Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

vineri, 26 decembrie 2008

Ignoranţa lui Mircea Badea

De-a lungul a mai mult de un deceniu am admirat ieşirile nervoase, dar sincere ale lui Mircea Badea, remarcând o congruenţă impecabilă între convingerile mele şi ale lui(a) cu doar 3 excepţii:

1. Ar trebui să mai reflecteze la faptul că e angajatul unui securist notoriu cu o moralitate specifică criminalilor în serie.
2. În urmă cu 3-5 ani a spus în direct, cu maximum de "sinceritate" că Marius Tucă n-are chelie. Omule, sentimentalismul dăunează ...obiectivităţii! Nu suntem roboţi, dar Tucă e ...chel.
3. Aş pune reclamele penibile de la fără zece din cadrul emisiunii de pe Antena 3, dar mă opresc la următoarea precizare:
Am vazut Zeitgeist-the movie. Am vorbit si pe post despre el. Nu m-a atins in nici un fel. Are cateva idei interesante pe care le-am mai citit/vazut sau la care m-am gandit si eu, dar abunda in informatii gresite sau trunchiate. Plus abordarea simplista a unor subiecte complexe prin natura lor. N-am vazut Zeitgeist Addendum, tot din lipsa de timp, dar nici nu resimt un freamat al nerabdarii. Metafizica pentru coafeze a lui Paolo Coelho mi se pare mai profunda si mai analitica decat Manualul micului conspirator din Zeitgeist.

Mai exact, ce înseamnă manualul micului conspirator? John Fitzgerald Kennedy a fost împuşcat de ruşi? Omul a ajuns pe Lună? Gemenii au fost "demolaţi" de nişte săteni din Afganistan?

Trăim pe Planeta Minciunii şi cel mai credibil om dintr-o ţară de 21,5 milioane de locuitori este, pur şi simplu, ignorant?

Mă rog, problema asta se poate rezolva dacă rezum pentru un om foarte ocupat ce şi cum se prezintă într-un documentar de 2 ore care se vrea a capta atenţia...MASELOR pe o problemă GLOBALĂ, dragă Mircea Badea.

“It’s no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society”
J. Kirshnamurti
“There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. The other is by debt”
John Adams (1735-1826)

Corporatocracy

Fed => înrobirea americanilor prin datorii perpetue, inflaţie şi dobândă.


Banca Mondială şi FMI => acţionează la scară globală îndatorând prin propria imprudenţă a statelor sau coruperea conducătorilor unei ţări. Impune condiţii sau politici de ajustare structurală care constau în:
- devalorizarea monedei; tăieri masive de fonduri pentru programe sociale (în special educaţia şi sănătatea => compromiterea bunăstării şi integrităţii unei societăţi lăsând oamenii vulnerabili exploatării); - privatizarea întreprinderilor de stat => sisteme importante social pot fi cumpărate şi reglementate de companii străine pentru profit; - liberalizarea comerţului => import produse ieftine => distrugerea producţiei indigene.

Sună cunoscut, nu-i aşa? Bechtel...autostrăzi? Devalorizarea monedei? Letonia? Ucraina? Luna asta!!! Ani de tranziţie tembelă a României??? Mircea Badea, ţi-a spus toate astea Voiculescu sau Băsescu? Am îndoieli! Ei bine, Zeitgeist a făcut-o!

Iată alte prostii "coelice" pe care le ştiau toţi:

Înainte de 1980 Afganistanul producea 0% din opium pe ...Terra. După ce mujahedinii sprijiniţi de SUA/CIA au câştigat războiul dintre sovietici şi afgani, până în 1986 au ajuns să producă 40% din heroină. Până în 1999 au ajuns să producă 80% din heroina de pe piaţă. După ce au ajuns talibanii la putere, producţia a scăzut de la 3000 tone la 185 tone. Pe 9 septembrie 2001 planurile de invazie a Afganistanului erau pe biroul lui Bush. Două zile mai târziu au avut şi motivul. Astăzi, Afganistanul controlat de SUA produce 90% din heroina de pe piaţă.
... alte prostii pe care le auzim în fiecare zi oriunde întoarcem capul:

„Greed and Competition are not the result of immutable human temperament... greed and fear of scarcity are in fact being created and amplified...the direct consequence is that we have to fight with each other in order to survive.”
Bernard Lietaer – Founder of the EU currency system

Într-un sistem bazat pe profit este imposibil să ne aşteptăm ca fiinţele umane să se comporte într-un mod cu adevărat etic şi decent.

Dacă există o problemă în societate şi nu se poate câştiga vreun ban din rezolvarea problemei, aceasta nu va fi rezolvată.

Miliarde de dolari sunt cheltuite în fiecare an pentru închisori şi poliţie, în timp ce doar o fracţiune este cheltuită pe programe pentru ajutarea săracilor, sărăcia fiind una dintre cauzele fundamentale ale infracţiunilor.

Patriotism, arme, armate toate acestea sunt semne că nu suntem civilizaţi încă.

„My country is the world...and my religion is to do good.”
Thomas Paine (1737-1809)

Credinţa religioasă a cauzat mai multă fragmentare şi conflict decât orice altă ideologie. Numai creştinismul are peste 34000 de subgrupuri diferite.

Cea mai importantă problemă este managementul inteligent al resurselor Pământului.

Politicienii sunt inutili. Adevăratele noastre probleme în viaţă sunt tehnice, nu politice.


Să sperăm că, în timp, religia îşi va pierde materialismul şi baza în superstiţie, şi să se migreze în domeniul util al filosofiei.

Adevărata noastră divinitate este în abilitatea noastră de a crea şi, înzestraţi cu înţelegerea conexiunilor simbiotice ale vieţii, în timp ce suntem ghidaţi de natura schimbătoare a realităţii, nu este ceva ce nu putem face sau îndeplini. Desigur, avem de înfruntat obstacole dificile sub forma structurilor puterii care refuză să se schimbe. În miezul acestor structuri este sistemul monetar. Politica rezervei fracţionale este o formă de sclavie prin datorie. Capitalismul cu piaţa liberă în forma comerţului liber foloseşte datoria pentru a întemniţa lumea şi pentru a manipula ţările întru servitudine faţă de o mână de afacerişti şi puteri politice.

Sistemul financiar global este pe cale să se prăbuşească din cauza propriilor neajunsuri. Sistemul monetar îşi atinge limitele teoretice de expansiune şi falimentul băncilor pe care îl vedeţi este doar începutul. De asta datoriile noastre sunt la niveluri record şi guvernul şi Fed-ul scot noi bani pentru a salva sistemul corupt. Singurul mod de a menţine funcţionarea băncilor este prin creaţia a mai mulţi bani. Singurul mod prin care să creeze mai mulţi bani este să genereze mai multe datorii şi inflaţie. Este doar o problemă de timp până când nimeni nu va mai dori să se împrumute, în timp ce nerambursarea datoriilor creşte deoarece oamenii nu-şi pot permite să plătească împrumuturile curente. Astfel, expansiunea banilor se va opri şi va începe contracţia la o scară nemaivăzută sfârşind o schemă piramidală lungă de un secol. Aceasta a început deja!

Propunerile mişcării "coelice":

1. Boicotează cartelul specificat în Zeitgeist Addendum (nu-mi place la pârnaie...GHEŢEA!!!).

2. Renunţă la ştirile de la televizor! (Dacă nu eşti rudă cu Sârbu, Voiculescu şi Vântu, n-ai nimic de câştigat!) Informează-te de la agenţiile de ştiri independente de pe internet. Obiecţii, Mircea Badea?

3. Nu vă înrolaţi în armată – instituţie depăşită. Nu-i aşa, Mircea Badea, că eşti complet de acord cu acest punct?

4. Boicotează companiile de energie. Micşorează consumul de utilităţi pe cât posibil. Ar fi ceva rău, Mircea Badea?

5. Respinge sistemul politic. Iluzia de democraţie este o insultă la adresa inteligenţei noastre. Sounds familiar??

Mircea Badea, în absenţa creditaţilor, sistemul monetar e varză şi s-ar putea să ne întâlnim lângă un cazan cu supă în Balta Albă aşa că ai putea măcar să nu mai iei în râs o ...atitudine. Departe de mine gândul de a ocupa o poziţie de ministru în viitorul guvern mondial, dar m-am săturat al dracului de pseudo-societatea în care trăiesc!!!

Update: SUA: Razboiul impotriva terorismului va depasi in curand un trilion de dolari
Cel mai scump razboi la care au participat Statele Unite ramane (doar) cel de-al Doilea Razboi Mondial, ale carui costuri au depasit 3.5 trilioane de dolari.

Daniel Daianu: Romania sa se bazeze pe banii UE, un acord cu FMI mareste riscul de intrare in recesiune
...daca FMI intra in aceasta ecuatie va impune un program economic care va fi extraordinar de auster. Mi-e teama ca un asemenea program va mari riscul de intrare a Romaniei in recesiune. In momente de mare incetinire economica daca vii cu un program de mare austeritate care inseamna taieri fortate de cheltuieli, mariri de taxe si impozite, autotmat te duci catre recesiune economica.

miercuri, 24 decembrie 2008

De sezon

Cadou de Crăciun: ...a venit Moş Crăciun!
P.S. Pot exista şi alte explicaţii, însă, "garantat", şi alte... efecte.

joi, 18 decembrie 2008

Nu trageţi în ...Dan Pascariu

Update: Vorbeşte lumea despre o bancă.


Titlul este inspirat din epopeea de 2 lei sau 50 Eurocents a d-lui Dan Pascariu.


Un citat nu foarte vechi ...din Dan Pascariu, dezvăluie o clarviziune de bancher cu perspective sănătoase, care îşi câştigă banii din alte …învârteli decât cele pe care le comentează …obiectiv.


Martie 2007

Chiar de la inceputul acestei luni, Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac, spunea ca nu trebuie neglijat faptul ca pe piata imobiliara s-ar putea produce si o prabusire a preturilor. Sursa

În ciuda perspectivelor sănătoase, tentaţia banilor grupaţi în găleţi tip cisternă şi accesibili prin simpla prosteală s-a materializat într-un timp relativ...scurt.


Pascariu, Sima si Zamfirescu imprumuta 40 mil. euro pentru un proiect imobiliar


Efectele?


August 2007

"Piata imobiliara va ramane atractiva cel putin in urmatorii patru - cinci ani, desi marjele de profit vor continua sa scada", spune Dan Pascariu, care detine 7,38% din actiunile firmei Romfelt.

Proiectul rezidential dezvoltat de Romfelt Real Estate este situat pe strada Ziduri intre Vii, in apropierea lacului Fundeni. Pentru acest proiect, Pascariu spune ca marja de profit ar trebui sa fie de cel putin 100%. Sursa

100%? Aaa....cel puţin...nu priceam care-i şpilu’ la aşa un mizilic.


Adeseori în viaţă, când te gândeşti la lup...singura scăpare ar fi să nu te afli ...acasă.


Martie 2008

Bancherul Pascariu considera ca piata imobiliara din Romania nu va inregistra un bubble. Sursa

Totuşi, situaţia merită reflectată profund că-i vorba de 40 milioane de euro şi la banii aştia poţi să cauţi o grămadă de ...explicaţii.


Iulie 2008

Problema momentului e aceea ca piata imobiliara e blocata din cauza asteptarii ca vor scadea preturile. Exista insa o limita a acestei scaderi, deoarece si investitia imobiliara este o afacere si sa vinzi acum cu un pret mai mic de 1.300 euro pe metru patrat o locuinta noua e absurd, nu-ti acoperi costurile. Terenul e foarte scump. Fierul s-a dublat, aproape s-a triplat in ultimii doi ani, cimentul s-a scumpit semnificativ. In general, materialele de constructii s-au scumpit, astfel incat nu cred ca va scadea pretul sub 1.300 euro pe metru patrat. Sursa

Nici 6 luni nu trecură şi situaţia expusă de Daniel pare din cu totul alte ...timpuri.

Drept pedeapsă...iată ce vă aşteaptă!!!


Decembrie 2008

"Stocul disponibil de locuinte noi se va mentine acelasi in urmatorii doi-trei ani", a mai spus Dan Pascariu. Sursa
Aţi auzit, constructorilor? În următorii 2-3 ani veţi mânca licheni şi veţi bea ...rouă.

Legat de subiectul abordat, propun şi puţină lectură facultativă.

Afacerea Marmura. Anul 1994 a reprezentat inceputul celei mai importante dintre afacerile lui AdrieanVideanu, marmura. Ca sa intre intr-o asemenea afacere, avea nevoie de foarte multi bani.

Potrivit declaratiilor sale, a inceput aceasta megaafacere cu 30.000 de dolari, pe care i-a acumulat in cei patru ani de "trading". Langa aceasta suma a adaugat, cu sprijinul dezinteresat al lui Dan Pascariu, presedintele de atunci al Bancii Bucuresti, 350.000 de dolari. Videanu mai spune ca banii i-ar fi fost dati de Pascariu pe incredere. "Am intalnit un bancher care a avut incredere in mine si in planurile mele de afaceri", povesteste Adriean Videanu azi, la gura sobei, pentru un cotidian central. La acea vreme, interesul pentru preluarea productiei de marmura din Romania era mare. Cum se face ca tocmai Videanu a fost cel ales pentru aceasta afacere? Explicatia sa fie "flerul" lui Pascariu si al celorlalte "proptele" cu nume de fonduri de investitii inregistrate in paradisuri fiscale (Delaware-SUA, Cipru) sau a fost ordin pe linie de partid si de stat? Acesta este unul dintre marile secrete ale lui Videanu. Sursa

Vorbe goale de pe net, semnate de ...gigi:
Dar domnule pascariu, ce recomandati parintilor celor 2 omorati si cei 3 accidentati cu X5 ul din dotare in 2001? in lei sau euro? dvs in ce ati platit de ati luat 1 an cu suspendare si ,culmea norocului, s-a prescris si fapta in 2002 prin decret-lege? ehe..in 2001 era leul tare ca era PDSR ul la putere.parerea mea. Sursa
Se pregăteşte...Sergiu Oprescu

marți, 16 decembrie 2008

Piaţa se prăbuşeşte vs. preţul creşte vs. promoţii de criză

Experienţa acumulată în ultimile ...săptămâni îmi spune că trebuie să dau link-urile căutărilor de pe google...căci numai astfel porcii rămân pe vecie în memoria colectivă a unei comunităţi.

Aş vrea să marchez din alergare încă un specialist care s-a făcut de toată prăjitura turcească manipulând făţis fazanii din Manipulistan prin intermediul "cârtiei de bişnit" Capital - "docoment" de prostire naţională şi deposedare a fazanilor de ...cash.

Dan Vardie e un băiat de-a dreptul foarte şmecher.

11 Septembrie 2008
Dan Vardie arată că preţul automobilelor va înregistra în curând o creştere semnificativă, în urma scumpirilor materiilor prime cum ar fi oţelul sau tabla. Deşi au încercat să înghită efectele acestor costuri, constructorii de automobile nu vor mai putea rezista mai mult de un an şi jumatate. Sursa şi google

15 Decembrie 2008

Dealerii de maşini noi se bat în promoţii de criză

Credeţi că Dan Vardie are vreo strângere de tanga? Nici vorbă! E foarte ...volubil.

31 Octombrie 2008

Constructorii de automobile reduc capacitatile de productie, in prezent, pentru ca banda de productie merge degeaba si astfel se pierd bani, deoarece oricum se vand foarte putine masini. Deloc in Occident si mai putin la noi.
Vardie sustine ca aceasta criza a reprezentat prilejul pentru ca fabricantii de masini sa faca acest lucru, pe care oricum intentionau sa-l faca. Sursa

luni, 15 decembrie 2008

Trenduri economice: Pentru cine bat clopotele

Din ciclul: "Profiturile se privatizează, pierderile se ...naţionalizează" - preluare Trenduri economice

I
ată că ceea ce estimam, începe să se întâmple. Profitând de cota de piaţă pe care o au, bancherii străini(în frunte cu austriecii, evident!) încep să ceară imperativ bani statului român. Asta în condiţiile în care instituţiile pe care le conduc sunt pur particulare, iar în luarea deciziilor lor de business nu a fost consultat sub nicio formă statul român(iar pe tine, în calitate de contribuabil, în mod sigur nu te-au consultat). Şi, în mod sigur, acţionarii acestor instituţii nu s-au gândit nicio clipă atunci când băncile dumnealor duduiau să împartă dividendele cu cineva.

Declaraţiile pe care le fac aceşti băieţi deştepţi ai finanţelor sunt halucinante. Herbert Stepic(CEO Reiffeisen International) a şi propus o sumă: "Pentru rezolvarea problemelor de lichiditate de pe piaţa românească estimez că ar fi suficient un pachet de 5 miliarde de euro, care poate fi discutat cu Bruxelles-ul"(cf. Ziarul Financiar şi Hotnews). În acelaşi ton, Răsvan Radu(preşedinte executiv al Unicredit Ţiriac Bank) spune: "Băncile din România au acţionari străini, dar sunt bănci româneşti pentru că finanţează economia României şi nu a altor ţări, pentru că lucreză cu angajaţi români şi contribuie la creşterea economică şi mi se pare normal să fie susţinute în caz de nevoie"(Ziarul Financiar). Cireaşa de pe tort aparţine lui Steven van Groningen(preşedinte Raiffeisen Bank Romania): "Este o greşeală să se spună <<>>. (...) Cu toţii am contribuit la situaţia de azi, inclusiv BNR, prin măsurile de reglementare şi nu se poate spune că este doar vina băncilor străine".

Mai mai că mă apucă plânsul. Din declaraţiile respectivilor "neprihăniţi" rezultă clar că ei, bieţii, nu s-ar fi aflat în situaţia asta dacă noi nu am fi existat. Au uitat oare domniile lor cum se priveau superior când mai apărea câte un nebun care le spunea că trebuie încetinită creditarea? Au uitat cine sunt principalii vinovaţi pentru bula imobiliară şi pentru creşterea isterică a consumului? Se pare că au memoria scurtă din moment ce acum vin pe un ton ultimativ trântindu-ne în faţă cota lor de piaţă şi ameninţându-ne cu probleme pe care le-ar putea avea economia noastră. Dincolo de acest şantaj este clar vorba de disperare. Însă oricât de mare le-ar fi disperare, nu cred că un contribuabil onest trebuie să plătească pentru că o bancă a finanţat construcţia unor complexe rezidenţiale care nu se mai vând. Sau pentru faptul că un amărât, ameţit de experţii financiaro-imobiliari, a plătit pe o garsonieră cât pentru un apartament cu 3 camere. Ca în orice business este vorba de asumarea riscului, iar cei care nu au fost capabili să-l evalueze corect trebuie să plătească. Nu cred că eu sau tu suntem vinovaţi pentru că o bancă a îndopat un individ cu zeci de produse de creditare, unul mai riscant decât celălalt. Dacă respectivul individ nu-şi plăteşte datoria este o problemă strict între el şi bancă, nu trebuie să intervină statul pentru acoperirea pierderii. Parcă asta e economia de piaţă, nu-i aşa domnilor bancheri? Sau economie de piaţă e numai când trebuie luat profitul, iar când sunt probleme trebuie să fim flexibili şi înţelegători?

Din păcate, în perioada imediat următoare vom asista la campanii impresionante de lobby, vor apărea analişti isteţi care să ne explice cât de multe avem de câştigat dacă vom acoperi găurile băncilor. Cât de frumos va fi dacă ne vom îmbăta cu apă rece şi vom accepta să ştergem toată prostia lor cu buretele nostru de euro. Şi, pentru a fi credibili, probabil vor apela ca şi până acum la figuri politice anoste din ţările lor de baştină care vor face vizite de curtoazie în anemica noastră ţară pentru a ne arăta unde e adevărul.

Acum trebuie să fim mai lucizi ca oricând şi să nu cădem în capcană. Nimeni nu ne poate garanta că Austria nu va fi "următoarea Islandă"(crede cineva că garantarea integrală a depozitelor din băncile austriece este altceva decât un slogan?), la fel cum e clar că dinspre Italia nu poate veni nimic bun atât timp cât la putere se află o figură politică dubioasă şi rudimentară. E timpul ca statul român să arate că e puternic şi să nu cadă pradă unor şantaje ieftine. Dacă sunt bănci cu probleme înseamnă că BNR trebuie să le pună sub supraveghere, iar dacă treaba nu merge, trebuie să se aplice legea(faliment sau naţionalizare, că tot e la modă)! Aşa cum am mai spus, nu trebuie repetată greşeala americană! Decât să se cheltuiască inutil bani pentru acoperirea unor găuri financiare mai bine se face un fond de creditare a economiei. Cu banii acestui fond poate fi creditată economia prin intermediul băncilor de stat, iar atunci efectele crizei vor fi atenuate.

Ştiu că trenduri.blogspot.com este un blog mic, care se adresează unui segment extrem de îngust, dar cred cu tărie că acum trebuie făcut ceva pentru împiedicarea unei prostii din partea autorităţilor. Aşa că vă îndemn în primul rând să vă exprimaţi opiniile prin comentarii la acest text şi, dacă aveţi un site, să promovaţi acest articol(fie printr-un link, fie prin copierea integrală a conţinutului său). Cu toate că nu prea sunt adeptul acţiunilor de acest gen, cred că putem face ceva pentru stoparea unui dezastru.

duminică, 14 decembrie 2008

Numărul de locuinţe construite şi... "esperţii" imobiliari

Îmi permit să afirm că toți "specialiștii" imobiliari au același profil şi caracter cu Ionuț Bordei, CBRE Eurisko, întrucât nu am remarcat măcar un specimen din această tagmă care să contrazică elucubrațiile "espertului" considerat. Atât timp cât nu vă disociați de un mincinos sau de un incompetent grămadă, din punctul meu de vedere, sunteți în aceeași bărcuţă.

În plină fază de negare, potenţialii fazani sau victimele Caritasului imobiliar românesc au avut parte de această dezinformare în toată presa scrisă din România:
"Noi nu ne putem compara cu pietele occidentale unde s-au construit millioane de apartamente, iar la noi in ultimii 20 de ani s-au construit maxim 30.000 apartamente si case in toata tara si mai avem in constructie inca aproximativ 30.000 de unitati in urmatorii doi ani", considera Ionut Bordei, reprezentant CB Richard Ellis/Eurisko. Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, etc.
În trecut am mai făcut trimiteri către site-ul INS aici şi aici, dar de data asta voi (re)prezenta eu...cruda realitate:

Aşadar, conform datelor preluate de pe www.insse.ro, numărul de locuinţe finalizate şi recepţionate, de la lovitura de stat din decembrie 1989 şi până în prezent, ajunge la 619 222 cu menţiunea că pentru anul 2008 sunt disponibile date doar pentru primele trei trimestre. Estimativ, până la sfârşitul anului vor mai fi construite circa 17 000 locuinţe. Ionuţ Bordei, CBRE Eurisko, 619 222 reprezintă un număr diferit faţă de 30 000 şi e ...sensibil mai mare!

Mai departe sunt prezentate ponderile noilor locuinţe în zona urbană şi, respectiv, rurală, precum şi fondurile publice, respectiv, private care au stat la baza ...apariţiei acestora.



Se poate observa că odată ce noile locuinţe s-au construit din fonduri private, dezvoltările în zone rurale au devenit preponderente, după care ne-am trezit cu boom-ul imobiliar şi "anarhitectura" urbană.

Deci, cum ar zice Mircea Badea, "pulifricul"... Ionuţ Bordei să nu mai mintă sau să se informeze, iar sfatul e valabil pentru, cum ar zice Mircea Badea, toţi "pulifricii"... imobiliari.

miercuri, 10 decembrie 2008

Venitul mediu lunar - la apogeu!

De ceva vreme urmăresc statisticile INS privind câştigul lunar net din România ca să mă număr şi eu printre primele marmote...care "presimt" cutremurul.

Conform datelor INS, câştigul lunar net creşte ...susţinut:


Mediind cursul euro-leu pe fiecare lună, se obţine şi pentru venitul mediu lunar exprimat în euro...tot o creştere...de asemenea, susţinută, dar parcă de prin iulie 2008 cineva a dat cu polonicul...în capul trendului.


Acum, ce-ar fi dacă am compara creşterile YOY ale venitului mediul lunar net raportat la leu, respectiv, la euro?

Din evoluţia venitului...exprimat în lei identificăm: efectul aplicării cotei unice în 2005, o uşoară temperare a creşterii în 2006, boomul "economiei duduinde" din 2007 şi "pomenile electorale" din 2008.

Dacă doctorandul (în ?economie?) Zilişteanu ar "ochi" acest grafic ar prognoza instant o creştere a venitului mediu în 2009 de vreo...16%, raportat la RON, şi, respectiv ...10%, raportat la euro.

Prognozele mele-s sumbre şi ..."realitatea bate filmul".

P.S. I-aş recomanda şi lui Renderman să compare balonul imobiliar (evoluţii procentuale ale unor indici exprimaţi în Euro) cu evoluţiile PIB-ului şi venitului net exprimate în Euro.

luni, 8 decembrie 2008

Dumitru Viorel Mănescu la al patrulea mandat de preşedinte al UNNPR...şi ultimul

Tot eu trebuie să-l aduc cu picioarele pe pământ şi pe domnu’ Mitică, propunându-i o scurtă trecere în revistă a emanaţiilor lui analitice cu privire la piaţa imobiliară. Asemeni preşedintelui ANEVAR, Adrian Vascu, nici domnul Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, nu are vreun interes „în ceea ce priveşte” piaţa imobiliară românească...cu excepţia unor, eh... mărunţişuri.

Ianuarie 2008
"...Pentru anul 2008 estimam o crestere de circa 30%, avans care se va datora in primul rand evolutiei in urcare a preturilor pe piata imobiliara", a declarat pentru Mediafax presedintele UNNPR, Viorel Manescu. Sursa

Prognoza făcută de ditamai notaru’ n-avea cum să prindă la talpa ţării! El n-a manipulat piaţa imobiliara!!!
Repet, Mănescu vorbeşte pe ...cifre, ştie el ce ştie:

Aprilie 2008
"Piata imobiliara se afla departe de un blocaj. Desi au existat incertitudini privind TVA-ul pe care trebuie sa-l achite anumite categorii de contribuabili, iar preturile din piata au evoluat continuu, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate in prima parte a acestui an este mai mare decat anul trecut", a declarat, pentru "Adevarul", Viorel Manescu, presedintele ­UNNPR. Sursa
Până în Aprilie crescuse piaţa imobiliară foarte, dar foarte...sustenabil. Niciun tun imobiliar nu se afla la baza creşterii. Nu se putea vorbi de ultimele exit-uri din piaţă, clar, sub nicio formă!
Luat la întrebări, după cooptarea de către BNR în vederea stabilirii strategiei de calculare a unui indice imobiliar, Mănescu s-a apucat de...miştouri:
«În trei sau patru ani, cât ar trebui să aşteptăm pentru realizarea unei statistici a tranzacţiilor imobiliare, piaţa poate cădea de zece ori.» Sursa
Piaţa imobiliară şi-a câştigat statutul de piaţă semi-transparentă abia în 2008, iar marele preşedinte al Uniunii Notarilor pozează în...inteligentul Pământului. O statistică în România se poate realiza în 3-4 ani.

Odată ajunşi la finalul anului, Mănescu s-a gândit să însumeze toate „spusele” şi, mai ales, „nespusele”:

21 Noiembrie 2008
"...Era inevitabil un colaps imobiliar", a declarat preşedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu.
El a estimat o scădere a pieţei imobiliare cu aproape 70%, în următoarele luni, comparativ cu pe
rioada octombrie-decembrie din 2007. Sursa

Cum puteţi să admiteţi, domnule Mănescu... că va cădea piaţa? “Da’ notarii nu e tot oameni şi ele? Vine şi sărbătorile!” Şi cu victimele Caritasului imobiliar cum rămâne? Aţi crezut greşit? Păi, ştiu şi eu ... e vorba de zeci de mii de păgubiţi...

P.S. Am spus în titlu că Mănescu e la ultimul mandat...pentru că aşa a declarat el însuşi. În România poţi să prosteşti până...ţi se acreşte.

joi, 4 decembrie 2008

Andrei ... Vacaru de la iMondo Imobiliare Timisoara, blogger de 2 săptămâni la Daily Business

Am avut o zi relativ proastă, soarta scoţându-mi în cale încă un ...imobiliar cu laptop, pasionat foc şi cu o carieră militară numai bună de...dat uitării.

"Stimabilul" consilier imobiliar Andrei Văcaru şi-a deschis agenţia iMondo în iunie 2008, cam pe când se îmbina corecţia cu prăbuşirea preţurilor la imobiliare. Pe lângă acest detaliu catastrofic, "specialistul consultant" dă şi sfaturi pe blogul personal, dar şi pe unul din blogurile Daily Business.
Omul s-a specializat, după cum singur recunoaşte, la ...budă:
De ce la baie*? Ca sa nu ne scuzam ca n-avem timp: cat stam la baie citim! Intr-o luna terminam o carte de citit, intr-un an 12, iar cine citeste 12 carti intr-un an devine expert in domeniul respectiv. Sursa
Dupa o cariera militara de 20 de ani ca ofiter, am ales libera initiativa si drumul spre libertatea financiara… Pasionat de dezvoltare personala, arte, scris, internet, SEO, imobiliare: incerc sa le fac pe toate bine. Sursa

Activitatea de blogger Daily Business a marelui profesionist Văcaru de la Timişoara numără 4 articole mari ...de vreo 5 paragrafe fiecare, şi late ...potrivit.

Primul articol, punctează diferenţele dintre amatorism şi profesionism rezultând clar că antrenorii de fotbal sunt cei care fac banii şi nu spectatorii de pe stadion.
Fiind vorba, totuşi, de o analogie, într-un târziu, adică în paragraful al treilea ne dăm seama că autorul poposeşte pe pajiste ameţit de propriile elucubraţii.
În partea a treia, Văcaru asociază boomului mediatic al crizei financiare din prezent o povestioară din care putem trage lesne concluzia că, de fapt, criza financiară e doar o criză "penitenciară".

În al doilea articol Văcaru dă lecţii din "De ce vrem să fii bogat" - Kiyosaki si Trump. N-ar fi de reţinut decât că o agenţie imobiliară ar trebui să respecte regula de aur: 100 anunturi de vanzare/ 10 cereri de vizitare / 2 tranzactii. Nu stiu ce parere are Trump sau japonezu' de anunţurile fictive, dar poate cu ajutorul meu (anunţuri fictive) Văcaru va pricepe inaplicabilitatea acestei reguli de aur în mocirla imobiliarelor româneşti. Reîntorcându-mă la problemă, aş avea un "simţ de presimţire" că agentul imobiliar român vinde foarte eficient când maimuţoii sunt îndoctrinaţi, şi, respectiv, nimic când se termină balul.

Pregătirea militară "transpiră" abia în a treia ieşire internautică a Văcarului, în care ne împărtăşeşte din hobby-urile lui deprinse în câmpia militară a muncii. Omu' ne spune cu bun simţ să nu ne pierdem cu firea, însă nu prea mi-e clar dacă el a înţeles cum e să-ţi pierzi locul de muncă...şi dacă mai ai şi o ipotecă pe cap... "emotivitatea" e garantată. Jegul uman al Văcarului apare seara târziu când îşi post-ează primul său comentariu...că nu-l comentase nimeni până atunci.
Sa zicem ca am vandut un apartament cu 2 camere si vreau sa ma mut la 3 camere. Am 60.000 de euro si trebuie sa iau o decizie. Ce fac? (Ce urmeaza este un model!)
1. Contextul: preturile scad, creditele sunt scumpe, nu ma pricep la imobiliare. Atunci caut solutii astfel incat sa gasesc un apartament cu 3 camere la 60000 de euro. Gasesc? Sigur. Sunt oferte cu apartamente la mansarda cu acest pret.
2. Frecventa: Se cauta apartamentele la mansada? Nu stiu, dar vad pe site-ul agentiilor ca apar si dispar. Caut pe net sau vizitez mai multe apartamente. Apelez la o agentie.
3. Caracterul recent: Ce a vandut acea agentie recent? 3 apartamente la mansarda si un teren. Imi spune asta ceva? Sigur. Pot lua decizia de a cumpara unul? Cat costa? Imi raman si bani de mobila! Atunci, de ce nu?
In acest caz, unde este criza?
Să nu-i dai ofiţerului cu caşcheta în dinţi? Unde este criza?

Bine...să ne grăbim la ...caimac!
Care este valoarea intrinseca a locuintei? Daca cumpar gandindu-ma la pretul pe care il obtin cand voi vinde si la profitul pe care-l voi realiza gresesc. Acest aspect, din experienta, nu trebuie luat in calcul pentru ca nu se poate prognoza corect evolutia pietei imobiliare, iar oamenii de afacere spun ca profitul se face cand cumpar nu cand vand;
"Oamenii de afacere", recte fazanii care au cumpărat în ultimii 2-3 ani, nu se pot gândi la profit încă...fiind deşălaţi de ratele tot mai mari.
Pentru a vinde trebuie sa fiu proprietar. Daca stau toata viata cu chirie si banii mi se scurg din buzunar pe pasive, fara investitii in active, voi constata ca devin un om sarac;
Şi dacă te jupoaie banca în paralel cu ţeapa pe care ţi-ai tras-o pe semnătură eşti prosper?
Daca ma uit la avutiile unor oameni de succes, voi gasi la rubrica active imobiliare si afaceri. In cazul in care ascult de cei care-mi spun ca nu este bine sa cumpar si nu am nici afaceri, voi ajunge sa fiu bogat sau sarac?
Nu, eu zic să-l asculţi pe Trump dacă vrei să fii bogat!!! Îndemnul ăsta îl găseşti şi la Amway, Afaceri prin poştă, Câştigi bani stând acasă, etc. Cu cât găseşti mai mulţi proşti care să te asculte cu atât eşti mai prosper. Nu mai dezvolt aici principiul de funcţionare al Caritasului!
Faptul ca o casa reprezinta o garantie cu care sa girez, imi face accesul la credite mai ieftine mai usor decat in cazul in care nu am garantii pe care banca sa le ia in considerare;
Chiar aş putea completa...faptul că ai un ghiul pe care să-l amanetezi...îţi conferă statutul de tândală instant!
Tot Kiyosaki spune ca daca vreau sa iau o casa fara sa platesc nimic, trebuie sa cumpar 5 locuinte si sa vand 4 cu 25% profit. Deci, ca sa incep, trebuie sa cumpar;
Văcaru, e trecut de ora 18. Mâine promit că mă duc ţeavă să-mi cumpăr!
Desi reprezint o agentie imobiliara, scoaterea din imagine a acestui aspect si recitirea articolului, impreuna cu un raspuns obiectiv si personal la factorii descrisi, poate face o diferenta.
Singura diferenţă ar fi că m-aş amăgi că n-aş şti ce urmăreşte un agent imobiliar: prosteală ieftină şi bani nemunciţi! Acum imaginează-ţi că textul ăsta se referă la un alt prost. Nu-i aşa că ar fi ...uşor amuzant?

P.S. Sarmalele tale sunt mai proeminente, Văcaru! Felicit Daily Business pentru echipa de bloggeri!!! La mai mulţi!

Update: Văcaru's e-mail:
...atentie! Intindeti coarda, mai mult decat este necesar.
Ce legătură este între domnul ofiţer şi sistemul comunisto-securistoid?

Update 2: http://www.imondo.ro/blog/

Bineînţeles că Daily Business nu i-ar putea găzdui investigaţiile, dar îi şi îl felicit...pentru "calitate"!!!

Andrei Văcaru se mândreşte că a ajuns în lista de etichete a blogului meu. Totuşi, trece oarecum prea uşor peste eticheta nou introdusă special pentru DOMNIA SA: ZERO BARAT!

-->
-->
Mă bucur că am reuşit să pun pe tapet încă un caracter... specific domeniului imobiliar românesc!

Update 3:
-->
…Ce te faci daca-l intalnesti …si vrei sa ai un dialog. Adica sa asculti si sa fii ascultat. Sursa

-->
Şi cum asculţi tu, Văcarule? Nu tu eşti acela care mi-a şters comentariile de pe Daily Business? Uite, eu te-am ascultat, ţi-am răspuns şi ai liber şi la ...replici.

Update 4:
Dupa o cariera de ofiter MApN, cand am simtit ca viata mea nu evolua in directia pe care o doresc, am decis sa-mi deschid propria afacere. Acum sunt proprietarul unei mici afaceri pe internet si a unei agentii imobiliare in Timisoara pe care doresc sa o francizez. Sursa
Activitate profesionala: proprietar la iMONDO imobiliare; mai 2008 — prezent (7 luni)
Venit personal obtinut in ultimul an: 30.000 - 35.000 EUR
Văcaru, dorinţa moare ultima. Eşti proprietar la iMondo imobiliare? Eşti foarte tare! Venitul personal poate fi şi variabil...dar nu în ultimul an. Ori 30 000, ori 35 000!!! Cu blocajul pieţei imobiliare şi cei 200 de euro/lună colaborare cu Daily Business din Noiembrie încoace...ar trebui să te simţi ruşinat!

Update 5:

http://www.imondo.ro/blog/?p=301

Pe tine, Andrei Văcaru de la iMondo imobiliare Timişoara, "Dumnezeu" (?mama ta?) te-a conceput ...mediocru. Mai mult, 20 de ani din viaţă te-a lăsat să lâncezeşti la popotă, timp în care ţi-a crescut burtoiul şi cam atât.

http://www.imondo.ro/blog/?p=328

România e Raiul pe Pământ şi românii ...îngeri, spre deosebire de (citat din Andrei Văcaru, iMondo imobiliare Timişoara - Sindromul Tourette)..."BOZGORII" DRACULUI!

P.S. Burtoiul ăla spune multe despre...respectul de sine. Când te iei de "frigiderele" academice ale cuiva, asigură-te în prealabil că nu eşti un simplu ...agent imobiliar.

P.S. 2 Văcarule, eu ţi-am dedicat un post, tu în schimb eşti pe cale să-mi dedici tot blogul tău şi...restul vieţii tale...

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă