Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

joi, 19 iunie 2008

Eurisko - consultanţi în orice

Fac referire la un articol publicat în Mai 2007, când cursul Euro-Leu era pe cai mari...

Conform realităţilor recente, Slovacia va adopta Euro în 2009, iar România îşi propune ca unic obiectiv major, trecerea la moneda unică în anul 2014. Obiectivul în sine este un pic cam prea îndrăzneţ, dar să admitem un decalaj de 5 ani între cele două ...economii, deşi în cazul României ar trebui să vorbim mai mult de credite decât de ...economii.

Să evaluăm puţin situaţia de acum un an. Curs 3,2 RON pentru un EURO, BNR-ul neliniştit datorită aprecierii monedei, rata dobânzii de referinţă 7,5%...7 ani până la adoptarea monedei unice....în teorie.

Cine este compania Eurisko? Tarlaua lui Bordei...descris anterior cu lux de amănunte...picante. La momentul respectiv nu fuseseră preluaţi şi-şi permiteau "analiştii companiei de consultanţă imobiliară" şi predicţii economice:

Trecerea la euro va duce la o creştere semnificativă a pieţei imobiliare, susţin analiştii companiei de consultanţă imobiliară Eurisko. Raţionamentul este cât se poate de simplu: trecerea la euro va presupune reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR) cu o anumită perioadă de timp înainte, ceea ce va duce la creşterea numărului tranzacţiilor imobiliare de pe piaţa românească.

Analiştii compară situaţia din România cu cea din Slovacia, care urmează să adopte euro în mai puţin de doi ani şi a operat scăderi ale dobânzilor de referinţă, pentru a respecta criteriile stabilite pentru adoptarea monedei unice europene, care se referă inclusiv la rata dobânzilor pe termen lung. “Urmând acest model, România ar putea înregistra, în acelaşi context, în următorii ani, schimbări majore pe piaţa imobiliară. Banca Naţională a Slovaciei a decis, de curând, reducerea dobânzii de referinţă la 4,25%, pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene. Această măsură va avea ca şi consecinţă directă încurajarea cererii de credite ipotecare”, se arată într-un comunicat al Eurisko. Reducerea dobânzii va duce la creşterea numărului de credite imobiliare accesate de populaţie, dar şi a împrumuturilor pentru investiţii. România este una dintre cele mai tentante pieţe imobiliare din Europa de Est şi din Europa extinsă, cunoscând un adevarat boom în ultimii ani.
Unde suntem astăzi, 19 iunie 2008? Rata dobânzii de referinţă la 9,75%, cursul la 3,66 RON pentru 1 Euro şi adie un vânt de creştere a dobânzilor...la credite. Efectele colaterale nu le mai amintesc acum, dar băieţii ăştia...de la Eurisko şi-au mai tras o predicţie în portofoliu!

2 comentarii:

tiberiu spunea...

intra pe zf.ro sa-l vezi pe ionut bordei la comentarii pe probleme imobiliare .. jalnic

AristotelCostel spunea...

Am comentat deja pe balonul lui manole si l-am inclus din nou in sectiunea specialisti romani la datorie.

Am vazut ca foloseste termeni noi pentru el, cum ar fi "irealistic", dar pentru un agent "imobilistic" totul e "posibilistic".

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă