Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

miercuri, 28 ianuarie 2009

Varujan Vosganian, economist liberal de tip poet


Martie 2008

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca piata imobiliara din Romania va continua sa creasca. El a facut aceasta declaratie, potrivit The Money Channel, ca raspuns la afirmatiile de miercuri ale omului de afaceri Dinu Patriciu, potrivit caruia piata imobiliara romaneasca se afla in pragul prabusirii.
Cine a avut dreptate? Varujan vs. Dinu fu... bară.

Aprilie 20008
Introducerea ipotecii ca valoare imobiliara va stabiliza preturile pe aceasta piata, a declarat luni ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care a adaugat ca nu vede semne de oboseala a pietei imobiliare, desi nu exclude scaderi ale preturilor.
O fi fost obosit... el însuşi sau avea ochelarii ca-n poză de n-o văzut că piaţa imobiliară era cu limba... afară.

Septembrie 2008
Criza economica mondiala si-a pus amprenta si asupra sectorului imobiliar din Romania, ceea ce va determina o reasezare a preturilor la constructiile civile, dar nu neaparat si la cele industriale, a declarat, joi, la Iasi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "In Romania, preturile sunt excesiv de mari. Vom asista la o reasezare a preturilor...", a declarat ministrul, citat de NewsIn.
Deci, nici segmentul imobiliar nu scăpă "nereferit" de către marele finanţist şi economist năstruşnic şi poet pe deasupra. De fapt, "creşte ... la maşinile cu euro 4...sau nu, scade"... a ... asta era din alt segment.

P.S. Opera poetului Varujan Vosganian în materie de... deficite va fi studiată intens şi expusă... în detaliu de către toţi specialiştii vremii... ani de acu' înainte.

luni, 26 ianuarie 2009

Sorin Gabriel Zamfir, "specialist" imobiliar, fost parlamentar liberal, chiulangiu, dezvoltator, chiriaş...şomer


... o viaţă mai bună, mai prosperă, o lume în care să fim respectaţi şi corect recompensaţi pentru munca, inteligenţa şi onestitatea noastră.

Mai 2008
"Din toamna lucrurile vor incepe sa se invioreze. Dar acum suntem intr-o perioada de analiza si cercetare", a sustinut Gabriel Zamfir, presedinte Uniunea Nationala Imobiliara (UNIM)
"Tara noastra trebuie refacuta de la zero", a mai precizat presedintele UNIM.
In momentul de fata "nu avem un blocaj real in real estate-ul autohton", a afirmat Zamfir. El a mai adaugat ca "piata imobiliara are toate premisele sa mearga bine inca 15-20 de ani".
Septembrie 2008
"Daca exista persoane care se asteapta sa scada pretul apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi se insala. E momentul in care cei care au posibilitatea sa cumpere trebuie sa o faca acum. Ne-am apropiat de preturile europene. Nu vor mai exista pante ca in anii trecuti cu cresteri spectaculoase de preturi", a spus Zamfir
Septembrie 2008
"Daca piata financiara nu face un efort sa sprijine cumparatorul, va atrag atentia bancheri ca aveti niste ipoteci care s-ar putea sa nu reprezinte o garantie reala, pentru ca s-au facut evaluari cand piata era sus si preturile erau mari, iar daca piata cade, va veti buluci sa va recuperati banii in zadar. Banci ajutati-i pe oameni sa acceseze credite si daca voi bancheri nu dati mana cu dezvoltatorii si cu cumparatorii de case o sa avem cu totii o problema", a mai spus Zamfir.
Octombrie 2008
Zamfir a declarat însă: "Stau în Otopeni la o oră şi jumătate de Bucureşti în condiţiile de trafic de acum e normal să iau 700 de euro chirie, nu mi se pare mult 700 de Euro".
În luna august 2008, deputatul PNL Gabriel Zamfir s-a situat pe locul I în topul chiulangiilor din Parlament, conform Cotidianul şi Agerpres.
Ianuarie 2009
Fostul deputat PNL Gabriel Zamfir ne-a confirmat ieri ca si-a depus cererea pentru indemnizatia de somaj. Motivele invocate au fost legate de blocarea pietei imobiliare. “Am doua blocuri pe stoc, iar ceilalti bani sunt blocati in terenuri. Nu am din ce sa traiesc. Pe langa faptul ca am trei copii, urmeaza sa plec si in Caraibe, cu iahtul, si nu am bani lichizi pentru toate aceste cheltuieli. Daca legea imi confera acest drept, de ce n-as beneficia de el.
Onestitatea noastră?

miercuri, 21 ianuarie 2009

Alexandru şi Irina Petrescu, Esop Consulting



În Noiembrie 2008 Renderman a avut o tresărire nervoasă pe tema "specialiştilor" imobiliari, oprindu-se la eroina imobiliară din perioada "aşa-zisului" blocaj imobiliar de pe piaţa românească ...de cloace vechi şi noi... şi anume, Irina Petrescu, nu-ştiu-ce la firma ei, şi a soţului dânsei, Alexandru Petrescu, de asemenea, "borned" "specialist" imobiliar ...în 2002, când şi-a terminat Masterul în Comunicare şi Relaţii Publice, adică exact când şi-a luat diploma că ştie să "vorbeşte".



Doamna Irina, a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Bucureşti şi spune ea că a lucrat timp de un an ca jurist la Loterie. Nu-mi trebuie mai mult de 2 secunde să mă gândesc că în anul 2000, posturile de jurist la Loterie erau anunţate cu surle şi trâmbiţe, iar candidaţii erau aşteptaţi la concurs cu foarte mare căldură şi ...prietenie, concurs derulat pe principiul "fie ca cel mai bun să învingă" chiar şi atunci când participă "1 persoane".


Ceea ce am vrut să evidenţiez nu are nicio legătură cu faptul că a reuşi în viaţă instantaneu după absolvirea unei forme de învăţământ în România ar avea vreo conotaţie piloasă. Nici nu fac aluzie la faptul că în România nişte tineri absolvenţi încep o afacere de succes cu ajutorul securiştilor din familie.

Dar să vedem, nu-i aşa, care ar fi principalele lor realizări în domeniul "cănsaltingului" imobiliar... pentru fazani.

La randul sau, Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop, apreciaza ca efectul crizei financiare internationale asupra pietei romanesti nu este in nici un caz de cadere a pietei. "Romania este o piata emergenta cu un deficit mare de locuinte si atata timp cat fondurile vor fi directionate in continuare pe piata exista suficient loc de crestere a pietei", a explicat Alexandru Petrescu.

Evident, "specialistul" are o opinie echilibrată, construită pe fundamentul esenţial şi atât de specific în România, cum ar fi deficitul de locuinţe. Ce i-a scăpat domnului e tocmai subiectul. Astfel, referindu-se la efectul ...crizei FINANCIARE, îşi construieşte raţionamentul pe ipoteza direcţionării unor ...fonduri.

Dacă s-ar face un sondaj, 90% din populaţie, simpli privitori, dar si o parte din cei care lucrează în această industrie ar afirma acelasi lucru; toţi au deja viziunea unui colaps, pentru că aceasta este percepţia generală, alimentată de mai multe declaraţii contradictorii“, spune Irina Petrescu.
...
Având în vedere cererea de pe piaţa nesatisfăcută si în asteptare, presiunea exercitată de cresterea chiriilor si a costurilor privind construcţiile, credem că e greu de crezut că în toamnă vor scădea preţurile. Dimpotrivă, analizele noastre sugerează că până în toamnă vom avea cresteri de 5 până la 10% la preţul locuinţelor.
...şi fu pe dos. Chiar mă întreb dacă creşterea chiriilor nu a avut nicio legătură cu înţelegerea tuturor agenţiilor imobiliare din vreo oarecare asociaţie. Desigur, în România există Consililiul Concurenţei, piaţa chiriilor este una transparentă şi foarte bine reglementată şi, nu în ultimul rând, problema locativă la nivel european este una relativ ...secundară.

Cererea este in continuare mare si, din pacate aceste, zvonuri pompieristice nu fac decat sa-i sperie pe unii care insa vor avea de pierdut cat vor consta spre sfarsitul anului ca preturile si-a reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere”, a explicat Irina Petrescu.

Să nu fim răutăcioşi, poate s-o fi referit la sfârşitul altui ...an.

Iulie 2008
Preturile locuintelor din blocurile vechi sunt in scadere si vor continua acest trend cu un procent de 5-10%, iar in ceea ce priveste blocurile noi, pe perioada verii preturile stagneaza, urmand ca din toamna si pana la sfarsitul anului sa creasca usor cu 5-10%, a declarat Irina Petrescu. Aceasta mai spune ca una din cauze este atingerea pragului de sus la nivelul preturilor in ceea ce priveste apartamentele vechi.

Irina a constatat existenţa unui prag superior în cazul apartamentelor vechi, dar s-a înşelat în privinţa trend-ului preţurilor apartamentelor noi şi în privinţa procentelor. De fapt, e foarte greu să găseşti o propoziţie a "specialistei" imobiliare Irina Petrescu în care să nu se fi...înşelat. Mai exact, în care să nu fi înşelat... potenţialii cumpărători.

Octombrie 2008
"În condiţiile în care în ultimii cinci ani sectorul imobiliar a fost motorul dezvoltării economice, statul ar trebui să se implice şi să sus­ţină efortul băncilor, dar şi pe dezvoltatori", explică Irina Petrescu. "80% din proiectele din piaţă ar trebui regândite atât din punct de vedere al conceptului, cât şi ca strategie de vânzare şi plan de marketing", a concluzionat doamna Petrescu.
Doamna Ştie-Tot excelează într-o pleiadă de soluţii tip sfat, fiind o "specialistă" în "cănsalting" chiar la firma familiei ei. Până la urmă, chiar dacă statul nu se va implica, băncile nu vor face niciun efort, rămâne speranţa construirii de strategii şi planuri de marketing pentru dezvoltatorii ...cei mai fraieri.

„Credem ca in final clientii vor fi cel mai mult afectati. Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana / anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009: proiectele noi sa fie mult prea putine pentru cererea acumulata si sa intervina, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor”, declara reprezentanta Esop.

Din fericire pentru oamenii de bun simţ, doamna Irina Petrescu vede şi un final în povestea asta.

luni, 19 ianuarie 2009

Khris-tianity

Vecinul meu timişorean, khris, debordează de optimism şi logică economică românească şi n-aş putea să-l las să spere deşart.

Ultimul său post, Sfarsitul legendei si inceputul normalitatii in sectorul imobiliar, face parte din ciclul "O Românie europeană!", seria "Phasianus colchicus".

Din punctul meu de vedere, principalele cauze sunt urmatoarele:

- evolutia extrem de slaba a sectorului constructiilor intre anii 1990-2005, perioada in care numarul apartamentelor date in folosinta a fost extrem de mic, ceea ce a creat o tensiune in piata avand in vedere ca numarul celor care aveau bani sa isi cumpere un apartament crestea mai repede decat numarul apartamentelor livrate, constructorii nemaiputand tine pasul cu explozia consumului. Aceasta stare de fapt a generat o concurenta intre cumparatori, piata fiind practic una a vanzatorilor;
În afară de câţiva şmecheri care delapidau statul, trăgându-şi viloace, restul românilor erau la rând la paşapoarte. Fondul locativ ceauşist viza 23 milioane de români, iar acum statistic suntem 21,5 milioane şi practic vreo 18 milioane. Să adăugăm faptul că între 1990 şi 2008 s-au livrat în jur de 600 000 locuinţe.
Apariţia speculatorilor investitorilor straini, in special fonduri de investitii, care cumparau apartamente la kilogram in speranta ca preturile vor exploda. In ultimii ani, numarul apartamentelor noi livrate pe piata nu a depasit 10.000 anual, dintre care mai mult de jumatate au fost cumparate de catre aceste fonduri, romanilor neramanandu-le altceva de facut decat sa se lupte pentru cele cateva mii ramase;
Nu poţi separa concurenţa cumpărătorilor de şmecherii care-şi băgau banii în cloace. Numărul de end-user-i e incomparabil mai mic decât al speculanţilor, unde regăsim mulţi tărlani care au spălat bani în imobiliare, dar şi firme din cele mai diverse care şi-au blocat profiturile în investiţia secolului, la care putem adăuga şi fondurile manageriate de tândali ca Hauge.
Producatorii de materiale de constructii – in special cei trei mari de pe piata cimentului - nu faceau fata comenzilor si din acest motiv, vindeau marfa in primul rand celui care platea mai bine;
UE are o problemă directa cu cei 3 producători de ciment şi nu este niciun secret ca vorbim de un cartel.

Decât sa ne întindem multipunctual pana mâine dimineatâ, mai bine să spunem exact ce a stat la baza caritasului imobiliar românesc: manipulare şi multă prostie.


...pretul mediu al unei garsoniere in Bucuresti se situa in jurul a 6000 de dolari, respectiv 6500 de euro (sursa), salariul mediu net lunar se situa la 107 eur (2.139.138 lei vechi) deci pretul unei garsoniere era echivalent cu 61 de salarii medii nete. Opt ani mai tarziu, aceasi garsoniera valora 70.000 de euro in timp ce salariul mediu net a crescut la 350 de euro (1300 ron), raportul pret/venit crescand de la echivalentul a 61 de salarii la echivalentul a 200 de salarii ceea ce inseamna ca romanul mediu trebuie sa isi economiseasca tot salariul timp de 17 ani pentru a isi cumpara o garsoniera.
...este evident faptul ca raportul pret/venit va tinde sa il egaleze pe cel din economiile dezvoltate. Puteti vedea in tabelul de mai jos valorile acestui raport in SUA, Germania si UK:


Pret mediu imobile 2006 $ Venit salarial mediu 2006 $ Raport pret/venit lunar
SUA 225000 2250 100
Germania 292000 3400 86
UK 385000 3700 104
Medie 300667 3117 97
sursa 1, 2, 3
Dragă Khris, compari mere cu perişoare. Preţul mediu al imobilelor din SUA nu se raportează la vreo văgăună cu 2 camere nedecomandate. Te rog eu extrem de insistent să realizezi ce compari. 225 000$ in 2006 e preţul din vârf de bulă în SUA al unei locuinţe AMERICANE (consultă standardul şi explică cititorilor tăi care sunt caracteristicile acestei locuinţe). Dupa cum sper că ştii, preţurile caselor din SUA sunt pe tobogan şi Roubini estimează o scădere de 40% faţa de maxim al indicelui mediu al preţurilor.

Pentru o garsonieră bucaleşteană se ajunsese la un raport preţ/venit de 200, adică dublul indicilor americani şi britanici, iar TU raportezi la venitul mediu preţul celei mai mici şi mai jegoase cloace din ROMÂNIA...o garsonieră.

Per ansamblu, si eu zic că este ...evident.

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă