Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 7 februarie 2016

Trenduri februarie 2016


EURUSD
8 Februarie 2016
Dacă 1,1256 este atins, cumpărătorii vor încerca să bifeze 1,1334. Dacă reușesc, scenariul bearish este amânat. Dacă nu, EURUSD va săpa cât de curând.
Comentez mâine (mi-am făcut analizele :).
Pentru nerăbdători, EURX oferă cea mai clară imagine, nivelul de ofertă este retestat, așa cum m-a avertizat atingerea nivelului de 98,53, scenariul bearish fiind cât se poate de valabil. Repet, doar atingerea nivelului 101,09 anulează scenariul bearish.
__________________________________________________________________________
9 Februarie 2016
În privința EURUSD mi-am prezentat ieri reperele pe termen scurt.
Cititorii mai vechi știu faptul că am identificat bine cel mai bun moment de intrare short pe EURUSD, la 1,1713. La data respectivă pending order-ul meu short a rămas neatins (1,1719 fără stop loss :) în timp ce mă delectam cu o furtună pe o... plajă din inima civilizației... cam pe când își dădeau mâna falimentul sistemului bancar elen cu sfârșitul lumii UE. Deci, nici faliment, nici sfârșit, nici short, nici... Soare. Ghinion! :D
Următorul moment optim de intrare short a fost identificat aproape impecabil... tot de mine :), în octombrie, aici. După cum am menționat atunci, o mișcare de 19 pipși mi-a șters poziția short pe care o deschisesem...  :D Ghinion!
În urmă cu 2 luni mi s-au aprins beculețele pentru o nouă... încercare de intrare short, aici. Cred că vineri m-am liniștit.
De dragul corectitudinii față de mine însumi, în luna Noiembrie m-am descurcat... decent.
Bias-ul meu rămâne... șoc... tot short. Mai exact, mă uit la EURUSD tot de sus în jos. Sper eu, cu ajutorul EURX, voi fi capabil să reintru short cât mai aproape de nivelul de 101,09 (cred 1,1334).
Pur teoretic... dacă 1,1334 va fi atins, următorul nivel de ofertă, 1,148, va fi retestat. În cazul în care nu ține, 1,1673 cu SL la 1,1956 înseamnă bani... nemunciți. Gelu, abia când voi vedea 1,1956 atins introduc pending order sell la 1,2226, fără stop loss.

EURX
... de mai bine de un an de zile EURX nu a reușit să închidă săptămâna peste 99,72. Dacă o face, e semn rău. :)

USDX

Indexul dolarului a nimerit o zonă cu problemuțe, nivele de cerere, nivele suport... și a lăsat în urmă stupoare, a căzut fără să-și facă datoria. Poate se gândește să și-o facă. :D

GBPUSD
Pe GBPUSD am reușit performanța de a-mi închide pozițiile după atingerea celei de-a doua ținte, înainte de prăbușirea... prețului spre ținta de la 1,39. Cam de unde am pierdut prăbușirea am reușit să reintru în piață... short. Merit o a doua șansă.

USDJPY
În privința USDJPY am spus cu multe luni în urmă că o eventuală atingere a nivelului de 114,57 poate însemna o mare bucurie... globală, din perspectiva AUDJPY. Am identificat nivelul de ofertă care va împinge prețul către ținta de la 113,62. Întâmplarea face că pe drum se interpune nivelul critic... informativ.

EURCHF
Am identificat nivelele critice pt. Claudiu (EURCHF). 1,1051 a fost atins, prețul se grăbește către nivelul de cerere (aș fi vrut să văd atins și 1,1013... failed). Dacă atinge și al doilea nivel critic, 1,0912, se poate forma un trend bearish, altfel... acumularea de poziții short continuă.

25 de comentarii:

Altcineva spunea...

Multumesc pentru postare,

Vali

Unknown spunea...

Multumesc mult Costel.
Ce reprezinta 1.1013? Rezistenta SNB sau doar un prag intermediar. Eu vad o rezistenta pe grafic doar la 1.093.
Cat de plauzibil/indepartat e scenariul 0.9? Sau mai testam 1.125-1.15?

Altcineva spunea...

Aristotel,

Vad ca pe eur/usd avansezi nivele de pana la 1.22xx cu afirmatii de genul "daca...atunci..".
Am o intrebare simpla si extrem de la obiect: pe eur/usd consideri sau nu ca trendul descendent din Mai 2014 pana acum s-a terminat ? Intelegerea mea e ca tu consideri ca el NU s-a terminat inca, nu?


Altfel pusa intrebarea: un nivel de 1.22xx deja defineste una dintre rezistentele corective valide dupa finalizarea trendului din Mai '14 (alta fiind aria 1.27-1.29).

Comentariul tau pentru Gelu m-a facut sa imi pun intrebari. Gelu are evident alta viziune si inteleg (in context) ce sustine el - e o viziune uber-long eur/usd.

Mersi, Vali

AristotelCostel spunea...

:) Am scris la începutul frazei... "pur teoretic"... în situația atingerii nivelului de 101,09 pe EURX (probabil 1,1334 pe EURUSD).

Devine tot mai probabilă dezvoltarea unei formațiuni ending diagonal, iar valurile identificate de mine anterior rămân valabile cu ajustarea nivelului valului 4.

În ianuarie Akhenaton era intrigat de... ”preferabil ar fi să treci în dolar la un curs ceva mai favorabil”. Deci, mă aștept în continuare ca dolarul să aibă o corecție (USDX<90), în scenariul din capul meu... după ce bifează 101,82 (USDX) ceea ce înseamnă nou minim pe EURUSD și abia apoi... 1,2.

remus spunea...

Buna seara ,
S-a dus si 1334 ,dar cred ca mai important este faptul ca pretul a ajuns chiar la zona de vinzare 1340-1380 pe care eu o vad in graficul daily (21-22 oct 2015 ).
Cred in continuare in short .
Continui sa va urmaresc cu interes si admiratie , Remus .

AristotelCostel spunea...

Recunosc că nu suport să pierd bani... deloc. Cum în sportul ăsta n-ai cum să n-o dai de gard, risc doar pentru câștiguri de cel puțin 3-5 ori mai mari ceea ce înseamnă că pot rata lejer... 2-3 intrări. :) Baza intrărilor în piață e dată de pending orders... și la fel și ies. Când sunt atinse stop loss-urile mele, cel mai bine e să las prețul să ajungă la următorul nivel de... intrare (nu suport drawdown nici pe demo).

Mi-am concentrat analizele pe EURUSD datorită potențialului... interes, speculațiile le realizez însă pe cursurile... mai vioaie (plaja e largă, EURUSD e aproape mort de 1 an, mișcări mici, interes mic, plictiseală mare).

Informatii-economice spunea...

Eu recunosc ca nu mai inteleg ce se intampla pe EUR-USD. Ma asteptam la un val C care sa se termine la 1.33 dar vad ca s-a trecut ca prin branza de acest nivel. Peste 1.36 nu credeam ca se va ajunge si totusi azi am vazut 1.367
Sper sa nu fim intr-un val 3...

Marc spunea...

Dar Draghi va tipări in continuare euro din martie...cand se va mai întări dolarul la 1:1 sau sub ? Unii spun ca atatia dolari s-au vândut de catre China si Arabia Saudită ca e jale si ca SUA nu e nici ea bine...se întoarce trendul? Aurul a devenit iar safe haven ; oare se repeta scenariul 2008 si mai rau ? Jannet era îngrijorata azi, răspunsurile evazive , slabe ... E încurcata rau treaba ...te rugam fa o analiza ! Toate cele bune!

AristotelCostel spunea...

1,1334 a fost atins, deci mă uit cu un ochi la 1,148, iar cu celălalt (pattern) încerc să am în vedere EURX.
Ar putea fi val 3 dacă EURX bifează 101,09, caz în care EURUSD va suferi o corecție din 1,148 după care va năzui mai sus (1,1673). USDX pare condamnat să retesteze 92,63.

AristotelCostel spunea...

Căderea dolarului și a prețului uleiului sunt convergente de la maximul atins pe USDX (100,55).

Scenariul 2008? Da, USDJPY a schimbat trendul, AUDJPY s-a dus, s-a terminat carry trade-ul, toată lumea... închide poziții.

EURUSD ar trebui să încerce 0,96. De la 1,07 ar fi fost... patetic. Acum, după ce a crescut cererea de euro... de la atingerea stop loss-urilor, :D pare că urmează o... prăbușire.

Marc spunea...

Sa ințeleg ca EUR in ciuda tiparirii masive si a dobânzilor negative se va întări in continuare față de USD ??? Dar aurul , ce părere ai, va creste? Eu iarasi gandind logic dupa situatia tendințelor grave globale, ma astept sa crească ; dar totul pare ilogic asa cum este si cu dolarul care scade si eu nu pot înțelege de ce ??? Te rog , lumineaza-ma putin ! Multumesc mult ! Asteptam analiza de luni ...

gelu spunea...

Salut Costele!
Incep sa ii dau dreptate lui Costel..cu acest val4...e strict speculativ(e de intrat in dolar acum-martie vine cu limpezirii 1.01)...se fac uni ca arunca cu el la gunoi in episoade,asta e primul,din aprilie incepe al 2-lea pana la vara(zic eu iunie).

Altcineva spunea...

buna Aristotel,

Ai cumva linkuri catre carti online de invatat analiza tehnica ?
Ma gandesc ca nimeni nu s-a nascut invatat si daca tu ai putut invata si eu o sa pot!

Mersi, Vali

Informatii-economice spunea...

@AC - mi se pare mie sau chiar s-a terminat valul 4 pe 11.02 la 1.375 si ar trebui sa continuam cu valul 5...?

AristotelCostel spunea...

@Vali
În ianuarie 2015 mi s-a mai solicitat recomandarea de books.
Ar fi câteva puncte de sprijin, volume de 600 de pagini care cuprind și câte un capitolaș de 15 pagini utile, însă ceea ce am observat eu n-au observat prea mulți, iar cei care au făcut-o sunt destul de inactivi în mediul public.
Mă regândesc de unde să... încep.

@Răzvan
Am mai avut dilema asta în septembrie 2015. Spuneam că mă aștept la o cădere dacă 1,1466 nu este atins, iar maximul de atunci s-a situat la 1,1456.
La începutul lunii februarie spuneam că mi-aș putea schimba bias-ul short pe euro dacă indicele EURX va închide după mulți ani peste 99,73. N-a reușit și a închis săptămâna sub acest nivel. Acum însă m-am sucit și iau în calcul chiar și un spike peste 101,09. Chiar și așa bias-ul meu rămâne short.
Problema rămâne pe forex, dacă se prăbușește euro cu sau fără... mine. Dacă 1,1 este atins și prețul de închidere nu revine peste 1,107, s-ar putea să plece fără mine. Altfel, independent de valurile elliot, pozițiile mele short încep la 1,147.

Unknown spunea...

Despre leu? Ciudata apreciere? E vreo specula? Se intoarce violent curand?

AristotelCostel spunea...

Aștept să văd ce fac EURPLN și EURHUF.

Nivelul suport de pe EURHUF, 308,55, a fost retestat și a rezistat, dar e nevoie de o închidere a prețului săptămânal peste 311,2.

EURPLN retestează 4,37 pentru a reîncerca 4,49 (Aș vrea să văd că 4,335 rămâne neatins).

După asta Isărescu va continua lupta la nivelul 4,535. Dacă EURPLN trece de 4,49, Isărescu pierde.

EURUSD a găsit suport(cumpărători) la nivelul de cerere 1,107, adică ar fi șanse (deocamdată) să reintru short la 1,147.

gelu spunea...

Salut Costele!
Cand crezi tu ca incepe reversul politicii Fed?(de fapt cand vine beleaua aia mare)
Vad ca draghi da dedicatii verbale pentru baba.(in lupta cu deflatia:)))

Informatii-economice spunea...

@AC - la cum scade Eur/USD, arata cam a val 5...
Sper sa nu gresesc dar doar timpul ne va arata asta.
E destul de impulsiva miscarea.

Unknown spunea...

Eu am intrat in short la 1.12. S-a trecut de 1.107. Greu fa fi trecut de 1.085. Daca nu trece de 1.085 mai mult ca sigur trebuie iesit din dolar si reintrat la 1.147. Ce zici?
Surpriza a facut azi francul. Mai am si niste franci. Sa vedem daca se duce sub 1.091.
Cu lira e incertitudine mare.
Leul e ciudat rau, dar sa vedem cum hotarasc stimabilii legea darii in plata. S-ar putea sa-i puna capac leului.

AristotelCostel spunea...

@Gelu
"Reversul politicii Fed"? Continuarea creșterii ratei? :D

@Răzvan
first oil, then GBPUSD... then EURUSD.
25 mai 2015 GBPUSD val 4
3 ianuarie 2016 GBPUSD prima țintă val 5

Deci vom avea un val 5 și pe EURUSD. După cum a căzut EURX din zona de ofertă, valul 5 a început.

@Claudiu
Pe EURUSD aștept să văd cum arată corecția din 1,1. Din perspectiva suporturilor de preț clasice, sunt multe. 1,0826 este nivelul de cerere... important. Daca acest nivel propulsează euro, mergem mai sus.
EURCHF a căzut bine din nivelul de ofertă identificat cu un an în urmă. :D
Aștept lira la 1,3945.
Urmărește azi prețul de închidere al EURPLN. Peste 4,37 înseamnă validarea nivelului suport și reluarea aprecierii, așa cum am spus pe 19 februarie.
Leul se comportă normal, în termenii impuși de BNR. Și de-ar trece legea dării în plată, EURRON s-ar duce în 4,535 și atât. Pentru mai sus e nevoie de... evoluția zonei.

Alex spunea...

@Aristotel Costel

Astazi Isarila-Masonila a lansat un prim mesaj clar de crestere a inflatiei in 2016, pana la 3.4% (de la -2.1% anualizat cat a fost pe ianuarie).

De ce zice el ca o sa creasca inflatia ? Oare se asteapta la o revenire pe oil ? La o bubuiala pe curs, sau altceva ?
Ce crezi ?

AristotelCostel spunea...

25 octombrie 2015

Dezinflația din România nu poate fi lecuită decât din... curs, iar BNR se va ocupa. Extrapolând liniar :) cursurile din zilele de 31 decembrie ale ultimilor 10 ani, estimez cel puțin 4,5 pentru 31 decembrie 2015. AC
sursa

10 februarie 2016 (comentariu postat la articolul lui Florin Citu)
“Sentimentul meu este ca piata valutara s-a adancit, nu mai e atat de emotionala”

EurRon, curs convertibil până la plafon 4.535.

”Nu cred ca trebuie sa ne punem problema de a o stavili, ci de a o tempera, sa vedem cat poate economia sa duca. Balanta riscurilor este inclinata spre a impinge inflatia, traiectoria in sus”
Polonia are mai bine de 2 ani de dezinflație, iar Isărescu se luptă deja cu inflația. Nu vrea s-o stăvilească, ci s-o tempereze, atât că e -0,9%.
Aproximativ… ”vedem cu toții cum cresc prețurile”… fugi de aici!!! :)))))))))) Ăsta-i băiat de alba-neagra.
AC
sursa

Traducere:
Isărescu a lăsat leul în partea superioară a... benzii de variație, iar acum încearcă să pornească inflația... din gură... sperie gugumani cu... "crește prețurile".
Ca întotdeauna, prețurile nu-l vor asculta, iar la un moment dat va scăpa și cursul. :)

Altcineva spunea...

Buna Aristotel, am o intrebare scurta:
Pe eur/usd 1.0826 a rezistat.
Deci urmeaza 1.147 sau alt nivel mai jos de atat?

Mersi, Vali

AristotelCostel spunea...

Minimul a fost 1,08249.

Aștept prețul de închidere, plec hai-hui, iar Duminică public trendurile pe martie.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă