu a pus-o si la plata. Iar daca cineva are dubii in privinta halului de vocabular plin de injuraturi si de cuvinte suburbane pe care onor autor articol il detine il sfatuiesc sa petreaca ceva timp in firma la EuroEst – cum am facut si eu – si va fi socat pe viata. Dragii mei nu mai lasati oameni cu probitate morala indoielnica si vocabular de maidan sa se reproduca doar pt ca sunt directori de firme. Lumea de inalta calitate intelectuala stie ce poate si cum poate sa fie zilnic autorul. Va descalificati ca si site. E pacat. Calitatea intelectuala inalta a voastra nu trebuie sa fie niciodata asociata cu astfel de oameni. Sunteti prea buni ca sa nu promovati adevarata valoare pe care sa o sustineti. NU incerc sa fiu rau, ci doar corect. Va multumesc anticipat pt retragerea articolului. Promovati adevarata valoare si veti fi de mii de ori mai respectati.Buna ziua!
Vios:

Ma bucur ca dl.Dragoteanu si-a infiintat un blog.Sper sa afle cat mai curand toti oamenii care au lucrat la firma dumnealui (acum in deriva),pentru a afla si cei care nu stiu deja ,cat de javra sunteti ca patron si ce mod de exprimare ca la usa cortului aveti.Si ca toti oamenii educati, civilizati si cu oarece bun simt v-au parasit de mult.
Probabil ca nu prea mai aveti ce face,daca aveti timp sa stati pe Net si sa-si dea cu parerea pe blog.Ma rog,e si asta o forma de publicitate,recunosc.
Va spun insa ca nu o sa realizati mare lucru cu acest blog,poate sa va faceti si mai mult de ras.Din fericire va cunoaste deja multa lume,si pe dvs si metodele dvs de “specialist”.Vremea dvs a trecut,ca si vremea tuturor speculatorilor si jepcarilor.A celor care au ca singur Dumnezeu banul.Din fericire,lucrurile incep sa se aseze si la noi in tara,si criza este un inceput bun de maturizare a pietei.
Inteleg sa isi dea cu parerea oameni care au o pregatire economica complexa,o experienta vasta la mai multe niveluri,o intelegere profunda a mecanismelor economiei de piata,bun simt,respect pentru oameni chiar daca sunt concurenti sau nu ne aduc castiguri.
Aveti insa circumstante atenuante:cei care va cunosc indeaproape stiu ca aveti niste probleme psihice reale.Daca v-ati ingriji mai mult de sanatatea dvs,v-ati face si dvs un bine,si familiei,si colaboratorilor pe care ii chinuiti sub pretextul ca ii faceti “oameni”.
Dumnezeu sa va calauzeasca!(daca ii dati voie bineinteles).
Sursa

16 comentarii:

Akhenaton spunea...

Ai ramas pe ganduri? Si la ce te gandeai la o partida de alergat, la una de tenis, sau poate la o revenire a pietei imo? :))
Sa nu-mi spui ca-l iei de model in viata :P

Marian spunea...

Costele, esti featured in postul cel mai recent a lui Debilu' Robert Dobrescu :D

Valentin Ionescu spunea...

Mai vorbim maine, dupa interviul de pe Imopedia.

AristotelCostel spunea...

Mă interesează spre... deloc personajul. Am avut un şoc când l-am văzut pe sticlă... până şi pe ăsta. Pentru mine e super...claro... un samsar de terenuri a intermediat câte una alta... marfa bună şi aranjamentele le-a făcut pe "capitalul" lui, dar tot a rămas blocat cu ceva material în "active".

Cine l-ar întreba ceva (orice) pe "preşedintele" Euroest? :)

Valentin Ionescu spunea...

Da, nu am vrut sa spun ca maine se va produce marea revelatie, eram doar curios de tenta interviului. Intrebari? Pas...
Probabil ca ai sa vezi in curand cum arata un interviu cu mine, si nu in calitate de intervievat :)) .

AristotelCostel spunea...

@Valentin Ionescu

Trebuie să recunosc că la început n-am prea înţeles de ce se supără agenţii pe tine. Greu m-am prins că faci ... notă discordantă. :)

Din conformaţia fizică pari verişor cu Dragoteanu. :)

Căci cum să mă destăinui... pe pârloage s-au dat cele mai ţapene ţepe. Bula pe terenuri a agitat spiritele în ianuarie 2008, când Clenciu, tata ţeparilor pe rezidenţial se simţea victimă imobiliară datorită samsarilor de terenuri. Din păcate... atunci economia încă duduia de proşti şi Dragoteanu a avut şansa descărcării "activelor" în braţele altora.

Mi-e greu să accept acum să-mi facă previziuni un ţepar... iar dacă românii se pricep la fotbal... politică şi imobiliare... rezultatele sunt evidente... suntem ciuca bătăilor, politicienii îi fac pe români din retorică şi majoritatea "înstăriţilor"... tabula rasa medie... şi-a luat ţeapa imobiliară de rigoare.

... eu nu! :)

P.S. "mi se rupe" :)

Valentin Ionescu spunea...

@AristotelCostel

Da, asta sunt eu, altul mama nu mai face. Nu stiu cine e calificat sa faca previziuni la ora actuala, nu asta eram curios sa citesc in interviul asta, ci tenta care s-a vrut a i se da. Nu a fost cazul, nu mi s-a parut canalizat pe un mesaj anume, nici macar advertorial.
Si de la Dragos voiam sa aud parerea unuia din patronii de agentii mari, pentru ca il cunosc putin si eram sigur ca nu se va dezice total de ceea ce gandeste ca sa dea bine pe sticla :)).
Ma ajuta, se adauga la multele articole/reportaje/declaratii/discursuri pe care le urmaresc zilnic ca si sursa de luat pulsul companiilor imobiliare, ca si parte integranta din piata. Pentru voi, care ati afirmat de atatea ori ca nu ati apela la o agentie, si respect asta, nu e relevant, dar pentru munca mea este.
Da, am remarcat si eu asemanarea :)
Si, oricum, agentii se supara si se vor supara intotdeanua pe mine (unii din ei), pentru ca din pozitia mea pot si trebuie sa fiu obiectiv, si asta intotdeauna supara pe unii. OK, aici vorbim de mine, deci "obiectiv" inseamna "relativ obiectiv", eu nu sunt exponentul adevarului absolut, departe de mine pretentii de genul asta; sunt om, deci supus greselii.
Imi place sa cred ca sunt destul de detasat pentru a fi apropiat de obiectiv, si continui sa invat. E mult mai mult decat face marea majoritate...
Previziuni? Am recunoscut peste tot ca pentru asta te am pe tine hehe. Am surse destule de previziuni pentru a le cere unui director de agentie. Dar ma intereseaza pozitia unui director de agentie care a fost in top10, adica modul cum vede lucrurile dupa un an de criza, e parte din ceea ce fac...

UJohn spunea...

@Valentin Ionescu

Domnule Ionescu, acum scuze pentru offtopic, dar vazandu-va din domeniu, respectuos, as avea niste intrebari:

1) Ce face un agent imobiliar in Romania?
mai precis, inteleg ca se ocupa cu intermedieri, dar activitatea asta in ce consta?
2) Cine ar trebuii sa apeleze la un agent imobiliar?

Valentin Ionescu spunea...

@UJohn
Tizule, am mai spus-o si o repet, domnul Ionescu era tata cand traia.
Ce face un agent in Romania? Ar trebui sa generalizez si nu pot. In ce consta activitatea de intermediere? Nu sunt partizanul ei, am lucrat multi ani in acest sistem si am observat diferenta de perceptie pe care o au clientii fata de tine atunci cand prestezi reprezentare si nu intermediere. Recte, castigi la o tranzactie un singur comision in loc de 2, dar esti respectat, fidelizezi, faci cross-sell, esti perceput si inteles altfel si la un potential upsell. Deci, castigi enorm la calitate si volum, implicit la bani in final. Trebuie doar sa-ti scoti din cap eventuale idei de imbogatire peste noapte.
Partea "proasta" pentru multi? Esti dependent de fidelizare si referral-uri, deci nu merge cu prosteala, hehe...
Cine ar trebui sa apeleze la un agent imobiliar?
Absolut oricine, sub rezerva unei recomandari, si nu a unui anunt din ziar sau de pe internet. Asta daca vreti sa fiti siguri cu cine stati de vorba si sa scutiti timp si nervi, posibil si bani.
Dar in principiu iti sunt suficiente 30 de secunde in telefon ca sa-ti dai seama cu cine stai de vorba si daca ti-ai dori ca acea persoana sa fie ghidul tau in achizitionarea unui bun imobil.
De aici pleaca totul.

Valentin Ionescu spunea...

@AC
Te-ai apucat de comert cu insecticide??? Am auzit niste barfe... :D

UJohn spunea...

@Valentin Ionescu

Deci... domnu' Valentin (daca si pe tata dumneavoastra il chema tot Valentin v-as ruga sa va schimbati nick-ul ... sa nu facem confuzii)... nu pricep. Cum produce un agent imo plus valoare in economia romaneasca?

Din postura de chirias rupt in koor, contactul meu cu bijnitzu' s-a cam rezumat la agentu' imo de cartier si se derula cam asa:
Dai telefon, te intalnesti c-o tanti sau un nene imbracat bine si telefon ultim racnet iti prezinta un proprietar absurd sh-un apartament daramat, motiv pentru care te taxeaza 50% pe chiria pe prima luna. Evident, dupa asta dispare in noapte lasandu-te sa te paruiesti cu apropitaru' proaspat emancipat pentru intretinerea restanta, instalatoru' absent si cine dreaq plateste impozitul la administratiunea financiara.

O singura data m-o pleznit doru' de casa proprie si personala si atunci am avut oportunitatea sa vaz o alta fata a bijnitzului. Asa, cam prin 2006. Si atunci, dupa o sapt. de vizionari si parlamentari, agentu' nu stia cat costa apartamentul, eu nu stiam daca vreau sa-l cumpar si apropitaru' nu stia daca vrea sa-l vanda.

Valentin Ionescu spunea...

@UJohn
Da, si pe tata il chema tot Valentin si nu, nu asta am vrut sa spun, ci ca el era un domn, eu sunt Vali :) .
Aici sunt multe de spus, si s-au spus deja multe si aici si in alte parti, deci nu voi fi eu acela care sa faca nici apologia agentului imobiliar, dar nici sa-i cante prohodul. Sunt partizanul extrem al profesionalizarii acestui sector si al eliminarii celor de tipul pe care il descrii. Mai mult, una din valentele meseriei mele este sa curat o firma de genul asta de zarzavagii.
Deci, daca ne raportam la ce descrii tu acolo, intr-adevar nu e vina agentului (care - clar - mai mult nu poate) ci a agentiei care ii permite sa o reprezinte si sa activeze intr-un domeniu cu care nu are nimic in comun.
Deci, revin la ceea ce am scris mai sus: RECOMANDARI. Nu are importanta daca agentul este din cartierul respectiv sau nu; un agent bun se va ocupa de cererea ta si va munci cateva zile, poate chiar saptamani, pentru a selecta, viziona, verifica documentar si negocia o casa cat mai apropiata posibil in contextul dat de piata de ceea ce iti doresti tu.
Eu pot sa-ti recomand cel putin 5, si nu sunt agent, mai mult, nu sunt nici bucurestean, carora le vei da de placere comision. Unul e avocat, doi sunt economisti, iar 2 au doar liceul, dar sunt niste hunteri exceptionali. Deci, vezi, nu se poate generaliza...
Concluzia(ma repet):
Safe=recomandare
Si ai sa ai o surpriza placuta.

UJohn spunea...

@Valentin Ionescu

Domnu' Valentin Ionescu, ma dezamagiti.
Ma asteptam la argumente de genul:

Standardizeaza piata.
Asigura implementarea legislatiei.
Educa dezvoltatorul/cumparatorul.
Reprezinta interesele cumparatorului (ca deh, dezvoltatoru' are si interese, si posibilitatea sa si le apere).

Coroborati astea 4 idei cu "subiectul" topicului si spuneti-mi, va rog, ce credeti despre asta.

Imi repugna ideea "safe=recomandare". Ideea asta imi bombardeaza cerebelu' cu amintiri despre economia bazata pe PCR si succesul rezultat pe datul din coate.

Valentin Ionescu spunea...

@UJohn
Domnu' UJohn, hotaraste-te: vrei sa auzi poezii patriotice sau adevarul? Ca texte din astea pot sa-ti servesc 24/24, cu implementari legislative si educatie imo-civica :D. Daca vrei definitia unui broker imobiliar, o ai si aici, si pe balon si pe imopedia; urmareste cateva posturi ale mele si te lamuresti.
Pe scurt:
- scolarizat (minim 1 an de colegiu imo - insa nu stiu de unde cadre didactice :) si dupa ce programa)
- afiliat la un colegiu PROFESIONAL, care sa amendeze instantaneu orice ochi alunecosi-inima zburdalnica
- asigurat obligatoriu pentru malpraxis
- aliniat la o legislatie deocamdata inexistenta
Doar toate astea la un loc iti garanteaza calitate si siguranta. Pana cand se vor rezolva, totul se rezuma la factorul uman.
Eu am preferat insa sa-ti dau solutia imediata, care va mai functiona multi ani de acum incolo ca si unica APROAPE safe: Recomandarea, care nu are nici o legatura cu comunismul, ci cu un broker care a performat foarte bine pentru unul sau mai multi dintre prietenii tai, deci e mai mult decat probabil sa faca acelasi lucru si pentru tine. Deci in nici un caz prietenul tau sau al prietenilor tai, ci unul care a lucrat pentru cineva cunoscut sau din familia ta lasand o impresie foarte buna.
Sau mai este o solutie pe care o poti invata de la AC, recte sa cumperi singurel, si de preferat mai la anul. Si atunci, te ajut eu fara nici un ban.
Te-am dezamagit? Sunt convins, asteptai vreun fanatic cu spume la gura? Iaca nu :) .
Ca sa nu mai spun ca ceea ce ai scris tu acolo nu prea are nici in clin nici in maneca cu fisa postului unui broker.

1. Standardizeaza piata??? Asta o face legislativul sau un colegiu profesional puternic si impartial, "care nu este"...
2. Implementeaza legislatia??? Asta e treaba executivului :D
3. Educa dezvoltatorul??? Asta o face "yo", recte consultantul B2B, si nu agentul. Si nici pe mine inca nu ma asculta prea atenti...
4. Aici ai nimerit-o, asta trebuie s-o faca agentul; unii chiar o fac cu onor, iar altii... sunt cei pe care i-ai descris mai sus.

UJohn spunea...

@Valentin Ionescu

Domnule Valentin Ionescu, eu am intrebat unde aduce domnia sa agentul imobiliar plus valoare (value added). Imi dau perfect seama ca agent imobiliar e mai degraba B2C decat B2B, dar sintagma e destul de vaga incat sa le includa pe amandoua.

Nu ma dau mai rotund decat sunt, si mi-am asumat lipsa de cunostiinte "specifice" relatand limitata mea experienta. Dar incerc sa pricep si nu poci... cand unul ca domnu' D.Dragoteanu ajunge sa reprezinte "standardul de referinta" in domeniu, cine ar trebuii sa sanctioneze situatia? Piata a.k.a. utilizatorul casnic in frunte cu gospodinele dotate cu facalet? sau profesionistii din domeniu? ziarele si mogulii? BASESCU??

Valentin Ionescu spunea...

@UJohn

Cu scuzele de rigoare pentru intarziere, dar am fost inghesuit tare zilele astea si nu am vazut notificarea de new post:
It's a free country, mate! Fiecare vorbeste ce vrea si unde vrea. Cine ti-a zis sa-l iei pe Dragos drept etalon imobiliar? Eu nu, eu nu pot sa-ti zic sa ma iei drept etalon nici macar pe mine, oricat de narcisist as fi :D . Mai mult, nici macar el nu ti-ar cere asa ceva.
Si aici revin - cu riscul de a deveni chiar obositor, dar tu esti cel care imi da continuu apa la moara:
Ti l-a recomandat cineva pe Dragos? Nuuu. Deci, conform sfatului meu anterior, trebuie sa te raportezi la ce declara el sau la stilul lui de lucru? Nuuu.
Si, daca analizam la nivel macro, poate ca inca nu se ofera plusvaloare in multe din agentii, dar nici tu nu esti obligat sa platesti pentru un serviciu pe care nu l-ai contractat si de care nu ai beneficiat.
Tu, ca si potential client, ai tot dreptul din lume sa refuzi sa apelezi la serviciile unui agent, sau - la un moment dat in timpul unei tentative de colaborare considerata de tine nesatisfacatoare - sa le recuzi.
Asa si numai asa vor disparea pe cale naturala acele agentii si acei agenti care te-au facut pe tine sa-ti pui intrebarea asta...

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă