Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Alexandru şi Irina Petrescu, Esop Consulting



În Noiembrie 2008 Renderman a avut o tresărire nervoasă pe tema "specialiştilor" imobiliari, oprindu-se la eroina imobiliară din perioada "aşa-zisului" blocaj imobiliar de pe piaţa românească ...de cloace vechi şi noi... şi anume, Irina Petrescu, nu-ştiu-ce la firma ei, şi a soţului dânsei, Alexandru Petrescu, de asemenea, "borned" "specialist" imobiliar ...în 2002, când şi-a terminat Masterul în Comunicare şi Relaţii Publice, adică exact când şi-a luat diploma că ştie să "vorbeşte".



Doamna Irina, a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Bucureşti şi spune ea că a lucrat timp de un an ca jurist la Loterie. Nu-mi trebuie mai mult de 2 secunde să mă gândesc că în anul 2000, posturile de jurist la Loterie erau anunţate cu surle şi trâmbiţe, iar candidaţii erau aşteptaţi la concurs cu foarte mare căldură şi ...prietenie, concurs derulat pe principiul "fie ca cel mai bun să învingă" chiar şi atunci când participă "1 persoane".


Ceea ce am vrut să evidenţiez nu are nicio legătură cu faptul că a reuşi în viaţă instantaneu după absolvirea unei forme de învăţământ în România ar avea vreo conotaţie piloasă. Nici nu fac aluzie la faptul că în România nişte tineri absolvenţi încep o afacere de succes cu ajutorul securiştilor din familie.

Dar să vedem, nu-i aşa, care ar fi principalele lor realizări în domeniul "cănsaltingului" imobiliar... pentru fazani.

La randul sau, Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop, apreciaza ca efectul crizei financiare internationale asupra pietei romanesti nu este in nici un caz de cadere a pietei. "Romania este o piata emergenta cu un deficit mare de locuinte si atata timp cat fondurile vor fi directionate in continuare pe piata exista suficient loc de crestere a pietei", a explicat Alexandru Petrescu.

Evident, "specialistul" are o opinie echilibrată, construită pe fundamentul esenţial şi atât de specific în România, cum ar fi deficitul de locuinţe. Ce i-a scăpat domnului e tocmai subiectul. Astfel, referindu-se la efectul ...crizei FINANCIARE, îşi construieşte raţionamentul pe ipoteza direcţionării unor ...fonduri.

Dacă s-ar face un sondaj, 90% din populaţie, simpli privitori, dar si o parte din cei care lucrează în această industrie ar afirma acelasi lucru; toţi au deja viziunea unui colaps, pentru că aceasta este percepţia generală, alimentată de mai multe declaraţii contradictorii“, spune Irina Petrescu.
...
Având în vedere cererea de pe piaţa nesatisfăcută si în asteptare, presiunea exercitată de cresterea chiriilor si a costurilor privind construcţiile, credem că e greu de crezut că în toamnă vor scădea preţurile. Dimpotrivă, analizele noastre sugerează că până în toamnă vom avea cresteri de 5 până la 10% la preţul locuinţelor.
...şi fu pe dos. Chiar mă întreb dacă creşterea chiriilor nu a avut nicio legătură cu înţelegerea tuturor agenţiilor imobiliare din vreo oarecare asociaţie. Desigur, în România există Consililiul Concurenţei, piaţa chiriilor este una transparentă şi foarte bine reglementată şi, nu în ultimul rând, problema locativă la nivel european este una relativ ...secundară.

Cererea este in continuare mare si, din pacate aceste, zvonuri pompieristice nu fac decat sa-i sperie pe unii care insa vor avea de pierdut cat vor consta spre sfarsitul anului ca preturile si-a reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere”, a explicat Irina Petrescu.

Să nu fim răutăcioşi, poate s-o fi referit la sfârşitul altui ...an.

Iulie 2008
Preturile locuintelor din blocurile vechi sunt in scadere si vor continua acest trend cu un procent de 5-10%, iar in ceea ce priveste blocurile noi, pe perioada verii preturile stagneaza, urmand ca din toamna si pana la sfarsitul anului sa creasca usor cu 5-10%, a declarat Irina Petrescu. Aceasta mai spune ca una din cauze este atingerea pragului de sus la nivelul preturilor in ceea ce priveste apartamentele vechi.

Irina a constatat existenţa unui prag superior în cazul apartamentelor vechi, dar s-a înşelat în privinţa trend-ului preţurilor apartamentelor noi şi în privinţa procentelor. De fapt, e foarte greu să găseşti o propoziţie a "specialistei" imobiliare Irina Petrescu în care să nu se fi...înşelat. Mai exact, în care să nu fi înşelat... potenţialii cumpărători.

Octombrie 2008
"În condiţiile în care în ultimii cinci ani sectorul imobiliar a fost motorul dezvoltării economice, statul ar trebui să se implice şi să sus­ţină efortul băncilor, dar şi pe dezvoltatori", explică Irina Petrescu. "80% din proiectele din piaţă ar trebui regândite atât din punct de vedere al conceptului, cât şi ca strategie de vânzare şi plan de marketing", a concluzionat doamna Petrescu.
Doamna Ştie-Tot excelează într-o pleiadă de soluţii tip sfat, fiind o "specialistă" în "cănsalting" chiar la firma familiei ei. Până la urmă, chiar dacă statul nu se va implica, băncile nu vor face niciun efort, rămâne speranţa construirii de strategii şi planuri de marketing pentru dezvoltatorii ...cei mai fraieri.

„Credem ca in final clientii vor fi cel mai mult afectati. Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana / anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009: proiectele noi sa fie mult prea putine pentru cererea acumulata si sa intervina, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor”, declara reprezentanta Esop.

Din fericire pentru oamenii de bun simţ, doamna Irina Petrescu vede şi un final în povestea asta.

Un comentariu:

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Sa te prapadesti de ras :) ...
Daca n-ar fi de plans. Astia, care s-au facut (se mai fac!) de ras...

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă