Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

sâmbătă, 9 august 2014

Cum acționează Comitetul Central al BNR în... "peață"

Revin asupra subiectului început ca răspuns adresat lui Horea Mihălțan în decembrie 2012 aici, și continuat în aprilie 2013 aici, pentru a evidenția pentru a... treia oară cât de comunist poate să intervină BNR în piața valutară.

Mai întâi să vedem deprecierea euro în fața dolarului începută în 8 mai 2014, pauza pe care a luat-o în luna iunie și continuarea căderii de până... mai ieri.
Pe 10 mai am arătat aici pleiada de modalități (în număr de... două) în care se va prăbuși euro.


Acum să-mi ezplice și mie un economisto-finanțist de vârf, poate vreun briliant angajat la Goldman Sachs, un băiat de ăla care va plimba cutia de carton prin toamnă, ce altceva stă la baza mișcării cursului euro-leu dacă nu intervențiile BNR, demne de niște bișnițari de la casa de schimb valutar din colț?
Cursul oficial al BNR din data de 8 mai 2014 a fost de 4,434, iar cel de ieri... 4,4455, timp în care EUR/USD s-a depreciat de la 1,38 la 1,33.


Nu mă apuc acum să mă... "frustresc că-i răi" comuniștii de la BNR din moment ce observ manipulările de curs de când îl urmăresc, motiv pentru care le și pot prezice:

10 mai 2014
... cursul EURRON urmează să facă bum sau poc soon. How soon? Poate mai e loc de o manipulare până la 4.39 pentru a mai frâna din aripile deprecierii leului față de dolar, dar o apreciere de 10% a euro în fața leului pare... peanuts. sursa
N-a fost 4,39, ci 4,3845, n-a fost o manipulare, au fost două și... non c'e due senza tre... după care... disclaimer: nu fac recomandări de investiții în hârtia verde cu care se șterg la fund toate statele BRICS... și Peter Chef.

7 comentarii:

cristian dogaru spunea...

or vrea sa faca ceva inflatie, cica plang pe umarul inflatiei mici la BNR...

AristotelCostel spunea...

Tovarășul guvernator harnește pe tema fluxurilor din Ucraina.

Mai interesantă e reacția din primele zele ale deprecierii EUR/USD. Leul a intrat la apă imediat (2 zile), în timp ce zlotul s-a apreciat față de euro natural, fără impulsuri inverse.

Continuarea deprecierii EUR/RON pe care o prevăzusem că se va petrece până la 4.39 este similară celei de pe EUR/PLN.

Fenomenul din 20-28 iulie de pe EUR/RON nu are corespondent în zonă. Se pare că fluxurile din Ucraina au venit doar în România, în zona Caracal, într-o căruță cu tehnocrați BNR trasă de un măgar.

Aprecierea EUR/RON se va produce, oricâte fluxuri vor veni din toată galaxia. În 2008, aceiași caracaleni de la BNR au preferat să lupte împotriva speculatorilor, să retragă leii, să tripleze dobânzile pentru ca în prima săptămână din ianuarie 2009 să lase cursul să se deprecieze cu 5%.

cristian dogaru spunea...

cred ca mai e si ipoteza virarii de dividende in exterior..de regula in preajma acelor momente leul slabeste neasteptat...sa vedem ce face mai departe...

ThinkAgainRo spunea...

Aș avea o mică adăugare la toată analiza ta ACule.....părerea mea că mizeria executată de Trădiceanu in 2008 cand a devalorizat forțat, fără nici o bază economică și reală, LEUȚUL nostru de la 3.3 Ron la 4.3 RON pentru un euro la fel va fi executată sistematic cu o apreciere forțată și constantă din 2015.Cred că un roizon generos de timp ar fi 3-4 ani timp în care ROnul va ajunge iar ce-a fost și poate și mai și! Să așteptăm și să vedem!Toate bune și mulțumesc pentru ocazia de a-mi exprima opinia!

AristotelCostel spunea...

De leu s-a ocupat Isărescu.

Meritul lui Tăriceanu a constat în introducerea cotei unice care a catalizat umflarea bulei creditării din România.
În 2006, de exemplu, erau rânduri la magazinele de electronice la cumpărat tâmpenii cu buletinul.
Bula aia nu se mai întoarce și tocmai ăsta era marele mister din spatele aprecierii leului... sămsăreala auto, clociada și acumularea de... electronice pe credite buluc. România era bombardată cu valută, să se sature tembelii.

La 3,3 cursul avea o bază economică puternică... un deficit de cont curent uriaș.

Leuțul nostru se va mai aprecia, desigur, dar numai după ce se va mai prăbuși... exagerat. :)

De când BNR-ul a preluat total frâiele cursului, EUR-RON evoluează în benzi. În 2008-2009 a sărit din banda 3,3-3,6 direct în 4-4,3. Acum vom trece din 4,3-4,6 în banda superioară.

Știu și eu, în 3-4 ani, revenind din 6 spre 4,5 va părea tigrul Europei de Est, deși el e regele junglei... leuț.

mihai spunea...

Cata dreptate ai , jegul de isarescu acum ca a vazut ca eur se depreciaza fata de usd a inceput sa tina ron-ul constant fata de usd ca deh vin alegerile !

ludu spunea...

bun post

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă